A Dél-Alföld a magyar puszta világa, a vad vizeké, az ősnövényeké, a csendé, amire vágysz. Itt, ha nem akarod, nem lát senki, legfeljebb egy ökörszem. Mondjuk a szabadstrandokon. Jó, majdnem mindent. A különleges hobbik kedvelőinek ajánljuk a hőlégballonozást, a sárkányrepülést, a többnapos lovaskocsi-túrákat és a túralovaglást.

 

Autók, villamosok, buszok helyett a csikósok kurjantása, az ostorok pattogtatása, a ménes vágtája veri fel a pusztai port. A lovastanyákon a gazdák látványos lovasbemutatókkal, őshonos állatokkal, fogathajtó bemutatókkal, bográcsban főtt, kemencében sült étkekkel, alföldi borokkal és pálinkával várják a vendégeket. Az erdők, a rétek, a végtelen puszták többórás kilovaglásra hívnak, a baráti társaságok lovaskocsival is felfedezhetik a tájat. Jó ötlet a lovaglás fortélyainak elsajátítása is. A tanulni vágyókat lovastáborok és oktatókurzusok várják.

 

Madárfütty, orchidea, romantika

A madárfigyelőket, természetjárókat a folyók árterei, a holtágak és a nemzeti parkok túraútvonalai csalják ide. A századokkal ezelőtti vadvíz-országból jelentős foltokban maradt meg az őshonos növény- és állatvilág. A Gemenci-erdő turisztikai gyöngyszeme, a Veránka-sziget ősvadonja mellett Bács-Kiskun megyében a Kiskunsági Nemzeti Parkban az izsáki Kolon-tó különleges orchideái, a Fülöpháza környékén található mozgó homokdűnék, a tőserdei Tisza-holtág ritka vízimadarai nyújtanak nem mindennapi romantikát. Fülöpszállás és Szabadszállás közelében a kiskunsági szikes tavak UNESCO bioszféra-rezervátuma a kuriózum. Igazi ritkaságok lelőhelye az ásotthalmi Csodarét a maga tizennégyféle védett növényével, valamint a Zsombói ősláp, a Szeged melletti Fehér-tó madárrezervátuma, a Mórahalom melletti sömjékes rétek és Makó-Landor természetvédett tája Csongrád megyében.

 

Vadat…

A vadászat a századok folyamán megél-

hetést adó foglalkozásból az egészséges életmódhoz nagyban hozzájáruló sport, kikapcsolódási lehetőség lett. A vendégvadászatra érkezőket felkészülten várják az erre a célra kialakított vadászházakban. A Gemenci- és a Dobozi-erdőben szép számmal előfordulnak nagyvadak: őzek, dámvadak, szarvasok és vaddisznók is.

 

…halat!

Budapestről indulva a táj legdélibb pontjáig, a szabadtéri bográcsos halászléfőzés rekordjával büszkélkedő Bajáig a Dunán tehetjük meg az utat. Már Tassnál, a vízi sportban és a horgászéletben jelentős szerepet betöltő soroksári Dunaág végpontjánál is horgásztanyák sorjáznak. A Kiskunság szikes tavai – a Kalocsához közeli Szelidi-tó, a Kunfehértó, a Vadkerti-tó, a kiskunhalasi Sóstó a vízi turizmus ismert bázisai. A Körös-toroki strandjára méltán büszke Csongrád, az innen hajón és csónakon is elérhető Szeged, a Kurca folyócska partjára települt Szentes ugyanúgy minden igényt kielégítő vízi paradicsom, mint a legismertebbnek számító Mártély vagy a Szeged melletti Fehér-tó. Ha a felkapott és népes helyeknél jobban vágyódik a háborítatlan és csaknem eredeti állapotukban megmaradt vizekre, a Körösök vidékét keresse fel! A Fekete- és Fehér-Körösök találkozásánál Szanazug, északabbra, a Berettyó és a Sebes-Körös vidékén a Sárrét számtalan holtága, majd a Hármas-Körös városai, Gyomaendrőd, Szarvas, Békés, Mezőberény, Körösladány Békésszentandrás nyújt felejthetetlen élményt a horgászoknak, vízisíelőknek, vízitúrázóknak.

 

Szabadság a szabadstrandokon

A dél-alföldi régióban több tó, holtág alkalmas fürdőzésre is. A Tisza-menti szabad-strandok közül a Csongrádon található Körös-toroki strand a leghíresebb. Ezenkívül még a tiszakécskei, mártélyi, mindszenti, szegvári, tiszaugi Tisza szakasz kedvelt.

