Sikeres fogyásod legnagyobb akadálya: TE   vagy. De ne keseredj el, mert a legtöbb hiba csupán típushiba, a világon rengetegen elkövetik. Most megtanulhatod felismerni, megelőzni és legyőzni: mindet. Nincs statisztikai kimutatásokra szükség ahhoz, hogy megállapítsd: a sikeres fogyókúrázók kb. 70 %-a azokból kerül ki, akik mozognak.

 

MÉRLEGFÜGGŐSÉG

1. hiba: Minden nap megméred magad

 

Észre sem veszed, de lassan már a szobamérleg dönti el helyetted, hogy mikor mennyit ehetsz, vagy mert épp 2 kiló a súlygyarapodásod, aznap mégsem ehetsz. Pedig nincs abban semmi különös, hogy egész nap keményen diétázol, de amikor másnap reggel megméred magad, 2 kilóval mégis többet nyomsz, mint azelőtt.

A súly ingadozása teljesen természetes, tükrözi a testben történő biológiai folyamatokat. Például a szervezet sokkal több vizet tart vissza menstruáció előtt.

Javaslat

•A profi diétázók egy héten csak egyszer mérik meg magukat, nem többször.

•Minden héten ugyanazon a mérlegen, ugyanabban az időpontban való megméredzkedés fogja a változást a legpontosabban megmutatni.

•Ne hagyd figyelmen kívül, hogy ha a lerakódott zsírból veszítettél is, közben rendszeres mozgással izomtömeget is építettél, így a mérleg többet fog mutatni, mint amire számítasz, mert az izomtömeg sokkal nehezebb, mint a zsírtömeg. Használj inkább mérőszalagot, mert ha kilóban nem is, de centiben mérve látványos lesz a változás.

•A legfontosabb: ne engedd, hogy a mérleg határozza meg, aznap épp mit gondolsz magadról, és hogyan érzed magad.

 

ITALLEBUKTA

2. hiba: Elfelejted, hogy az alkoholban rejtőzködő kalóriák is számítanak

 

Hihetetlen, hogy mennyi nő tartja pontosan számon a kalóriákat, amit naponta megehet, és mégis gondolkodás nélkül hörpintenek föl néhány pohárka alkoholt. Az emberekben még nem tudatosult, hogy az alkoholban lévő kalória is kalóriának számít, a derék-fenék méretét rohamosan növeli. Az alkohol teljes mértékben szabotálhatja az egész napos, vagy hetes fogyókúrás erőfeszítéseidet. Egy pohárka, 1,25 dl vörösbor 85 kalóriát, egy pohárka baileys 170 kalóriát, és egy pina colada pedig minimum 260 kalóriát tartalmaz.

Javaslat

•Alkoholt csak kis mennyiségben fogyassz,

•és figyelj oda, hogy annak kalóriatartalma még beleférjen az aznapra megengedett kalória mennyiségébe.

 

LUSTAMUSTRA

3.hiba: Diétázol keményen, de megmozdulni azt már nem!

 

Nincs statisztikai kimutatásokra szükség ahhoz, hogy megállapítsd: a sikeres fogyókúrázók kb. 70 %-a azokból kerül ki, akik mozognak – még ha ez nem is jelent többet, mint egy 15 perces könnyű séta naponta. Stabil 2 kilót veszíthetsz egy hét alatt, ha 600-kcal-lal csökkented a napi kalória bevitelt, és mozogsz is mellette. Ha egyáltalán nem mozogsz, akkor ahhoz, hogy ugyanezt az eredményt elérd, a napi átlagból 1000   kalóriát kellene lefaragnod. Mínusz 600 kalória + mozgás, nem jelenti ugyanazt, mint mínusz 1000 kalória – semmi mozgás, még akkor sem, ha a súlycsökkenés rövidtávon ugyanaz. Mert minél kevesebbet eszel, annál éhesebb maradsz, és annál nagyobb eséllyel adod fel a küzdelmet, és hagyod abba a diétát, amikor a nagy koplalásban valami ínyencség a közeledbe kerül.

Javaslat

A mínusz 600 kalória + mozgás esetében ez a veszély nem fenyeget.

 

ZSÍRCSAPDA

4.hiba: Csak zsírszegény, és diétás ételeket eszel

 

Logikusan azt gondolnád, hogy a zsírszegény ételek megvalósíthatják minden fogyni vágyó álmát, pedig ez nem egészen így van. A zsírszegénynek titulált ételek gyakran csak minimálisan alacsonyabbak kalória tekintetében, mert magasabb a cukortartalmuk, és tele vannak zsírhelyettesítőkkel. Az alacsony zsírtartalmuk miatt fogyasztott ételek hamis biztonságérzetet adnak, és sokszor többet, vagy többször eszel ezekből, mint azok, akik a magasabb zsírtartalmú ételeket választják.

