Horváth Kinga a hazai wakeboardos lányok legjobbika épp az idei Európa Kupa nyitányára készült, amikor összejöttünk egy kis beszélgetésre. A kis eldugott budai palacsintázó ideális helyszínnek bizonyult, különösen ha figyelembe vesszük, hogy ebédidőben jártunk. Persze első a munka, aztán jöhetnek a kulináris élvezetek.

 

Hogyan lett belőled wakeboardos? Ez még a fiúk között is igazi extrém sportnak számít!

A víz mindig közel állt hozzám, hét évig úsztam. Tekintve, hogy veszprémi származásúak vagyunk, gyakran pihentünk Balatonfüreden, ahol az első kábeles pályát megcsinálták. A vízisít édesapám is nagyon kedvelte, így ezekkel az alapokkal próbáltam ki a wakeboardot. Megtetszett és egy idő után már versenyeken is indultam.

 

Voltak snowboardos alapjaid?

Furcsa módon ez nálam fordítva történt, én a wakeboard után tanultam meg snowboardozni úgy két éve. Azóta viszont ha tél, akkor a síléc felejtve! A snowboard mozgáselemei nagyon hasonlóak a vízi változathoz, így remek kiegészítő sport a téli szezonban.

 

Itthon hat év alatt hat magyar bajnoki címet szereztél, van komoly hazai ellenfél?

Persze, a hazai versenyekre is nagyon készülök, nem lehet félvállról venni. S nem csak azokra kell figyelnem, akiket ismerek, hanem az újakra is. Jönnek a fiatalok és nagyon ügyesek. Egyre népszerűbb a sportunk.

 

A nemzetközi viadalokon is jól szerepelsz.

Az már egészen más. Európában a németek nagyon erősek, kis túlzással náluk minden nagyobb vízen van egy kábeles pálya. Rengeteget gyakorolhatnak, és érződik a fölényük. Nem verhetetlenek, de egy nemzetközi győzelemhez mindennek nagyon össze kell jönni. Tudod, ez egy pontozásos sportág…

 

Azért van két vb 4. helyed, Eb ezüstök, Európa Kupa futamgyőzelmek. Sőt 2003-ban te lettél összetettben a kontinens legeredményesebb női versenyzője.

Igaz, de a tavalyi vb sem úgy sikerült, ahogy szerettem volna. A pályán elhelyeznek akadályokat, melyekről, mint egy dobbantóról ugrásokat, figurákat lehet indítani. De a vébén egészen más akadályok szerepeltek, mint az előzetes tájékoztatásban, így hiába készültem céltudatosan, a helyszínen derült ki, hogy mégsem úgy néz ki a pálya, mint ahogy azt ígérték. Szóval ismét „csak” egy negyedik hely jött össze.

 

Az interjú szervezése közben egyértelműen kiderült, hogy sokat vagy deszkán mostanában. Mi a következő állomás?

Az idei Európa Kupa sorozat Krk szigetén kezdődik Horvátországban, melyen természetesen indulok, bár csak kevés időm lesz a felkészülésre. De év közben majd belelendülök.

 

Gondolom az élmezőny ismeri egymást.

Igen, ilyenkor a szezon előtt mindig izgulok, hogy ki mennyit fejlődött, kinek mi van a tarsolyában. Minden évben jönnek az újak is, ugyanúgy, mint itthon. Rá vagyunk kényszerítve, hogy folyamatosan egyre nehezebb programot mutassunk be, hisz az élmezőny nagyon sűrű.

 

Hogyan pontozzák a versenyeket? Mit kell teljesíteni?

A pálya egy részét, mondjuk a közepét, kijelölik két bójával, s amit közte művelsz, az számít. Gyakorlatilag egy szabadon választott figurasort kell bemutatni, a lehető legtöbb ugrással, figuratív elemmel. A kábeles pályán azoknak, akiknek sikerül még a második kör után is talpon, pontosabban deszkán maradni, lehetőségük van egy extra ugrást is bemutatni, ami szintén beleszámít a versenybe. Általában három pontozó dönti el a versenyzők végső eredményét, több szempont alapján. Számít a bemutatott ugrás nehézsége, a kivitelezés, de még az is, hogy mennyire használtad ki a pálya szélességét.

 

Mennyire veszélyes ez a sport? Így kívülről komolynak látszanak bizonyos esések.

Annyira veszélyes, mint a többi sport. A kábeles pálya hivatalosan 30 km/h-ás sebességgel húz, de ha például egy feszített ívben rákanyarodsz egy akadályra, ennél jóval gyorsabban haladsz. Szóval ekkora sebességnél már a víz sem víz, nagyobb ütést kap, aki elesik. A legutóbbi edzőtáborban hatalmasat estem, az oldalammal értem vizet, a bordám nem tört ugyan el, de a bordaközi izmok sérültek, s jó ideig emlékeztem a dologra, ha egy hirtelen mozdulatot tettem. De volt már részleges bokaszalag-szakadásom, térdműtétem is.

 

Ha épp nem a vízen siklasz, mit csinálsz?

A Kodolányi János főiskola nemzetközi kapcsolatok szakának végzős hallgatója vagyok. Írom a szakdolgozatom, és közben nyelvvizsgákra is készülök. Két szakmai felsőfokú vizsgával kapom meg a diplomám, melyeket az elkövetkező két év alatt meg kell szereznem. Ha ezeken túl leszek, mindenképpen szeretnék valamiféle másoddiplomát is csinálni, hogy pontosan mi lesz, azt majd kitalálom.

 

Közeleg a nyár, a versenyeken kívül készülsz-e valamire?

Júliusban már negyedik alkalommal kerül sor Siófokon a wakeboard táborra, ahol én is oktatni fogok. Nagyon jó hangulatú hét szokott lenni, majd 80 fő vesz részt rajta, nap közben sportolunk, este bulizunk. Már nagyon várom!

 

Szarvas Zoltán