Barlein Zsolt, vagy ahogy mindenki ismeri Ananász, gyakran feltűnik különböző road showkon, amint sajátos mutatványaival elámítja a nézőket. Kevesen tudják róla, hogy táncvilágbajnok, többszörös magyar bajnok, de azt még kevesebben, hogy a férfi fitness versenyek egyik úttörője is.

 

Hogyan kezdted, miként kerültél a fitness világába?

1984-ben kezdtem táncolni, amikor itthon még nem volt más, csak a break. Nagyon tetszettek a breakesek, akik akkoriban az aluljárókban táncoltak. Ott, az utcán tanultam meg az alapvető elemeket, majd később bejöttek a komolyabb táncos klippek, amelyekből szintén ellestem néhány ötletet, melynek eredménye a táncvilágbajnoki címem lett. 1998-ban Fazekas Attilának köszönhetően kapcsolatba kerültem a fitness-sel is, és elindultam az első hazai férfi fitness bajnokságokon. Akkoriban egy nagyszerű csapat jött össze, rendszerint a mi egyesületünk adta a hazai versenyzők javát.

 

Manapság is foglalkozol még fitness-szel?

A versenyszerű fitness-t 2000-ben abbahagytam, de azért még ma is odafigyelek a testem karbantartására, hiszen a fellépések a mai napig is életem részét képzik.

 

Van egy saját kölyökcsapatod. Mikor alapítottad meg az iskolát?

Régebben több helyen tartottam órákat, de rájöttem, hogy nem jó ez így. Jelenleg csak az Alexandra Fitness Duo Sportoktatási Központban tanítom a gyerekeimet, hiszen ez az a hely, ahol minden lehetőség adott ennek a korosztálynak az oktatására.   Béres Alexandra és Fazekas Attila kimondottan erre a célra hozta létre a Központot. Most már nem függök anyagilag a tanítástól, éppen ezért jelenleg nem a tömegek oktatására helyezem a fő hangsúlyt, így csak 10 tanítványom van, de legalább látom, hogy a munkámnak van eredménye. Másfél éve dolgozom ezekkel a srácokkal, és nemzetközi szinten is szép eredményeket érnek el, immáron Alexandra Fitness Duo-s színekben.

 

Ha valaki szeretne csatlakozni hozzád, mit tegyen?

Mint már említettem, csak kevés emberrel foglalkozom, ezért tanfolyami szinten nincs mód a csatlakozásra. Amennyiben van olyan gyermek, aki már eddig is versenyzett, és nálam szeretné folytatni pályafutását, abban az esetben nem zárkózom el a felkészítésétől.

 

Mikor érdemes elkezdeni táncolni?

Hat-hét évesen. A szülőknek legalább anynyira kell akarni, mint a gyerekeknek, az ő támogatásuk nélkül nem megy. Ha a szülő odajön, hogy szeretné hozzám járatni a gyerekét, mindig megnézem a jelentkezőt, elbeszélgetek vele, és ha kölcsönösen megfelelünk egymás elvárásainak, ott marad nálam. Előfordul, hogy kiesik valaki, mert olyan figurát kérek tőle, amire azt mondja, hogy nem tudja kivitelezni. Nálam nincs ilyen, szerintem mindent meg lehet csinálni, csak gyakorolni, gyakorolni és gyakorolni kell.

 

Milyen keretek között folynak a versenyek?

A fitnesshez hasonlóan, a táncban is vannak különböző szövetségek. Kezdetben a Divattánc Szövetségnél versenyeztem, itt lettem világbajnok és többszörös magyar bajnok. Aztán szövetséget váltottam, ott más volt a versenyrendszer. A követelmény nem egy perc improvizáció, hanem két perc tánc saját zenére, ahol arra kíváncsiak, hogy mit tudsz valójában. Most megint új szövetséget, és új kihívásokat, lehetőségeket keresek. Nemrég meghívtak, hogy nézzek meg egy Fashion dance showt. Ez a táncnak és a divatnak a keveréke. Olyan fiataloknak nyújt versenyzési lehetőséget, akik más kategóriákban esetleg nem tudnak eredményt elérni. Kitaláltam egy freestyle kategóriát. Én is ebben táncoltam, de megpróbáltam kiküszöbölni a hiányosságokat és belevinni a pozitívumokat. Megtartottam az egyperces improvizációkat, de különválasztottam a kezdőket a haladóktól. Így a zsűrinek is könnyebb dolga van, és a gyengébbek is sikereket tudnak elérni. A szövetség megvette ezt a kategóriát, és az amerikaiak is átvették.