Fáradt vagy, majd’ elalszol az íróasztalodon, hamar kimerülsz, mintha szédülnél, nyugtalan vagy, és a szíved szabálytalanul, sokszor hevesebben dobog. Ismerős tünetek?   Lehet, hogy a stressz van rád ilyen hatással, de az is lehet, anémiás vagy. Anémia, azaz vérszegénység állapotában nincs elég vörösvérsejt a testedben.

 

Fokozd a teljesítményt!

Tekintettel azonban arra, hogy   a vashiány világszerte az anémia leggyakoribb oka, fontos ismerni a tüneteket és a kialakulás hátterét.   Miután a vas jelentős mennyisége a vér festékanyagában található, következésképpen anémiás állapotban nincs elég vas a szervezetben, ami

•fáradékonysághoz, kimerültséghez,

•és ájulásos rohamokhoz vezet.

Ezen túl megfigyelhetsz magadon olyan tünetek is, mint

•sápadtság,

•száraz bőr,

•hajhullás,

•törékeny körmök és

•az orrnyálkahártya berepedezése.

Igaz, hogy a vashiányos anémiát nem az életveszélyes betegségek közé sorolják, mégis érdemes vele komolyabban foglalkozni, mert az egész szervezetre kihat, erősen befolyásolja közérzetet, az iskolai és a munkahelyi teljesítményedet is.

 

Vashiány

Az anémiának több formája létezik, de az anémia legelterjedtebbjének vashiány az oka. A szervezet teljes vastartalma 2- 4 g között van,   melynek 70-90 %-a a vörösvérsejtekben található, a maradék a májban, a lépben és a csontvelőben raktározódik. Elégtelen vasfelvétel esetén a szervezet az elraktározott vasat hasznosítja a vörösvérsejtek képzéséhez. A napi átlagos étrend 10-15 mg vasat tartalmaz, de ennek csak 5-10 %-át képes a szervezet hasznosítani.


Vas hiányában a szervezet nem képes elegendő vörösvérsejtet képezni, melynek a szerepe lenne elszállítani az életadó oxigént a test sejtjeihez. Az oxigénhiány eredménye fáradékonyság, szédülékenység és szabálytalan olykor heves szívverés, mert a szívnek keményen kell dolgoznia az életadó oxigénért.  


Kezelés

Mivel ritkán alakul ki életet veszélyeztető anémia, a kezelés legfontosabb része a háttérben álló ok – különösen az úgynevezett okkult vérzésforrás – felderítése. A táplálékkal történő fokozott vasbevitel nem képes megszüntetni a vashiányt, ezért mindig szükség van vaskészítmények adására.

 

A vashiány kezelése hármas célú:

-az ok megszüntetése,

-a vér vasszintjének a megemelése/vaspótlással, kb 2 hónap,

-vasraktárak feltöltése/akár 3-6 hónapig is eltarthat!


A vaspótlás eredménye

•Kiegyensúlyozottabb, munkabíróbb és koncentrálásra képes egészséges szervezet.

•Jobb közérzet és jobb kedv.

•A betegségekkel való erősebb ellenállóképesség.

•A bőr egészséges tónusát adja vissza. 

 

Veszélyeztetettek

A nők: főleg a tinédzserlányok, és az áldott állapotban lévők életében fordul elő leggyakrabban a vashiányból fakadó vérszegénység.

 

§          A nők azért vannak nagyobb veszélyben, mert gyorsabban és több vért veszítenek, mint amilyen gyorsan szervezetük újra tudná termelni azt, így a vasraktáraik hamar kimerülnek. A szegényes, egyoldalú étkezés, az állandó fogyókúra során még az átlagnál is kevesebb vas jut be a szervezetbe. Ráadásul a sok kávé és tea is csökkenti a vas felszívódását.

 

§          A tinédzserek még növésben, fejlődésben vannak, amikor elkezdenek menstruálni. A felszívódott vas egy része távozik menstruáció során, másik részét a szervezet használja fokozottan a növekedéshez. Ráadásul a lányok tinédzser korban étkeznek a legszegényesebben, és koplalnak sokat azért, hogy a fiúk tetszetősebbnek lássák őket.

 

§          A terhes nők szintén a veszélyeztetettek közé sorolhatóak. A szervezetnek nagyon sok vasra van szüksége, amikor nagy mennyiségben megy benne végbe a sejtosztódás.

 

§          Az anémiának a vegetáriánusok között gyakoribb az előfordulása, mint a húsevők körében. A vörös hús a vas egyik legjobb forrása. Ha kizárod a húst az étkezésből, akkor mindenképpen kell keresned egy másik vasforrást. A köztudattal ellentétben a spenót csak kevés vasat tartalmaz, és ráadásul olyan kémiai kötésben, amit a szervezet nem tud könnyedén hasznosítani.

 

§          A vashiányos anémiát okozhatja még a gyomor-bélrendszer megbetegedése is, amikor valamilyen okból nem képes a vas felvételére. Ilyen lehet: a gyomorhurut, az aranyér, a bélférgesség, gyomorműtét vagy gyomordaganat.

        

FITT TIPP

Amennyiben a tünetek rád illenek, érdemes csináltatni egy vérképet, mert a kóros vashiányt csak a vérből lehet pontosan kimutatni.

 

Vasban gazdag ételek

Hús eredetű: marha, sertés, baromfi, hal, máj és egyéb belsőségek, osztriga,

Növényi eredetű: tojássárgája, dió, bab, spárga, zabpehely, szójaliszt, köles, rizs, mandula, mazsola

 

Napi vas szükséglet

Nők: 12 mg

Férfiak : 10 mg

FITT Tipp: a C-vitamin segíti a bevitt vas felszívódását, ezért ügyeljünk arra, hogy   mindig elegendő mennyiségű C-vitamin álljon szervezetünk rendelkezésére.