Azt akarod, hogy  minél jobban álljon rajt ad a síruha? Szeretné d sérülés nélkül élvezni a téli sportokat ? Mindkét cél érdekében az egyik legjobb megoldás az Aero-Step, a hozzá való edzésprogrammal.   Mivel az eszközt minden testhelyzetben használhatjuk, nem csupán a térd és boka ízületeket védhetjük így meg, hanem a csukló, könyök, váll ízületeket és persze , az egész gerincoszlopot .

 

Ez a kiváló eszköz a legújabb világtrendnek , a funkcionális tréningnek az egyik legsokoldalúbban használható fejlesztése . Két lekerekített taposó felülete levegőt tartalmaz , így a különböző testhelyzetek során instabil alátámasztást biztosít . Amikor a gyakorlatokat végezzük , koncentráltan kényszerülnek dolgozni az egyensúlyi helyzet megtartásáért felelős izomcsoportok is , s ennek sok kellemes következménye van!
 
2 OK, AMIÉRT O.K. NEKED!
•Hamarabb
és arányosabban fejlődnek izmaink , mint stabil alátámasztás esetén, ezért érdemes egyrészt azoknak használni , akik gyorsan szeretnének feszes, kidolgozott , szálkás izomzatot .
•A
legnagyobb újdonság , hogy az ún . saját testérzés (propriocepció) rohamosan javul. Tehát , izmaink képesek lesznek tudatos odafigyelés nélkül is a váratlan egyensúlyvesztések során a megfelelő és gyors izomválaszokra , elkerülve a súlyos sérüléseket .
 
SÍELÉSHEZ+ CSÚSZÓS ÚTON
Mivel az eszközt minden testhelyzetben használhatjuk, nem csupán a térd és boka ízületeket védhetjük így meg, hanem az esetleges elesések során a csukló, könyök, váll ízületeket és persze , az egész gerincoszlopot , hiszen nagyszerűen használható az ún . core, magyarul gerincfűző izmainak edzésére is. Könnyen belátható,  hogy a téli időszakban így nem csak azoknak érdemes rendszeresen edzeni az eszközzel , akik síelnek, korcsolyáznak, vagy bármilyen más (pl . labda, vagy extrém ) sportot űznek , hanem azoknak is , akik csupán gyalogosan , az utcán közlekednek . …hiszen bármikor megcsúszhatunk a jeges járdákon .
 

GYAKORLATBAN!
 
  Bemelegítés: Járás Aero-Steppen
Végrehajtás módja: Lehet a step mögül fel és lelépni, vagy terpesz helyzetben oldalról. Térdünk végig kissé hajlítva, csípő, törzs feszes. Végezzük a gyakorlatot váltott lábbal!
 
Funkció: A stabil és az instabil alátámasztás váltogatásával megfelelően felkészítjük mind az izomzatot, mind az idegrendszert a komolyabb fejlesztő gyakorlatokra. A talpi érzékelés fejlesztésével az egész testegyensúlyra nagyszerű hatással bír, ezen kívül a talpizmokat nagyszerűen fejleszti, így jótékony a lábboltozatra, azoknak a hölgyeknek, akik magas sarkú cipőben járnak, kimondottan hasznos a balesetmentes közlekedés és a boka körüli izmok felkészítése érdekében.
 
  Guggolás lábnyújtással hátra
Végrehajtás módja: Térdek a guggoláskor maradjanak a lábfejek vonalában, koncentráljunk talpainkra, végig tartsuk feszesen minden far törzs és combizmunkat, a lábnyújtáskor ne homorítsunk, derekunkat tartsuk feszesen neutrális helyzetben!
Funkció: Kitűnő gyakorlat az alpesi sízéshez és a sífutáshoz egyaránt, ezen kívül gyönyörű comb és farizmokat formál, a feszes törzstartással a mélyhátizmokat is felkészítjük a téli sportok terhelésére, az egyensúlyozással és a modellezett mozgással pedig pont a csúszós sportoknak megfelelő izomcsoportok életszerű felkészítését érjük el.
 
