A jet-ski sport a köztudatban még igencsak gyerekcipőben jár. Kevesen tudják, hogy a vízen való motorozásnak eme lenyűgöző formája Magyarországon a rendszerváltás után szinte azonnal, mondhatni tömegesen elterjedt.

 

 

A jet-ski sportról alkotott közvélemény meglehetősen megoszlik. A legtöbben nem tudják, hogy ez a sportág igen komoly fizikai és szellemi felkészültséget igényel. Képzeljék el magukat 100 km/h feletti sebességgel a méteres hullámokban motorozva, amikor teljes gázzal befordulnak egy hajtűkanyarban!

A legnagyobb kategóriában (1200 cm3) a feltuningolt gépek a 200 lóerőt is meghaladják, sebességük eléri a 110-115 km/h-t. Egy ilyen gépet megülni pedig már nem kis dolog.

Bár igaz, nem olcsó egy ilyen masinát fenntartani, de lényegesen kevesebbe kerül, mint sokan gondolják. Egy középkategóriájú utcai autó árából bárki fenntarthat egy ütőképes versenygépet.

Még többen gondolják, hogy a jet-ski különlegesen környezetszennyező jármű. Ez természetesen nem igaz, az üzemanyagrendszer tökéletesen zárt. A vízbe nem jut káros anyag, mivel az üzemanyag ólommentes, az adalék pedig vízben oldódó növényi olajokból áll.

A jet-ski egyike a legfiatalabb technikai sportoknak, első világbajnokságát 1982-ben az Egyesült Államokban rendezték meg. A hazai premierre 1991-ben került sor, még a Magyar Motorcsónak Szövetség égisze alatt. A vízi jármű széleskörű hódításával csaknem egyidőben megjelent ennek szervezeti formája Magyar Jet-Ski Szövetség néven. A szövetség 1992 óta egyesíti a versenyezni vágyókat, és szervezi a nemzeti bajnokságokat. A hazai jet-ski sport mind színvonalban, szervezésben, mind technikailag nemzetközi szintűvé nőtte ki magát. 1996-ban a szövetség lehetőséget kapott egy Európa bajnoki futam megrendezésére.

Az Országos Bajnokság minden futamán vannak novice (=amatőr) versenyek. Bizonyos kategóriákban ezeken a kezdő versenyzők is indulhatnak, mivel egyszerre csak egy személy van a pályán – így a versenyzés maximálisan biztonságos. A versenyeredmény az elért időeredmény alapján dől el. Ráadásul ezekhez a versenyekhez még saját gép sem kell, a szövetség ingyenesen a rendelkezésükre bocsát két gépet.

A jet-ski-zés alapjainak elsajátításához ülős gépen 1-2 órára, állós gépnél néhány napra van szükség.

A cél az, hogy minden érdeklődő lehetőséget kapjon a rendezvényeken a verseny hangulatának, szabályainak megismerésére, hogy betekintést nyerjen hazai versenyeinkbe, megismerkedjen nemzetközi szintű élversenyzőkkel akár versenyzőként, akár nézőként. A vízen való száguldás biztonságát egyrészt a szervezettség és a sokéves tapasztalat, másrészt szigorúan alkalmazott szabályok, ha szükséges, büntetések biztosítják.

További információ: info@fitt.info