MOSONYI GYÖRGY, a MOL Rt. vezérigazgatója energikusan tapos a kardiógépen, fülében a Beatles dalai szólnak. Felesége, ÁGI szerint a topmenedzser: “lehet, épp egy munkahelyi probléma megoldásán gondolkodik. Ági kérésére, a férje egészsége érdekében, öt évvel ezelőtt együtt mentek el az edzőterembe.

 

Feleség
MOSONYI ÁGNES

a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
szponzormenedzsere

Randi a konditeremben

Ági most jön ki Katus Attila aerobik órájáról, mintha mondjuk csak szaunázott-masszíroztatott volna, könnyed. Fehér, testhezálló, divatos ruhában van, ami kiemeli vékony, de formás alakját, nőiesen izmos karja szabadon.

-…minden Attilának köszönhető!


– Átformálta?
-Teljesen!


-Az életét is?
-Azt azért nem! ­ nevet.


-Mi indította arra, hogy a férjével közös személyi edzőt válasszanak?
– A megnyitás után a lányom hívta fel a figyelmemet erre az edzőteremre. A férjemnek szerettem volna olyan mozgásfajtát választani, ami fizikailag és talán lelkileg is karbantartja, ami megoldás a stresszes munka hatásainak leküzdésére.


– És Ön?
– Az volt fontos, hogy Gyuri kikapcsolódjon, erősödjön; magammal nem foglalkoztam. Utólag látom, hogy nekem is szükségem volt a rendszeres mozgásra. Középiskolás koromban kézilabdáztam, férjem a barátaival teniszezett, tehát igazi sportmúltunk nem volt. Teljesen kezdőként az edzőteremben, szerencsénkre, Attilához kerültünk.
 
Az edzőteremben ki a sikeresebb?

– Nem fenyegeti a kényelmes, de semmitmondó, a jólét adta unalomtól szenvedő, milliomosfeleségekre jellemző szindróma? Nem elkényeztetett menedzserfeleség? Megengedhetné (a férje) magának.
– Aki ismer, tudja, hogy ez a mentalitás nagyon távol áll tőlem. Hatodik éve már, hogy a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnál dolgozom. Boldog vagyok, hogy ezt a karitatív munkát végezhetem. A Szolgálat több programon keresztül segíti a rászoruló gyerekeket. A legutóbbi eseményünk Fóton egy háromnapos lovasverseny volt, ahol a díjlovasok mellett fogyatékos gyerekek is versenyeztek.


– Lovagol?
-Próbáltam, kezdő maradtam. (Nevet.) Azóta kiderült, hogy allergiás vagyok a lószőrre, a széna- és szalmaporra.

 

– Hasonlóan gondolkodnak a férjével. A MOL Rt. ,,Segíthetek? MOL gyermekgyógyító program” keretében ugyanis jelentős anyagi támogatást nyújt a súlyosan beteg gyermekek gyógyításához, mind a gyors intenzív ellátás, mind a teljes testi-lelki rehabilitáció biztosítása érdekében. A vállalat például pályázatot hirdetett élmény- és művészetterápiás kurzusok, programok finanszírozására tartósan beteg vagy súlyos betegségből lábadozó gyermekek lelki rehabilitációjára.
– Igen, a MOL fontosnak tartja a gyerekek támogatását.

 

– Ennyire és mindenben egyetértenek a férjével?
– Huszonkilenc éve vagyunk házasok.


– A közös fitnesz, a személyi edző adhatott még valamit ehhez?
– Azelőtt is jól megvoltunk, úgyhogy házasságterápiára nem volt szükségünk. (Nevet.) Ez egy közös program lett inkább, munka után nem otthon, hanem itt találkozunk, és együtt megyünk haza.


-Nem volt rivalizálás? Házassági rivalizálás, kis verseny: vajon ki teljesít jobban? Most megmutatom neki, ilyesmi…
– Tényleg nem.


– Pedig az a gyanúm, hogy itt, az edzőteremben Ön a sikeresebb.
– Nézze csak! Ott a férjem, már egy órája dolgozik a kardiógépen! (Büszkén, de kedélyesen.)


– Duplán sikeres asszony: a saját teljesítménye okán, és mert a férfi sikerében mindig benne van a nő.
– Más egy férfi, és más egy nő teljesítménye még a fitneszteremben is.


