Annyiszor halljuk Tõletek, hogy rengeteg célotok van a jövõre nézve, és hogy mit fogtok tenni az egészségetek érdekében, egyszer, majd, valamikor…, de most, éppen, még nincs elég idõtök arra, hogy meg is valósítsátok a Nagy Tervet. Itt mennek a szupergyors módszerek az életetek egészségesebbé tételéhez, csak pár percet vesz igénybe az egész – naponta.

 

Apróságok, de hamar elvezetnek a Nagy Célhoz!
 
FOGADALOM-SOKADALOM
A küldetések, amelyeket annyiszor megfogadtok már:
” szeretnél egészségesebben táplálkozni
” szeretnél többet edzeni
” szeretnél lefogyni
” szeretnél kevesebb stresszt
” szeretnél többet aludni
általában több küldetést is szem elõtt tartotok
 
BUKTATÓK
A legnagyobb akadályok, melyek elmondásotok szerint ellenetek feszülnek:
“nincs idõd, vagy túl drága
” túl nagy erõfeszítés
” bûntudatom van/lesz
“nincs meg a terv, nincs támogatás
nagyon kevesen hivatkoztok az akaraterõ hiányára
 
IDÕ, MINT (CSEPPBEN) A TENGER
Az egészségesebb élet érdekében sokan közületek
” kevesebb idõt akarnátok a munkahelyen tölteni (elképesztõ!)
” még pénzt is invesztálnátok a cél érdekében.
Habár szívünk a helyén van, a hétköznapi rutin gyakran a siker útjába áll. Valójában a legnagyobb gond az, hogy egy nap „csak“ 24 órából áll, és nem áldozhatunk az egészségünkre többet, mint amennyi marad a sok (más) ezer elfoglaltság után vagy közben. VAN MEGOLDÁS! Most rögtön meg is mutatjuk, hogyan szerezhetsz az egészségedre több idõt, mint amennyi eddig volt saját bevallásod szerint. És ezzel együtt teljes mértékben átformálhatod az életed-tested-lelked egyaránt.
 
1. perc ÖSSZPONTOSÍTS!
Ahelyett, hogy a fejedben sokszor megforgatod a gondolatot: „Kéne már végre edzenem“, inkább mondd magadban azt, hogy: „Hétfõn, munka elõtt megcsinálom azt a 30 perces DVD-tornát, és jobban fogom érezni magam!“ Ha elkészíted a részletes (és ez a kulcsszó!) tervedet, hogyan teszel eleget a kitûzött célodnak, kevesebb lesz az esélye annak, hogy valamilyen kifogással elnapolod a dolgot!
 
2 perc EDDZED AZ AGYAD IS!
Jobbkezes vagy? Használd a bal kezed fogmosásnál, vagy fordítva! Ez fejleszti az agyad jeladó képességét, ami segít megelõzni az öregedéssel járó emlékezetkihagyásokat.
 
3 perc TERÍTS EGÉSZSÉGESEBB ASZTALT!
Használj alacsony, széles poharat a víznek és magas, karcsút a kevésbé egészséges italoknak! A kutatók már rájöttek, hogy többet fogsz inni az elõzõbõl, mint az utóbbiból. Próbáld ki ugyanezt a tányérokkal is; a kisebb tányért ha telepakolod, ugyanaz a látvány jut el az agyadba, mint ha egy mérettel nagyobb lenne, és emiatt nehogy azt hidd, hogy éhes maradsz! Nem fogod elhinni! Már külön lehet kapni speciális méretû tányérokat, amelyek eltérnek kissé a standard nagyságtól.
 
5 perc KONZULTÁLJ TÖBBET AZ ORVOSODDAL!
Írj le mindent, amit szeretnél vele megvitatni, mielõtt elmégy a rendelõjébe! Növelheted az esélyét annak, hogy elégedetten távozol majd, és többet megtudhatsz az orvos szemszögébõl az egészség megõrzésével kapcsolatban!
 
