Tavasz van. Éled a természet, rügyet bont az ág, szárba szökken a szerelem, irány az anyakönyvvezető! Minden nő arról álmodik, hogy esküvőjén a meghívottaknak eláll a lélegzete, amikor ő fehér fátylában, meseszép ruhájában feltűnik. Ez az a pillanat, amikor nem szabad, hogy a kosztüm feszüljön, és a test csak préselve férjen a csipkék közé.

 

A ruha, a zenekar, és más kellékek beszerzésében sajnos nem tudunk segíteni, de arra gondoltunk, hogy hűséges olvasóinkat meglepjük egy három hónapos „menyasszony-fittségi tippek” sorozattal, hogy a belépő jól sikerüljön.  

 

Mi fér bele három hónapba?

Például hat kilónyi fogyás – ha egyáltalán szükséges! Józanul és kritikusan szemléld meg magad, és vedd figyelembe párod véleményét is, hiszen lehet, hogy neki éppen így vagy a legszebb, és nem szeretne egy csontos, sovány arát vezetni az oltár elé.

Jelentős formai átalakulás – laposabb has, vékonyabb karok, formásabb vállak – amely főleg akkor fontos, ha mélyen dekoltált, ujj nélküli, keskeny vállpántos ruhát választottál. Ez ellen biztosan nem lesz kifogása még a vőlegénynek sem!

Fontos az egyenes, büszke tartás – hiszen egész nap a tekintetek, fényképezőgépek és videokamerák kereszttüzében állsz majd, és a testtartás sokat javíthat vagy ronthat a megjelenéseden.

 

1. Testsúly csökkentés

Először is döntsd el, hogy mennyit szeretnél fogyni. Ne túl sokat, mert ahhoz szigorú megszorításokat kellene bevezetned az életedben, és felesleges, hogy a készülődés legszebb hónapjai egy önsanyargató diéta jegyében teljenek el. Ráadásul minél többet és minél gyorsabban fogynál, annál nagyobb lenne az esély arra, hogy a nászút svédasztalos reggelijei és vacsorái közepette „kamatostul” visszahízd az egészet!

A reális terv: maximum 6 kg fogyás három hónap alatt. Miből fog ez összejönni? Íme az adatok:

1 kg fogyáshoz 7000 kalóriával kell csökkenteni az eddig megszokott energia-egyenleget, tehát ennyivel kevesebb kalóriát kell a táplálékkal magadhoz venned, vagy ennyivel többet testmozgással felhasználnod. A testsúly csökkentés leghatékonyabb útja, ha a két módszert egymással kombinálod.

 

Ha tehát heti fél kg fogyást tervezel (ez 3 hónap alatt mínusz 6 kg), 3500 felesleges kalóriát kell „eltüntetned” valamilyen módon. Mivel ebben az időszakban minden menyasszony és vőlegény lelkesen búcsúztatja „szingli” mivoltát különböző baráti tivornyázások során, ezért tegyük fel, hogy heti 5 napon fogsz diétázni, a másik két nap pedig „party-time”- de azért itt sem rúghatsz ki mértéktelen módon a hámból!

 

A heti 3500 kalória felhasználása a következő módon fog történni: 5 napon 500 kalóriával kevesebbet eszel majd, mint korábban, valamint heti 3 alkalommal 350 kalóriát égetsz el testmozgással. Ha már korábban is rendszeresen mozogtál, akkor ezt az edzésadagot számold hozzá   az eddig megszokott testmozgási mennyiséghez.

Azt a bizonyos 500 kalóriát legjobb lenne a vacsorából lecsípned. Reggelizz, ebédelj, ahogy eddig szoktál, ne hagyj ki egy étkezést sem, de a vacsorát időzítsd legkésőbb délután 6 órára – ha pedig erre nincs lehetőséged, elégedj meg az uzsonnával, és este egy könnyű salátán vagy egy pohár joghurton kívül mást ne fogyassz! Napközben igyál sok (cukormentes) folyadékot: ásványvizet, ízesítetlen gyümölcs- vagy gyógyteát. Ne adj magadnak lehetőséget a nassolásra, inkáb egyél tartalmas reggelit (például szendvicset) és egy teljes ebédet (leves, hús, rizzsel és salátával), hogy elkerüld a munka közbeni kontrollálatlan „csipegetést”.