– A gyakorlataik különböztek?
– Azok hasonlóak voltak, csak az ismétlésszám volt a férjemnél magasabb, és a súlyok is nagyobbak voltak.


– Ha nem volt ennek a “munkának” semmilyen sportmúltbeli előzménye, akkor hogyan sikerült megszokni ezt a fitnesztermi élet- és mozgásformát? Hogyan indultak?
– Jaj, nagyon nehezen! Talán Attilának, a személyi edzőnknek volt a legnehezebb.   Nagyon vigyázott ránk.


– Milyen tanácsokkal kezdte?
– Először is felmérte, milyen állapotban vagyunk. Akkor még mindketten dohányoztunk. Tényleg borzasztó volt, rossz visszagondolni…


-Semmi bíztatót nem mondott?
– Kedves volt, de amit elvárt, az nagyon megerőltető volt annak, aki ehhez nem volt hozzászokva. Sokszor jutott eszembe, hogy mi a csudát keresek itt. Eleinte aerobik óráról szó sem volt, gépeken és súlyzókkal kellett dolgoznunk, Attila pontos utasításai szerint és felügyelete mellett.


– És ha nem csinálta meg az adagot?
– Meg kellett csinálni!


– A férje sem tiltakozott? A topmenedzser, aki több száz embert utasíthat a munkahelyén. Gondolom, lesik a jókedvét.
– Ő is fegyelmezett, nem adta föl.

 A nő (is) formálja magát

– Azóta milyen változást vett észre magán?
– A férjemnek kerestünk itt segítséget, sokkal jobb lett a kondíciója, még a kedélye is.
Engem is sok mindenre megtanított az itteni munka. Ha igazán jól akarom tenni a dolgomat, oda kell figyelnem magamra, hogy legyen erőm, energiám a családomra, munkámra. Ez a legfontosabb, amit az elmúlt öt évben megtanultam.

Férj
MOSONYI GYÖRGY

A MOL Rt. vezérigazgatója 

Végül mindig a nők az erősebbek

Alig tudom interjúra bírni, intenzíven, megállás nélkül dolgozik a kardiógépen: Mosonyi György most kis ásványvíz-szünetet tart, folytatná, de…

 “A feleségem észrevette”

– Azt hallottam, eleinte öt perc is sokk volt a taposógépen.
– Öt év kondíciójavulása…, ez a változás oka, ilyen egyszerű.


– Mégsem ment “ilyen egyszerűen”.  
– Azért nem adtam fel, amiért el akartam kezdeni. Határozott célom volt, azt akartam, hogy jobb kondícióban legyek. Sikerült. És folytatni kell, különben visszaesne az ember.


Mivel lehetett Önt motiválni, aki az üzleti életben egy igen jól működő vállalatot vezet, és, gondolom, ez annak is köszönhető, hogy képes irányítani, a jó irányba fordítani a helyzeteket, a kollégákat.
– Ahhoz, hogy valami megváltozzon, és az ember komolyan kezdjen dolgozni a változásért, a sürgősség érzése – sense of urgency-, szükséges, tehát az, hogy valamit feltétlenül csinálni kell, mert különben baj lesz.


– Az üzleti életből vett kifejezés alkalmazható a fitneszteremben is?
– Ez az én esetemre, a konkrét szituációra nézve azt jelentette, hogy a kondim elment, nem bírtam a stresszt, kezdtem fizikailag rosszul viselni az idegi terhelést. Eljöttünk ide, hogy változtassunk ezen. Igaz, közben én majdnem meghaltam, olyan nehéz volt.


– A holtpontot meg lehet fogni?
– Persze.


– Hogyan?
– Akarattal. Az akarathoz pedig kell egy cél. Ha pedig van egy jó cél, az átlendít a holtponton.

Az agy is dolgozik

– Mire gondol, amikor tapos?
– Már tudok gondolkodni közben. Régebben ez nem ment, csak arra összpontosítottam, legyen erőm ahhoz, hogy végigcsináljam. Mostanában az agyam is dolgozik, például felkészülök egy beszédre, egy megoldandó kérdés jár a fejemben.

– Végül ez is egy szép történet lett, sikertörténet, amit az csak fokoz, hogy nehezen indult.
– Tudja mi a tanulság?