A Gyulához közeli Szanazugi és Városerdei strand, Békésnél a Békés-Dánfoki strand, a Szeghalom és Körösladány közötti több száz hektáros Tikos-éri terület, a 2 km hoszszú Peresi-holtág kínál jó alkalmat a vízparti fürdőzésre. A Szarvas-Békésszentandrás között húzódó mintegy 30 km-es Körös-holtág is igazi paradicsom. Bajánál a Duna és mellékága a Sugovica vonz.

 

A Dél-Alföldön a dunapataji Szelidi-tó, Soltvadkert mellett a Vadkerti-tó, továbbá

a Kunfehértó, valamint a dorozsmai Sziksós-tó és az Orosháza melletti Gyopáros-tó

a legkedveltebb fürdésre (is) alkalmas tó.

 

Ajánlott kerékpártúra-útvonalak

 

A folyamszabályozásokkal létrejött védőgátrendszernek és az egyre jobban kiépülő kerékpárút-hálózatnak köszönhetően a természet csodái egy-egy kerékpártúra során is megfigyelhetők:

Csongrád – Csanytelek – Baks – Ópusztaszer – Sándorfalva – Szeged (64 km)

Szeged – Maroslele – Makó – Földeák – Hódmezővásárhely (65 km)

Hódmezővásárhely – Mártély – Mindszent – Szegvár – Szentes – Csongrád (53 km)

Kunszentmiklós – Kunadacs – Kerekegyháza – Kecskemét (53 km)

Kecskemét – Helvécia – Jakabszállás – Bugac – Kiskunfélegyháza (60 km)

Kiskunfélegyháza – Tiszaalpár – Lakitelek – Tiszakécske (40 km)

 

 

Kedvenc vízi túrák

 

Az evezősök a vadregényes folyókon a vízparti városok érintésével felejthetetlen túrákon vehetnek részt.

– A Duna, a Tisza, a Körösök és a Maros elsősorban a vízitúrázók paradicsoma, míg a holtágak és a tavak a vitorlázók, vízisíelők és a családok igen kedvelt üdülőhelyei.

– A saját járművel nem rendelkező vendégek csónakot, kajakot, kenut bérelhetnek a helyszínen.

 

 

Programok

 

2005. július 1 – augusztus 21.

Szegedi Szabadtéri Játékok 2005

 

2005. július 4–8.

Gyalogtúrák a kéktúra ruzsai útvonalán

 

2005. július 21–24.

III. Lovas Világtalálkozó – Szarvas

 

 

Természetjárás

 

A régió jelzett turista útjairól és tanösvényeiről a megyei természetbarát szövetségek adnak tájékoztatást:

– Bács-Kiskun Megyei Természetbarát

Bizottság

– Békés-megyei Természetbarát

Szövetség

– Természetbarát Szövetség Csongrád megyei tagozata

 

 

Csillagászati bemutatóhelyek

– Baja Bemutató Csillagvizsgáló

– Kecskeméti Planetárium

– Kiskunhalasi Bemutató Csillagvizsgáló

– Szegedi Csillagvizsgáló

 

Ópusztaszer Magyarország közepe

 

Előbb-utóbb minden magyar ember eljön ide, egyszer gyerekkorában, aztán meg a gyerekével, hogy a magyarok bejövetelét ábrázoló Feszty-körképet, a világ második legnagyobb panorámaképét megnézze. A látvány óriási: 120 méter hosszú, 15 méter magas és 38 méter átmérőjű kört formáz a kép. A Vereckei-hágónál a győztes lovasrohamot figyelő fejedelmet és vezértársait helyezte a leghangsúlyosabb helyre a festő. A távoli képrészeket szinte a néző lábához simítja a dioráma, valóságos tárgyaival, fegyvereivel, növényzetével elmossa a festett és a tárgyi világ határát. Kevesen tudják, hogy Feszty Árpádot Mednyánszky László is kisegítette az alkotásban, a tájképi részleteket neki köszönhetjük. Az emlékpark rendezvényei a múltat, a hagyományokat idézik: a lovasprogram a vitézek fegyverzetét, harcmodorát, öltözetét mintázza a honalapítás korából.

A történeti emlékpark látnivalói egy egész hétvégére szólhatnak.

 

Magyar Turizmus Rt.

Dél-alföldi Regionális marketing igazgatóság

H – 5700 Gyula, Erkel tér 1.

telefon: 00-36-66-521-020

fax: 00-36-66-521-024

e-mail: rmigyula@hungarytourism.hu