 Harántguggolás térdlendítéssel
Végrehajtás módja: Törzsünket döntsük előre a gyakorlat indításánál, visszalépésnél ne zökkenjünk hátra, végig a steppen lévő lábat terheljük, kontrolláltan engedjük vissza a támaszlábfejet spicc érintésig, lábfejek maradjanak párhuzamosak, csípő és törzsizmok keményen stabilizáljanak!
 
Funkció: a boka és térd védelmét ellátó izmok stabilizáló munkáját fokozhatjuk vele, az alsó végtag és a csípő izmainak még keményebb munkáját jelenti, az egyensúlyi helyzetet csakis folyamatosan kontrollált izommunkával érhetjük el, aki ezt megszokja, máris biztosabban mozog majd a leejtőkön!
 
Kitörés oldalra
Végrehajtás módja: A hozzánk közelebb eső párnára lépjünk, 3x térdrugózás, 4 ütemre vissza alapállásba. A térdhajlításkor a lábszár maradjon minden irányban függőleges, csípőnket toljuk hátra, mélyhátizmunk, lapockazáróink, karunk test mellett feszesen tartottak, törzsdöntés előre, a visszalépéskor aktívan használjuk a talajon maradó lábközelítő izmait!
 
Funkció: az oldal irányú váratlan behatásokat védhetjük ki segítségével, a legkeményebb gyakorlat a comb és farizmokra, sőt a combközelítő és távolító izmok is határozottan fejlődnek, a térd, boka és csípő oldalirányú stabilitását fejleszti, természetesen a hátizmokkal együtt. Korcsolyázóknak is kitűnő felkészítő gyakorlat!
 
Ferde hasizom gyakorlat Aero-Steppen
Végrehajtás módja: Fejünket soha ne engedjük hátra, támasszuk kezünkkel, derekunkat tartsuk végig a párnán, kb. 30 fokos szögben nyújtsuk az egyik lábunkat, másikat hajlítsuk és ellentétes kezünkkel erőteljes hasprés közben tartsunk ellen egy pillanatra. Lehet folyamatosan egy oldalra, vagy váltogatva az oldalakat! Fontos, hogy a hasizmok végig feszesek maradjanak!
 
Funkció: gyorsan, élvezetesen fejleszthetjük minden hasizmunkat, az egyensúlyozás miatt főként a – stabilitásért felelős – haránt hasizmokat, fokozhatjuk a gerinc biztonságát az egyensúlyvesztések során fellépő nyíró erőkkel szemben
Fekvőtámasz Aero-Steppen
Végrehajtás módja: A párnák közepére tegyük tenyereinket, törzsünk legyen egyenes, hajlításkor maximum 90 fokig hajlítsuk könyökünket. Karnyújtáskor soha ne nyújtsuk ki teljesen a könyököt, a karok szinte súrolják a törzset. Kezdők ne hajlítsák, csak addig a karjukat, amit még könnyedén meg tudnak tartani és a térdtámasz legyen közelebb a vállukhoz. Haladók, férfiak akár nyújtott lábbal is végezhetik!
 
Funkció: a kar minden ízületének, izomcsoportjának funkcionális felkészítése az elesésekre, a váll, a tricepsz, a mellizmok formálása, sőt a hasizmok itt is stabilizálnak, fejlődnek!
 
Oldal irányú törzs stabilizás Aero-Steppen
Végrehajtás módja: Alkarunkon arányosan osszuk szét a terhelést, vállból toljuk el magunkat, törzsünk végig feszes, egész testünk egy egyenesben. Kezdők végezhetik lábszárukon támaszkodva. A kar legyen először csípőre támaszban, lábaink lehetnek zártak, és csak ha könnyen megy, emeljük a felül lévő lábat és nyújtsuk fel karunkat. Elég, ha csupán tartjuk a pozíciót, amíg kellemes fáradást nem érzünk a ferde hasizmokban, hátizmokban, combtávolítókban, vállunkban. Aki nagyon edzett, végezheti hasizom kontrakcióval kis csípőemeléseket végezve is!
 
Funkció: a vállöv felkészítése oldal irányú esések kivédésére, a gerinc a csípő és térd oldal irányú stabilizációja