– ???
– Hogy végül mindig kiderül, a nők az erősebbek. Tudtam ezt már azelőtt is, de itt, a feleségem teljesítményét látva még egy tapasztalat alapozza meg ezt a mondást.

A személyi edző, 6-szoros aerobik világbajnok
KATUS ATTILA

a Pécsi Sasok egykori frontembere

Aszkézis helyett: siker és élmény

Egy kedves házaspár

– Először nem is tudtam, hogy közéleti szereplővel és a feleségével van dolgom, mert visszahúzódó, szerény emberek. Első találkozásunkkor egy kedves házaspárt láttam, akik elhatározták, fordítanak az életmódjukon, egészségesebben akarnak élni, sportolni fognak. Györgynél az volt a cél, hogy energikusabb legyen, formába lendüljön, és némi fogyás is. Az üzleti és protokolláris ebédek, vacsorák persze hátráltatták a munkánkat.


-Nem volt sportmúltjuk, mindketten erősen dohányoztak. Hogyan lehetett fordítani ezen?
– Nem vagyok híve az aszkézisnek, a kínzásnak, legalább itt ne stresszeljük a sportolni vágyókat megvalósíthatatlan álomcélokkal. Egészséges embert kell faragni, de nem azonnal és mindenáron, hanem úgy, hogy közben meg kell szerettetni az illetővel a mozgást. És ha már szereti, egyre többre viszi.
Nem szabad, hogy az illető gyűlölje, meggyűlölje az edzéseket. Már az elején fontos tehát a reális cél tisztázása: például Gyuri esetében nem a kockás has volt a stratégiánk középpontjában. Emlékszem, amikor először jött, annyira rossz passzban volt, hogy a kardiógépen való munkát öt perc után feladta. Nem is volt más választása: el kellett kezdenie sportolni. Az alapoktól indultunk, egyszerű gyakorlatokkal.

 Ágnes

– Ágnest már komoly sportembernek látom, ő segített, húzta magával a férjét?
– Ágnes volt a motor, és a minta is. Ő igazán megváltozott. Teljesen kicserélődött. Egy igen vékonyka hölgyként lépett be ide, és most “raktunk” rá itt-ott izmot, megfiatalodott, szép, harmonikus, arányos, feszes lett a teste. Nem csak én mondom, hogy más embert kaptunk vissza. Az egy dolog, hogy mindketten leszoktak a dohányzásról az évek alatt, de a táplálkozásukra is odafigyelnek.


És az a nagyszerű, hogy Ágnes önjáró lett az edzőteremben, már nincs szüksége rám. Eljár az aerobik órámra, vagy vesz egy óra gerincgimnasztikát, az élete szerves része lett a mozgás, ha befejezi a munkát, jön, sportol.

 György

– És a férje?
– Gyurinál más a helyzet, mert ő nagyon elfoglalt, sőt utazik is, így nem mindig sikerül a fitneszterembe eljutnia. Illetve, ha jön is, fél órás intenzív kardióedzést végez. Emellett próbál igazodni a diétánkhoz.


– Milyen diétát ajánlasz?
– Ez egy 4 hetes program, személyre szabott – vizeletet is vizsgálunk előtte. Nem okoz hiánytüneteket. A diéta tartalmazza a megfelelő mennyiségű esszenciális zsírsavat, fehérjét, amit a szervezet egymaga nem tudna előállítani. Ezzel a módszerrel öt-hét kiló leadható néhány hét alatt.

Valami jó 

          Személyi edzőként milyen a kapcsolatod a Mosonyi házaspárral?
– Kialakult egy tizenöt fős csapat a baráti körükből, akik hasonló kondíciókkal indultak, de ma már rendszeresen járnak ide. Eközben azt vettem észre, ahogy ők egyre gyakrabban idejárnak a konditerembe, úgy én egyre jobban beépülök a baráti körükbe. Már együtt járunk síelni.


Ágin és Gyurin keresztül elindult valami jó: olyan emberek is közelebb kerültek a sporthoz, akiknek egészen fiatal korukban ez nem jelentett életformát, sőt a sportot talán a kudarccal hozták összefüggésbe. Ez már nem csak az ő sikerélményük: az enyém is.

Szöveg: Kovács Boglárka