Sokan még ma is azt hiszik, hogy a jet-ski a gazdag, kigyúrt pasasok hobbija, akik azt élvezik, hogy bőgetik a motort, lefröcskölik a lányokat, és elütik az úszkálókat. Pelei Erzsébet, és Pala Tünde a sportág két női képviselője cáfol rá erre. „Van olyan fiú, akinek nagyon szuper járgánya van, mégsem sikerült még egyetlen versenyt sem megnyernie.”

 

Hugi néni és a pénzbehajtó

A jet-ski rossz ízű szó. A hírekben legfeljebb arról hallani, honnan tiltották ki ezeket a vízi járműveket, és a sportújságok legkisebb híreiben sem nagyon szerepel egy-egy országos, vagy világverseny eredménylistája… – mondom, és nem sértődnek meg…

– Még nem terjedt el igazán idehaza ez a sport – mondja Erzsébet, vagyis Hugi. Ezen a néven ismerik őt, még az úszásoktatásra járó gyerekek is Hugi néni felkiáltással szaladnak hozzá. Hugi ugyanis főállásban gyermekeket tanít úszni. Célja nem az, hogy világgyőztes úszókat neveljen, „csak” annyi, hogy megszeressék a vizet, és biztonságban legyenek benne a csemeték. – Szóval, Amerikában már kiforrta magát a jet-ski, profi versenyzők vannak, akik nem is dolgoznak, hiszen a sportból meg tudnak élni. Ehhez képest itthon? Elég, ha annyit mondok, hogy mindössze 5-8 női versenyző van…

– Nemhogy megélni nem lehet belőle, hanem kifejezetten sokat kell rá költeni – teszi hozzá Tünde, aki egyébként pénzbehajtóként dolgozik. Nem, nem egy robosztus, baseballütőt lengető figura, inkább egy kíváncsi, szelíd őzikére hasonlít. De mint kiderül, nem a maffiának dolgozik, hanem egy adósságkezelő cégnek, ahol a szaktudás elengedhetetlen kellék. A szaktudás pedig megvan: a közgazdasági végzettsége mellé most szerzi a második diplomáját a jogi egyetemen.

 

A fiúk között kell teljesíteni!

– Egy használt jet-ski 4-500 ezer forintnál kezdődik, a felső határ persze a csillagos ég. Még az a szerencse, hogy lehet bérelni. Én is így kezdtem. Némi tanulgatás után egy éve részt vettem egy futamon, teljesen kezdőként, a járművet a szövetség biztosította számomra…

– És rögtön harmadik lett az országos bajnokságon! – mutat rá büszkén Hugi. – Maga mögé utasította a fiúkat is. Tudod, idehaza annyira kevesen vagyunk, hogy nincsenek külön női-férfi versenyek, ezért a fiúk között kell teljesítenünk. És ilyenkor kiderül, hogy egy nő is ér annyit, mint egy fiú, ha tehetséges. Még csak nem is a jet-ski minőségén múlik minden. Bár ez technikai sport, így nem mindegy, hogy mennyire jó a járgány, vagy mennyire van felturbózva, ez mégis legfeljebb 50%-ot ad a sikerhez. A többi a versenyzőn múlik. Van olyan fiú, akinek nagyon szuper járgánya van, mégsem sikerült még egyetlen versenyt sem megnyernie.

 

Ne gondolkodj!

– Miért választottátok ezt a sportot?

– Mindig sport közelben éltem – feleli Tünde –, már óvodás koromban is sportoltam. Mindent kipróbáltam a művészi tornától a labdasportokon át a gokartig. Végül kiderült, hogy a vízi és a technikai sportokat kedvelem a leginkább. A jet-ski ennek a kettőnek az ötvözete – vagyis ideális számomra! Ráadásul imádok versenyezni, hajt a siker…

– Én szinte belenőttem – mondja Hugi –, az egész család jet-ski-megszállott, a bátyám hétszeres magyar bajnok. Még a kutyám, Lisa is boldogan ugrik be a jet-skimbe, fogja a kormányt, és száguldozik velem. Engem egyébként a papám tanított meg jet-skízni, még kislány koromban. Állt a parton és üvöltötte: ne gondolkodj, csak húzd a gázt! Én meg húztam. Nagyon bevállalós voltam, a legmeredekebb helyzetekbe is belementem. Annyira megszállott lettem, hogy még a 4 fokos vízbe is kimentem edzeni. De meglett az eredménye, sok-sok versenyt nyertem ezalatt a kb. 15 év alatt, amióta űzöm.