Felesleges naponta mérlegre állnod, válassz ki erre a célra hetente egy napot (mondjuk a hétfőt), és mindig ugyanabban az időpontban és állapotban mérd magad (reggel, felöltözés előtt a fürdőszobában).

  

2. Alakformálás

Ami a menyasszonyi ruhában nagyon látszik: a pocak és a váll, tehát a hátralevő hetekben erre a két területre koncentrálj. Viszont a váll- és hasizmok gyakorlatai során (mivel viszonylag kevés izom munkájáról van szó) nagyon alacsony a kalóriafelhasználás, ezért ezekkel a gyakorlatokkal lehetetlen elégetni az előírt heti 1050 (3 x 350) kalóriát! Emiatt az alakformálást-erősítést mindig egészítsd ki egy 1 órás aerob jellegű testmozgással, amely lehet úszás, aerobik óra, kardiogépes tréning (futópad, lépcsőzőgép, kerékpár, evezőgép…), vagy bármilyen szabadtéri edzés, többek között kocogás, kerékpározás. Minden sporttevékenységnek más az energiaigénye, de általánosságban elmondható, hogy ha egy órán át folyamatosan, közepes intenzitással edzel, közben megizzadsz és kellemesen elfáradsz, akkor biztosan teljesítetted az előírt 350 kalóriát!

 

3. Testtartás

A „királynői” testtartás nem igényel különösebb edzést, csupán rendszeres izomkontrollt, testtudatot és önmegfigyelést – emiatt ez az egyik legnehezebb feladat. Naponta többször is állítsd be magad a tükör előtt a helyes pózba, és jegyezd meg azokat a pontokat, amelyekre munka közben is folyamatosan figyelned kell! Készíts róluk egy listát és tedd magad elé az íróasztalodra. A leggyakoribb testtartási hibák az előredomborodó has, a púpos hát, az előreeső vállak és fej. A felsorolás elég kiábrándítóan hangzik, de sajnos az ülőmunka és a mozgásszegény életmód nem kedvez a büszke tartásnak.

 

Amikor csak eszedbe jut, javítsd ki a helytelen pozíciót: húzd be a hasad, de közben ne tartsd vissza a lélegzeted, hanem próbáld továbbra is szabályosan venni a levegőt, mellkasi légzést alkalmazva. A haránt hasizmok folyamatos tónusban tartása a Pilates-tréning egyik legfontosabb alapelve, ezért, ha van időd, látogass el egy-egy edzésre, hasznodra lehet! A lassú, mély mellkasi légzéshez ki kell tágítani a bordakosarat, és ezt nem tudod végrehajtani púposan, előregörnyedve – tehát egyenesítsd ki a gerincedet, a vállaidat forgasd kissé hátra- és lefelé, és emeld meg az álladat!

 

Előfordul, hogy a fenti változtatások íróasztalod kisebb átrendezését is igénylik, például néhány vaskos könyvet kell tenned a számítógép monitora alá, hogy egyenes dekékkal, emelt fővel dolgozz előtte – ez viszont biztosan megakadályozza azt, hogy elfeledkezz a helyes testtartásról, mert az újabb „púposkodáskor” feltűnően magasan lesz a monitor – erről pedig eszedbe jut, hogy nem úgy ülsz, ahogy kellene.

 

Márciusra ennyi változtatás elég is lesz – haladjunk lassan, de biztosan, lépésről-lépésre! Áprilisban folytatjuk a következő adag jó tanáccsal, és egy kicsivel szigorúbban, hogy egy nyáreleji esküvőhöz valóban a legtöbbet hozhasd ki magadból.

 

Dömötör Edit