Eső áztatja a szürke betont, szomorú a novemberi délután. A fitneszteremben halvány neonfény. Szőke hajú, karcsú hölgy fogad, edzőruháján átsejlik az izom, amelyet már sok pontozóbíró jutalmazott. Alakját sok fiatal megirigyelhetné, pedig Székely Mónika harminckét éves, és egy kilencéves kisfiú édesanyja.

 

Mónika már háromévesen ritmikus sport­gimnasztikázott, s míg be nem fejezte az általános iskolát, ezzel foglalatoskodott. Középiskolában aerobikozott, jazz-balett­ra járt, 1998-tól pedig egy edzőteremben gyakorolt. A versenyszerű fitneszt 2000-ben kezdte. A sikerek hamar jöttek, 2002-ben ötödik lett az Európa-bajnok­ságon, hatodik a világbajnokságon. Egy évvel később negyedik és ötödik, majd az ezt követő évben ezüstéremmel tér­hetett haza Portugáliából az Eb-ről, és a világbajnoki hatodik helyezett lett.

 

Testépítő, koreográfus, akrobatikatanár segíti a felkészülését. Családja támo­gatja, kisfia büszke az édesanyjára, a versenyekre együtt megy a család. Mónika reggel elviszi fiát az iskolába, majd a Dávid Fitnessben egy-másfél órát súlyzózik, és ötven perc aerob edzést végez. Délután a Koko-gymben Koós Kata fog­lalkozik a versenyzőnővel, akrobatika és koreográfia a program. Közben személyi edzőként is dolgozik. Általában ő megy a gyerekért az iskolába, együtt tanulnak.


Mónikán nincs súlyfelesleg. Ötször étkezik, reggel elfogyasztja a megfelelő mennyiségű szénhidrátadagot, öt óra után csak fehérjét és zöldséget eszik.

 

Fejből tudja a kalóriatáblázatot, írja az elfogyasztott ételeket. Azt mondja, ha rendesen betartja a diétát, akkor egy­szer-egyszer – havonta – megengedheti, hogy kicsit többet vagy másfélét egyen a szokásosnál. Általában sok vizet iszik évközben, hiszen a versenyek alatt ezt nem teheti meg.

 

– A versenyzés legkeményebb része, hogy szinte nem ihatunk – meséli. Az ivástól azért kell tartózkodni, hogy az izmok szárazak, szépek maradjanak. A versenyprogram szerint pénteken van a regisztráció, lemérik, hány centimé­ter a versenyző (eszerint osztják be a kategóriákat), és megkapja a rajtszámot. Csütörtökön már nem iszom.

 

Szombaton fürdőruhás felvonulás van, az úgynevezett összehasonlítás, és négy alapfordulatot kell bemutatni. A tíz továbbjutott versenyzőnek szombaton show-, erő-, hajlékonysági és akrobati­kus elemeket tartalmazó gyakorlatot kell bemutatnia. Öt versenyző marad ver­senyben vasárnapra, de ezt szombaton még nem tudja az ember, hogy másnap színpadra léphet-e.

Kemény világ, tűrni kell a szomjúságot, cserébe szépen kidolgozott izmokat és sikereket kap az ember.

 

k.sz.