Javaslat

Ez persze nem jelenti azt, hogy a zsírszegény ételek nem megfelelőbbek, ha fogyni szeretnél. De attól, hogy valami zsírszegény, nem lehet töméntelen mennyiségben fogyasztani. Ha valódi vajról váltasz a kenhető zsírszegényre, 4 szelet kenyér vajazásánál 140 kalóriát és 16 gr zsírt spórolhatsz.   Ha a tejből is a zsírszegényt választod, 4 dl elfogyasztásakor 187 kalóriát, és 21 g zsírt takaríthatsz meg.

 

FELKELÉSREFLEX

5.hiba: A reggeli elhagyásával spórolsz

 

A reggeli egy beindító lökés az anyagcserének, és megakadályozza, hogy a nap hátralévő részében túledd magad. Ezért lehetséges az a látszólag ellentmondó állítás, hogy ha kiegészíted reggelivel a mostani étrendedet, nem rakódni fog rád több, hanem eltűnik rólad…

Javaslat

A reggeli automatikusan magától változatja meg az egész napi étkezésedet, anélkül hogy neked bármit is tenned kellene. Zabpehely, müzli – joghurttal, teljes kiőrlésű kenyérből pirítós, vagy gyümölcs, azaz zsírban alacsony, de rostban és fehérjében gazdag reggeli az ideális választás.

 

VÁGYGERJESZTÉS

6.hiba: Sokszor összekevered az éhséget az étvággyal

 

Az éhség általában pár órával az étkezés után üti fel a fejét, amikor a cukorszinted leesik, és a gyomrod is üres. Az étvágyazonban, mint a nevében is benne van, egy vágy, amit legtöbbször az ételek látványa és illata generál. Ezért sokszor eszünk csak megszokásból vagy érzelmi felindulásból. Könnyű összekeverni az éhséget és az étvágyat, mert mindkettő beindítja a nyáltermelést.

Hogyan jöhetünk rá, hogy csupán vágy, vagy valódi éhség a forrása annak, amit éppen érzünk?

Javaslat

Mindig várj kicsit, mielőtt cselekednél! Adj magadnak 20 percet, de közben foglald le magad valami mással, és ha még azután is éhes vagy, akkor irány a konyha. Egy másik megoldás: ha az étel már előtted van, egyél egy falatot, és utána várj 20 percet a tested visszajelzésére. Ha csak vágy, amit érzel, el fog múlni. Érdemes megfigyelni azokat a szituációkat és érzéseket, amik állandóan evésre késztetnek, és tudatosan keresni más módokat arra, hogy ezeket kezeld.

 

BŰN ÉS BŰNHŐDÉS

7.hiba: Nem élvezed az ízeket, és bűntudatod is van

 

Az egyik legkézenfekvőbb oka annak, hogy túlesszük magunkat, hogy túl sebesen küldjük le az ételt a gyomorba, és nem szánunk időt arra, hogy érezzük, és élvezzük az ízeket. Ráadásul mindeközben még bűnösnek is érezzük magunkat, amiért már megint eszünk.

Javaslat

Ahhoz, hogy újra élvezetet találj az evésben, szabályként kell lefektetned, hogy csak ülve ehetsz, és minden egyes falatot megrágsz, megízlelsz és kiélvezel. Ez azt fogja eredményezni, hogy időben észreveszed, mikortól nem esik jól az étel, mert már televagy. Ha lelkiismeret furdalás nélkül eszel, és az evést ünnepnek tekinted, újra élvezni fogod az ízeket. Ez nem csak fizikai, hanem lelki töltetet is ad majd.

 

BOTLÁSSOKK

8. hiba:Elhiteted magaddal hogy nincs visszaút

A kiegyensúlyozott egészséges életmód nem azt jelenti, hogy ostoroznod kell magad a kilengésért, azaz az egészséges étkezési szokások alkalmi megszegéséért. Egy kis kitérő megengedett, ha utána visszatérsz az egészséges étrendhez. Viszont ha elhiteted magaddal, te úgyis mindig beleesel ugyanabba a hibába, és ezért úgysem fogysz le soha, akkor nehéz lesz megtenned a legkisebb erőfeszítést is, hogy visszatérj a helyes útra.

