A becsületességet és a kemény munkát tartja sikere titkának Imfred de Jong, a magyar mobiltelefon-piacon a gyártók rangsorának élén álló Nokia Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. A negyedik éve Budapesten élő, negyvenéves holland topmenedzser teniszezéssel és kerékpározással tartja formában magát.

 

Hogyan kerül egy holland topmenedzser a magyar mobiltelefon-gyártói piacot vezető finn cég budapesti irodájának élére?

Már öt éve a Nokiánál dolgoztam különböző pozíciókban, főképpen a Benelux-államokbeli eladásokat irányítottam Hollandiából és Belgiumból, amikor felajánlották ezt az ügyvezetői posztot. Szinte semmit nem tudtam Magyarországról, mégis elfogadtam a kihívást, hiszen előrelépést jelentett a karrieremben. Konzultáltam finn elődömmel is, aki azt mondta, mindenképpen érdemes itt dolgozni. Négy éve, 2001 tavaszán érkeztem Budapestre a feleségemmel és két gyerekemmel, a kisfiam most hét, a lányom ötéves. Visszatekintve, örülök, hogy így döntöttem, egyetlen itt töltött napot sem bántunk meg, nagyon jól érezzük magunkat ebben az országban.

 

Sikerült megismernie Magyarországot?

Aki hosszabb időt tölt külföldön, annak jelentős időt és energiát kell fordítania arra, hogy minél jobban megismerje a fogadó országot. Bár naponta tíz órát dolgozom, a munkám mellett én is erre törekszem. Nyári szabadságainkat mindig arra fordítjuk a családommal, hogy az ország valamelyik részét felfedezzük. Bevallom, én a természetet jobban kedvelem a városoknál, többször emlékezetes kirándulást tettünk a Bükki Nemzeti Parkban és Pécs környékén. A víz, a tavak, a vitorlázás szeretetét Hollandiából hoztuk magunkkal, kedvelem a Velencei-tavat és környékét, a Balatont inkább a nyugalmasabb tavaszi vagy őszi időszakban látogatjuk meg. Időnként egynapos kirándulásokat teszünk vidéki városokba.

 

A sport szeretetét is magával hozta Hollandiából?

Igen, ha tehetném, minden nap sportolnék, csak erre sajnos nincs időm. Legjobban teniszezni szeretek, és az utóbbi időben újra elkezdtem kerékpározni is. A teniszt hobbiszinten űzöm, jóllehet középiskolás koromban még napi rendszerességgel játszottam, és amatőr versenyeken is részt vettem. Biciklizni egyedül járok, szeretek saját tempót diktálni, és szeretem a sebességet, nemcsak lefelé. A Normafa közelében lakom, lenyűgöző környezetben szoktam biciklizni. A gyerekek születése előtt nagy biciklitúrákat tettünk a feleségemmel, hátizsákkal, kempingfelszereléssel jártuk be Európa több országát, így fedeztük fel Franciaország, Svájc és Olaszország szép tájait, még Nagy-Britanniába is elkerekeztünk.

 

Télen milyen sportot űz?

A magyarok számára furcsának tűnhet, de nagyon szeretek gyorskorcsolyázni. Hollandiában ennek nagy hagyománya van: a befagyott tavakon, csatornákon fantasztikus korcsolyatúrákat lehet tenni. Néhányszor már Magyarországon, a Velencei-tavon is felvettem gyorskorcsolyámat, átszeltem a befagyott vizet. Kissé szokatlan volt, hogy csak én viseltem ilyen hosszú élű korcsolyát. Ja, és amúgy focizni is szoktam a kisfiammal, a kertünkben.

 

A vezető mobiltelefoncég topmenedzsereként menynyi ideje jut sportolásra?

A sportra mindig annyi idő van, amennyit az ember rászán. Pár napja fogadtam meg, hetente legalább háromszor kimozdulok otthonról, hogy valamit sportoljak. Hétvégén, szombaton biztosan teniszezem egy órát, állandó partnerekkel, hét közben pedig egyszer-kétszer egy órányit kerékpározom. Ez arra elég, hogy a jelenlegi formámat tartsam, de a kondíció javításához már kevés. A sport persze nemcsak arról szól, hogy egészséges és fitt legyek. Élvezem a mozgást, a sport energiával tölt fel, szükségem van rá, megnyugtat. Megfigyeltem például, hogy a kerékpározás kimondottan felfrissít. Este hét óra körül, többnyire fáradtan érek haza a munkából, már nincs kedvem mozogni, pedig a fáradtság nem szabad, hogy visszatartson a sportolástól. Ezen mindenképpen változtatni szeretnék. Szombaton és vasárnap nem dolgozom, a hétvégéket igyekszem a családommal tölteni, pihenek, sportolok.

 

A tévében is élvezi a sporteseményeket, egyáltalán mennyit ül a képernyő előtt?