6 perc KEZDD A NAPOD OKOSABBAN!
Azok a túlsúlyos nõk, akik minden reggel két tojást ettek 8 héten keresztül egy zsírcsökkentõ diéta keretében – jó eséllyel fogytak, legalábbis 65%-uknak végre sikerült leadni néhány kilót – azokkal ellentétben, akik a péksüteményeket választották. A reggeli a legfontosabb, körültekintõen kell megválogatnod azokat a táplálékokat, amelyeket a nap elején magadhoz veszel, mert a szokás hatalma meghatározó a jövõre nézve. Vagyis, ha hozzászoksz, hogy mindig azt reggelized, ami félálomban eléd kerül, és aztán rohansz is, nem leszel eredményes!
 
10 perc CSÖKKENTSD A VÉRNYOMÁSOD!
Tegyél félre hetente háromszor-négyszer 10 percet relaxálásra, ilyenkor percenként lélegezz be 10-nél kevesebbet, ezzel csökkentheted a vérnyomásodat! Ha nehezebben tudod magad rávenni erre a csigatempóra, próbáld ki a meditációt!
 
15 perc VICCELD EL A VEREKEDÉST!
Napi 15 perc nevetéssel közel 40 kalóriát égethetsz el, a küzdõsportok pedig oldják a benned felgyülemlett stresszt, és erõsítik az immunrendszered. A kismamákra is jótékony hatással van a nevetés: kutatók kiderítették, hogy növeli a melatoninszintet az anyatejben, ami segíthet kivédeni az allergia kialakulását a csecsemõknél.
 
16 PERC: ALUDJ A KARCSÚSÁGODÉRT!
Kutatások kimutatták, hogy az elhízás összefüggésben van azzal is, ha nem pihentetjük eleget a szemünket. Valószínûleg sokaknak hihetetlenül hangzik, de ha már 16 perccel többet alszol, mint eddig, azzal nagyban csökkentheted a leptin nevû étvágyszabályozó hormon jelenlétét a szervezetedben!
 
17 perc ERÕSÍTSD A HASIZMAID!
Nem nehéz elképzelni, hogy 17 perc várakozás után a buszmegállóban mindenki kivétel nélkül ideges lesz. Hogy kivédd a bosszúságot, nyújtsd az alsó, középsõ és felsõ hasizmaidat 10 másodpercig, amíg vársz. Hajolj elõször egyik oldalra, majd a másikra, megtartva a testhelyzeted 10-10 másodpercig. Ha ezt csinálod minden várakozással töltött idõben, már pár hét múlva érezni fogod az eredményt!
 
25 perc CSELEZD KI A MEGFÁZÁST!
. Kis súlyzózással vagy szobabringázással sokkal ellenállóbb leszel a bacilusokkal szemben, mivel a sport, mint tudjuk, erõsíti immunrendszerünket, és készenlétbe helyezi a bennünket érõ külsõ támadások ellen.
 
25 másodperces AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁSÉRT
– Rendelj zöldséglevest! Ha ezzel kezded az étkezést, 20%-kal csökkentheted a végsõ kalóriabeviteled!
– És a gyümölcsökkel mi lesz?! Õk is a barátaid! A gyümölcsöt magaddal is tudod vinni, hogy napközben ne keresgélj csoki után! ” – — Több vizet igyál, mint más italt, ez aranyszabály! Leginkább szénsavmenteset, mert a szénsav gyorsítja az emésztést, ezáltal még többet kell(ene) enned, hogy jóllakj!
– Állítsd össze a saját salátádat! Vacsorára tökéletes választás. Már akár reggel elkészítheted és beteheted a hûtõbe, hogy estére készen álljon. Nélkülözhetetlen szervezetednek a folsav, a C- és E – vitamin, ami a salátában található.
– Helyettesítsd a sót citromlével! Napi egy teáskanálnyi só kivonása az étrendedbõl: 25%-kal segít megelõzni a különbözõ szívbetegségek kialakulását
 
Karsay Luca