Javaslat

Ha elgyengültél és rácsábultál valami finomságra, kompenzáld azt egy kis mozgással. Ne légy kishitű magaddal szemben, mert a botlások után így nem lesz erőd újra kezdeni. Légy pozitív, higgy magadban és fogadd el magadat a hibáiddal, botlásaiddal együtt.

 

FEKETE-FEHÉR KOMPLEXUS

9.hiba: Minden ételt vagy jónak, vagy rossznak látsz

 

Azok, akik a zsíros vagy a cukros ételekről azt gondolják, hogy bűnös ételek, sokkal könnyebben csábulnak el miattuk. És miután belekóstoltak egy általuk „rossznak” gondolt ételbe, azonnal azt érzik, hogy már elszúrták az egészet, már úgyis mindegy. Ezért, ahelyett, hogy csak egy pár falatot ennének, elkeseredésükben rögtön felfalnak mindent.

Javaslat

Lépésről lépésre haladj! Mindennap egyél olyan ételt, amiről azt gondoltad, hogy helytelen, de mindig csak egy-egy falatot. Amikor már képes leszel legyőzni magadban a negatív előítéletet ezek iránt az ételek iránt, nem lesz többé benned az az ellenállhatatlan vágy, hogy néha hirtelen felfald ezeket.

 

EGYHANGÚAN

10. hiba:Nem eszel elég változatosan

 

Az unalmas étrend a fogyókúrának az egyik legnagyobb ellensége. Az egyforma ételektől hamarosan kezded majd elveszíteni a lendületet. Az egyhangú étrend során kevesebb nélkülözhetetlen vitamin, és ásványi anyag kerül be szervezetbe. Ha sokáig kitartóan ugyanazokat az ételeket eszed, egyszer csak kívánni fogod a nagyon zsíros, nagyon cukros falatokat, amiből gyors energiát kaphatsz. Az egyhangú étkezés nem jelent igazi életmódváltást, csak egy időszakos változást, amitől igaz, hogy fogysz, de hamarosan újra hízol. Ráadásul hízáskor minden alkalommal elveszíted az önbizalmad és a lendületed.

Javaslat

Fogyassz többféle gyümölcsöt, és zöldséget. Törekedj mindennap minél változatosabb színű szivárványt kirakni az aznapi fogyasztásra vásárolt zöldségből- és gyümölcsből. Minden héten próbálj ki valami újat, mint pld. lencse, sütőtök, papaja, zellerszár.

 

CSÚCSSZINDRÓMA

 10+1. hiba: Túl magasra tetted a mércét

 

A nem reális elvárások miatt állandó kudarcélményben van részed, ami elégedetlenséget, és depressziót okoz. Sose törekedj lefogyni 10-20 kilókat, mindig csak kilónként haladj. A legideálisabb az, ha az igazi motiváció nem is a fogyás, hanem inkább az egészséged javítása, fenntartása, mert ez lesz a kulcs a hosszú távú sikerhez.

Javaslat

Fókuszálj a kis léptékű sikerekre. Ezek reálisnak mutatják majd meg a céljaidat, és segítenek abban, hogy tovább folytasd. Figyelj az apró dicséretekre, mert azok lökést adnak. És sose engedd magad becsapni egy divatos diétával, ami gyors fogyást ígér. A gyors fogyás ideiglenes, és a kilók gyors visszaszedéséhez vezet.

 

FOGYI -TESZT

A sikerhez vezető út előtt tedd fel magadnak a következő kéréseket

·       Felismerem, hogy mikor az étvágy, és mikor az éhség ösztönöz evésre?

·       Rendszeresen eszek, vagy néha éheztetem magam?

·       Tartom a szénhidrát-protein egyensúlyt, azaz a változatos étrendet?

·       Beszámítom az alkoholt is a napi megengedett kalóriamennyiségbe?

·       Élvezem az evés adta élményeket?

·       Odafigyelek arra, hogy legyen mindig otthon reggelinek való?

·       Lassan, és ülve eszek, és csak addig, ameddig elég?

·       Evéssel mindig az energiaszükségletemet elégítem ki, vagy sokszor inkább érzelmi indíttatásból eszek?

·       Amikor megengedem magamak, hogy „bűnözzek”, bűnösnek érzem magam?

·       Ha egy kis mozgásról van szó, inkább a liftet, vagy a lépcsőt választom?

·       A szobamérleg mutatója, vagy a valódi szükségleteim mondják meg, hogy aznap mit egyek?

·       Sokszor eszek unalomból, vagy megszokásból?

 

TÖBB   SIKERT, KEVESEBB KILÓT!