Forgács Margit élete olyan, mint egy lányregény. A Fotex Cosmetics vezetője, ugyanakkor önálló, határozott, sikeres üzletasszony. Teljes életet él.

Mind a magánéletben, mind pedig munkád során ügyelned kell a megjelenésedre. Ez természetes volt számodra, vagy meg kellett tanulnod a fortélyokat?

 

A lányok többsége szeretne csinos lenni, és ezért mindent meg is tesz. Az már egyéni szerencse, hogy ebben hagyatkozhattam anyukám kitűnő ízlésére. Mindig arra tanított, hogy legyen inkább kevesebb ruha a szekrényben, de annak minden darabja a minőséget tükrözze. Ez nem csak a szoknyákra, blúzokra, cipőkre, hanem a fehérneműre is vonatkozik, hiszen igazi önbizalmat csak a teljesség tudata adhat.

Ebben a szellemben nevelkedtem, s amikor 12 évvel ezelőtt a kozmetika vált hivatásommá, az új tapasztalatok csupán egy magasabb szintet jelentettek. Munkám miatt sokat jártam külföldre, akkoriban bőven volt mit tanulni, hiszen itthon a szépségiparnak nem igazán volt presztízse. Minden elérhető szakirodalmat, folyóiratot megszereztem, hogy hazatérve kamatoztathassam a tapasztalataimat.

 

Hogy kerültél kapcsolatba a kozmetikai iparral és a nagy márkák képviseleteivel?

A rendszerváltás után ezek a külföldi cégek keresték a helyüket a magyar piacon, akárcsak a Fotex. Amikor a Revlon neve felmerült, úgy éreztem, hogy itt a nagy lehetőség. A siker, ami közös munkánkat kísérte, vonzotta a többi luxus márkát. Ezekkel a magasabb minőséget képviselő cégekkel nagyon jó együttműködni, igazi partneri kapcsolat alakult ki az évek folyamán.

 

Te választod a márkát, vagy az választ téged?

Ők keresnek meg, de a döntés természetesen az enyém. Mindig nagy megtiszteltetés, ha egy kozmetikai cég rám bízza a terméke képviseletét, legyen az világmárka, vagy egy kisebb partner, hiszen ez azt jelenti, hogy hisznek bennünk és a képességeinkben.

Ez egyben nagy felelősség is. A luxusmárkák szellemiségének érződnie kell a cég és az itt dolgozók megjelenésében, munkastílusában. A forgalmazás során pedig elvárják tőlünk, hogy a termékek méltó helyen jelenjenek meg az üzletekben és a médiában.

 

Előnyt, vagy hátrányt jelent egy női vezető? Mennyire vesznek komolyan téged?

Országtól és kultúrától függ. Spanyolországban például lehetsz akármilyen tehetséges, jó és szép, ha nem vagy férfi nem rúghatsz labdába. Franciaországban a szépségipar elképzelhetetlen női vezetők nélkül, ők képviselik a terméket, amelyet forgalmaznak. Itt Magyarországon is kedvező változások figyelhetők meg az utóbbi években.

 

Mennyi erőfeszítést kíván tőled, hogy a külsőd mindig a legjobb formádat mutassa?

Sokszor hányják a szememre, hogy neked könnyű, ilyen az alkatod, és bármennyit ehetsz, nem látszik rajtad. Pedig, ha tudnák… A valóság az, hogy hajlamos vagyok a hízásra és imádok enni, ráadásul a magyaros konyha a gyengém. Elrettentésül csak a pacal- és a körömpörköltet említeném. Ha valaki éveken át keményen küzd, az megismeri az ellenfelét. Szerintem a szaporodó kalóriák ellen az egyetlen fegyver a mértékletesség és a mozgás. Hetente háromszor járok fitneszterembe, a többi napon pedig otthon edzek. Még arra is odafigyelek, hogy lehetőség szerint mindig ugyanabban az időpontban sportoljak. Eljutottam oda, hogy ma már hiányzik, ha kihagyok egy-egy alkalmat.

 

És a szellemi fittséged hogy őrzöd meg?

Szeretek moziba járni, és minden új, ígéretes filmet megnézek. Az olvasás is rendkívül pihentetető, frissítő. Színházba ritkán jutok el, főleg külföldi útjaim során szoktak az üzleti partnerek meghívni egy-egy előadásra. Ilyenkor jó hasznát veszem angol és spanyol nyelvtudásomnak. Mivel eredetileg építésznek készültem, vonzanak a művészetek is, és a harmónia, amelyet egy-egy alkotás sugároz. Máris visszakanyarodtunk a hivatásomhoz, amely az emberi test és arc szépségét, a külvilággal és önmagunkkal való tökéletes összhang kialakítását szolgálja, és ezzel eljutottunk a teljességhez, hiszen minden mindennel összefügg.

A magánéleted is sikeres?

 

Van egy nagyon komoly kapcsolatom, amiben szintén megélhetem a teljesség élményét. Családalapításra még nem gondolok, egyelőre a hivatásom tölti ki az életem nagy részét.

 

Ritkán lépsz nyilvánosság elé, pedig igazán büszke lehetsz arra, amit elértél.

Sok a rossz tapasztalatom. A sanda megjegyzések számtalanszor megsebeztek már az életem során. Nekem mindig többszörösen kell bizonyítanom a rátermettségemet, és azt, hogy a szerencse kevés, semmit nem kapunk aranytálcán. Egy idő után elzárkóztam, falakat emeltem, teszem a dolgom.

 

Az életed olyannak tűnik, mint egy megvalósult álom. Hogy látod a jövőt, mit érhetsz még el?

Az is, egy megvalósult álom. Nincsenek   már nagy kívánságaim, értékelek minden apróságot, élvezem a pillanatot, és mindig lesznek olyan márkák, amelyeket szeretnék még megszerezni. Körültekintően bővítjük a luxushálózatot, amit létrehoztunk, és őrizzük a minőséget. Az új termékek is mindig izgalmas, friss színt visznek a munkánkba. A Givenchy például tavaszra új testápoló családdal lép a piacra, ami tetőtől talpig csupa meglepetés lesz. Szeretném a vevőket elkényeztetni, segíteni abban, hogy a legjobbat hozhassák ki magukból, hogy ők is megélhessék a teljesség örömét.

 

Bögös Gabriella