A magas vérnyomás (hipertonia) az egyik leggyakoribb és legsúlyosabb szövődménye a terhességnek, a várandós nők 10-15 százalékát érinti. Kóros vérnyomásról beszélünk, ha értéke meghaladja a 140/90 Hgmm-t, súlyos fokú magas vérnyomás esetén a 160/90 Hgmm-t.

 

A terhességi magas vérnyomás betegségeket a vérnyomás jelentkezési időpontja és a fehérjeürítés alapján szokás csoportosítani. A terhesség második felében észlelhető mérsékelten emelkedett vérnyomás ritkán okoz gondot, ha nem kíséri fehérjeürítés.

Súlyos szövődmények alakulhatnak ki azonban, ha a magas vérnyomás mellett fehérje mutatható ki a vizeletben. Ezt az állapotot préeklampsziának nevezzük.

 

Több, ismert kockázati tényező hívhatja fel a figyelmet a kórkép kialakulásának veszélyére. A fogamzás előtt meglévő magas vérnyomás, az első fokú rokonságban és a korábbi terhességben előfordult préeklampszia, a cukorbetegség, az ikerterhesség, a testszerte jelentkező vizenyő jelezheti előre a préeklampszia kifejlődését. A felsorolt esetekben a terhesgondozáson kívül is tanácsos gyakrabban ellenőrizni a vérnyomást. Fontos, hogy a magas vérnyomás kialakulását mielőbb felismerjük, azért, hogy a megfelelő kezelést időben megkezdjük.

 

A préeklampsziás állapot súlyos szövődményei miatt egyaránt veszélyeztetheti a magzat fejlődését és az anya egészségét. Gyakori a magzat fejlődésének elmaradása, amit a méhlepény funkciózavara okoz. A méhlepény vérkeringése jelentősen csökken, így a magzat kevesebb tápanyaghoz jut, és növekedése elmarad. A magzatvíz mennyisége is jelentősen csökken, ami szintén gátolja a magzat fejlődését.

 

Préeklampsziás várandós nőben egyszerre több szerv funkciója károsodhat. Zavar léphet fel a máj, a vese működésében, az agy vérkeringésében és tüdővizenyő alakulhat ki. Számos esetben fejfájás, látászavar, gyomortáji fájdalom, vagy fulladás hívja fel a figyelmet a kórképre. E tünetek jelentkezésekor a vérnyomás ellenőrzése szükséges és orvoshoz kell fordulni.   Préeklampsziás beteg kezelése csak kórházban végezhető, mivel a kórkép lefolyása előre nem jósolható meg és életet veszélyeztető szövődmények is felléphetnek. Előfordulhat, hogy a kórkép több hét alatt sem súlyosbodik, a magzat fejlődése sem lassul jelentős mértékben, míg más esetben napokon, vagy órákon belül súlyos anyai és magzati veszélyállapot lép fel.

 

Sajnos a préeklampszia oki kezelése nem megoldott, mert jelenleg a betegség pontos kiváltó oka nem ismert. Eddigi kutatások alapján igazolódott, hogy az érfalat belülről bélelő endothel sejtek működése nem megfelelő. E sejtek az érfal felépítésében részt vevő simaizomsejtek működésének szabályozásában játszanak fontos szerepet azáltal, hogy az érfal összehúzódását és ellazulását elősegítő vegyületeket termelnek. Amennyiben az érfal összehúzódásáért felelős vegyületekből képződik több, az érfal összehúzódik, az ér átmérője csökken, és a vérnyomás emelkedik. A jelenlegi tudományos vizsgálatok célja annak tisztázása, hogy mi okozza az érfal összehúzódásáért és ellazulásáért felelőst vegyületek fokozott illetve csökkent termelődését.

 

A préeklampsziás beteg kezelésének elsődleges célja a vérnyomás csökkentése és a magzat fejlődésének támogatása. A gyógyszeres kezelés mellett fontos az anya és a magzat állapotának folyamatos ellenőrzése. A vérnyomás változásán kívül, a rendszeres laboratóriumi vizsgálatok, valamint a beteg szubjektív tünetei (fejfájás, látászavar stb.) jelezhetik a beteg állapotának romlását.   A magzat veszélyállapotára az ultrahang- és a magzati szívműködést jelző vizsgálatok hívják fel a figyelmet.   A rendszeres vizsgálatok lehetővé teszik, hogy a terhességet megfelelő időben befejezzék. Érdekes, hogy a szülést követően a vérnyomás, a vizelet fehérjetartalma fokozatosan csökken és rövidebb-hosszabb idő után, rendeződik az anya állapota. Mindezek alapján érthető, hogy a gyógyulást a terhesség befejezése illetve a szülés jelenti.

 

A következő terhességben a préeklampszia ismétlődésének kockázata bizonyos esetektől eltekintve nem számottevő. Amennyiben a kórkép a terhesség középső harmadában lépett fel, vagy ha a terhességtől függetlenül is magas vérnyomás, vesebetegség áll fenn a kórkép kialakulásának a valószínűsége nagyobb. A préeklampsziás betegségen átesett nő tervezett terhessége előtt feltétlenül keresse fel orvosát. A fogamzás előtti kivizsgálás, a megfelelő, szakszerű terhesgondozás hozzájárulhat a terhesség sikeres kiviseléséhez.

 

Dr. Rigó János

Egyetemi docens

Semmelweis Egyetem,

I.sz. Szülészeti és

Nőgyógyászati Klinika