Keveset, a sportközvetítéseket se nagyon nézem meg, időnként persze végigszurkolom a legfontosabb holland futballmeccseket, van egy holland csatornánk. A magyar adásokat szinte egyáltalán nem nézem, mert nem értek magyarul. A magyar egyedi nehézségű nyelv, és amikor ideköltöztem, nem tudtam, mennyi ideig maradok. Ezért el sem kezdtem tanulni, de ha tudtam volna, egészen más lett volna a helyzet. Ha most biztosan tudnám, hogy még négy évig maradok, aminek őszintén örülnék, azonnal nekikezdenék a nyelvtanulásnak.

 

Maximalistának tartja magát?

Nem, talán inkább úgy fogalmaznék, hogy megpróbálom a lehető legtöbbet kihozni magamból. A munka a sporthoz hasonlít: jó formában kell lenni, és a legjobb teljesítményhez megfelelő pihenésre van szükség. A munkámban leginkább az motivál, hogy

a nap, illetve a hét elteltével elégedettnek érezzem magam.

 

Mennyire ügyel az étkezésére?

Nincsenek különleges étkezési szokásaim, de természetesen odafigyelek arra, mit eszem. Meghatároztam magamnak egy maximális testsúlyt, amit igyekszek nem túllépni. Nem titkolom, szeretek enni, különösen az édességeket imádom. A finom csokoládék a gyengéim. Ebben vissza kell fognom magam, erről is a hétvégén állapodtam meg magammal. Azóta viszont egyet sem ettem, ami nálam komoly eredmény. Időnként ellátogatunk egy-egy étterembe a családommal, de többnyire otthon eszünk. A feleségem főztjén felfedezhetők a holland konyha nyomai, például abban, hogy sok halat és zöldséget fogyasztunk. A halon kívül nagyon szeretem még a tésztákat, különösen holland sajttal. Bár nagyon drága, Budapesten is rendszeresen veszünk Old Amsterdam vagy Old Dutch márkájú sajtot. Reggelire többnyire friss narancslevet iszom és két-három szelet barna kenyeret eszem nutellával. Nagyon szeretem a magyarok híres szalámijával készített szendvicseket is.

 

Hollandia Európa-szerte híres a liberalizmusáról, milyenek a magyarok?

Valóban, a hollandok sok tekintetben nagyon liberálisak. Nyitottak vagyunk, nem rejtjük véka alá a véleményünket, a magyarok ezzel szemben talán kissé zárkózottak. Nem tudom, melyik a jobb, mindegyik mentalitásnak megvannak az előnyei és a hátrányai. Meg kell, hogy mondjam, Hollandia zűrös időszakot tudhat maga mögött, több politikai gyilkosság történt az utóbbi években, és egyre többen felteszik a kérdést: ugyanúgy ki merjük-e mondani a gondolatainkat, mint korábban, vagy sem. Azt hiszem, rájöttünk, nem lehet a szólás szabadságát mereven értelmezni, mindenképpen figyelembe kell venni a másik fél érzelmeit, csak az eltérő véleményeket tiszteletben tartva lehet nyilatkozni. A hollandokat nagyfokú igényesség jellemzi, munkájukban maximális hatékonyságra törekednek, keményen és sokat dolgoznak. Önmaguktól és másoktól is sokat követelnek. Én úgy látom, hogy a hollandok sokkal hajszásabb életet élnek, mint a magyarok. Bennünket egyfajta üzletközpontú szemlélet mozgat, talán mert mindig is kereskedtünk az egész világon. A magyarok viszont nálunk jóval türelmesebbek, magánéletükben és a munkában egyaránt, és ez mindenképpen jobb.

 

Milyen mobiltelefont tudna ajánlani sportoláshoz?

Az új, Nokia 5140i jelű készülékünk kifejezetten sportembereknek készült, víztaszító, ütésálló, és ami újdonság, van benne egy úgynevezett fitnesz edzésprogram, amely a szabadidős tevékenységek tervezését, a sporteredmények rögzítését segíti. Úgy látom, irdatlan lehetőségek nyílnak a mobil kommunikációban annak nyomán, amit szakszóval digitális konvergenciának nevezünk. Arról van szó, hogy a fényképezéstől a filmezésen át a zenehallgatásig minden digitalizálódik. Minden egyetlen mobil készülékbe, méghozzá a telefonba integrálódik, mert ez az az elektronikus készülék, amelyet az ember szinte mindenhová magával visz. A Nokia két hete dobott piacra egy sor valódi multimédiás terméket, közöttük egy olyan telefont, amelynek 40 gigabájtos merevlemezén akár háromezer dalt lehet tárolni, mp3-as file-okat lehet vele letölteni az internetről és két megapixeles kamerájával minőségi videofelvételek készíthetők.

 

Miben határozná meg sikerességének titkát?

Talán a becsületességben, a kemény munkában és a pozitív gondolkodásban.

 

Dr. Hofer László