– Milyen adottságok kellenek egy sikeres jet-ski versenyzőnek?

– Ez attól is függ, melyik ágat választja az illető – kezdi a rövid oktatást Hugi. – Tünde ülő jeten versenyez, én állón. Ez utóbbihoz több egyensúlyérzék kell, mert borulékonyabb, keskenyebb a jármű. Kell még bátorság, hiszen 80-100 km/órával haladunk, és ilyenkor a víz már beton! Ez azt jelenti, hogy ha bukik valaki, akkor a víz már nem nyílik meg alatta, hanem olyan, mintha betonra esne. Nem véletlen, hogy kötelező a védőfelszerelések használata.

– Nem árt, ha tud koncentrálni a versenyző, figyelni kell minden pillanatban – folytatja a lesorolást Tünde. – Egyedül, a sima vízen haladni nem nehéz, de a versenyeken, amikor 10-24 versenyző rajtol el, a víz annyira hullámzik, mintha a tengeren lennénk. Csak éppen minden hullám máshonnan jön, keresztezik, kioltják, vagy felerősítik egymást. És közben a többi versenyzőre is kell figyelni: ha valaki hibázik, például túl nagy ívben kanyarodik, akkor lehet előzni…

 

A csodálkozó fiúk

– Hogyan lehet erre edzeni?

– A lehető legtöbb alkalommal vízre kell szállni – mosolyog Hugi. – Vagyis csinálni kell. De ez egy kemény izomzatot követelő sport is egyben, vagyis a szárazföldi edzés kihagyhatatlan. Erős lábizmok kellenek, hogy meg tudj állni, jó karizmok a kapaszkodáshoz…

– …és hátizom, hasizom, nyakizom – nevet Tünde. – Hihetetlennek tűnik, de minden izmunkat megdolgoztatja. Nincs is kidolgozott izomerősítő edzéstervünk, mindenki úgy erősít, ahogy a legjobbnak véli. Leginkább úszunk és futunk, ezek jól átmozgatnak.

– A fiúk nem csodálkoznak, amikor kiderül, hogy egy „férfi” sportot űztök?

– Régebben egyszerűen nem hitték el – mondja Hugi. – Azt hitték, lódítok. Aztán kijöttek egy versenyemre, és jött a kopp! Utána másképp néztek rám.

– Nekem nem volt ilyen tapasztalatom – mondja Tünde –, igaz, én nemrég kezdtem. Inkább azt látom, hogy elkerekedik a szemük, lelkesek és érdeklődőek lesznek. Kérik, hogy meséljek nekik a jet-skízésről.

 

VB előtt

– Mire számítotok Moszkvában a világbajnokságon?

– Nehéz latolgatni, nem tudjuk, kik indulnak – komorodik el Hugi. – De az biztos, hogy nagyon erős lesz a mezőny. Ráadásul egyetlen géposztály lesz, vagyis egy mezőnyben indulnak a legjobb, felturbózott gépek és a gyengébbek. Nehéz verseny lesz, de hajtani fogunk! Jó lenne az első tízben benne lenni.

        Igen, küzdeni fogunk – mondja Tünde –, de arra is gondolok, hogy én még a versenypályám elején tartok. Most még a szakosztály által adott jettel indulok, de jövőre már lesz sajátom, ami sokat lendíthet a teljesítményemen. Ez egy izgalmas verseny lesz – persze, jövőre is lesznek jó versenyek, és azután is… A cél az, hogy a rangos nemzetközi versenyeken férfiak közt állhassak a dobogóra. 

 

Kőrössy Ágnes

www.jet-ski.hu