Kos (03. 21-04. 20.) Jellemző a Kosokra, hogy imádják a kihívásokat, a kiélezett versenyhelyzeteket. Egy Kos becsvágyát leginkább a riválisok jelenléte ébreszti fel. Egy igazi Kos mindig győzni akar, hiszen képtelen elviselni a vereséget. Mivel a     Kosokból hiányzik a csapatszellem, a vakmerő egyéni akciókat igénylő sportok jobban illenek egyéniségéhez, mint a csapatjátékok.

 

Ahhoz, hogy egy Kos jól érezze magát, aktív pihenésre és sok mozgásra van szüksége. Az ülőmunka és a mozgásszegény életmód csak az idegeit nyüvi, és még a normálisnál is harciasabbá válik. Jól teszi, ha mindennap sportol egy kicsit. A kitartás nem tartozik legfőbb erősségei közé, ezért inkább olyan sportágakban jeleskedik, ahol rövid távú csúcsteljesítményekre van szükség. Ezeknek a kívánalmaknak megfelel többek között a karaté, a vívás, a motorversenyzés, a dzsúdó vagy a tenisz.    

 

Bika (04. 21-05. 20.) Kényelemszerető típus lévén a díványt előnyben részesíti a sportpályával szemben.    A maratoni futásban vagy a kerékpárversenyeken szívesen átengedi másoknak a babérokat, ám ha a söröskorsók emelgetése olimpiai szám lenne, egészen biztos, hogy egy Bika állna a dobogó legfelső fokán. Egy igazi Bika számára a sport mindenekelőtt mérsékelt   fizikai erőfeszítést, valamint kellemes kikapcsolódást jelent. Azok az edzésformák állnak közel hozzá, amelyek testi erőt és    kitartást igényelnek. A kertészkedés, a tekézés és a túrázás tökéletesen kielégíti mozgásigényét, de az ökölvívástól, a labdarúgástól, a kézilabdától, a kocogástól és a súlyemeléstől sem riad vissza. A Bika ritkán izzad meg annyira, hogy törülközőre volna szüksége, de a harmincas éveiben, amikor elkezd terebélyesedni a hasa és a dereka, talán felébred benne a vágy, hogy ezeket a zsírpárnákat izommá dolgozza át.    

 

Ikrek (05. 21-06. 21.) Az Ikrek típus rajong az olyan mozgásformákért, amelyek kielégítik társas ösztöneit.    Világos, hogy olyan edzőtermet keres, ahol egy csomó más ember is megfordul, akikkel jókat beszélgethet. Egyesek szerint a           fitneszklub remek hely az ismerkedésre, a társkeresésre, de a közös izzadást már ajánlatos kettesben végezni. Mivel a légzőszervei szokatlanul érzékenyek, ideálisak számára a szabadban végezhető sportok. Ilyen például a kerékpározás, a sárkányrepülés, az asztalitenisz, a golf, a síelés vagy a strandröplabda. Veleszületett kapkodása, idegessége legyőzése érdekében feltétlenül szüksége van rendszeres mozgásra, amivel levezetheti belső feszültségét, de az egyhangú, rutinossá vált edzőtermi edzésektől hamar világgá fut. Legfőbb hibája, hogy lelkesen beleveti magát egy-egy izgalmasnak ígérkező sportágba, de a kitartással már hadilábon áll.   

 

Rák (06. 22-07. 22.) Egy igazi Rák teljesítménye meglehetősen ingadozó, legfeljebb a házimunkába izzad bele; bármely sportágban csak akkor képes csúcsteljesítményt     elérni, ha érzelmi életében tökéletes harmónia uralkodik. Élvezi     viszont azokat a sportokat, amelyeket vízben vagy a természet lágy ölén lehet űzni. Ezek közé tartozik az úszás, a vitorlázás,         a golf, a hegymászás, a jóga és a vízilabda. Jellemző a Rákokra, hogy imádnak lustálkodni, és jobban szeretnek álmodozni, mint keményen edzeni. Ennek ellenére igen magas kort érnek meg – vagy talán éppen ezért. Jellemző a Rák jegy képviselőire, hogy szeretnek főzni (szinte lehetetlen próbálkozás őket a konyhában lefőzni), és ezt azért teszik, mert imádnak enni. Örömükben, bánatukban esznek, s néha maguk sem tudják már, mi köze az éhségnek ahhoz, amit lenyomnak a torkukon. Nem volna éppen rossz ötlet csatlakozni egy fogyókúrás klubhoz.        

 

Oroszlán (07. 23-08. 23.) Szeret küzdeni, de még ennél is jobban szeret nyerni, szerepelni, és lenyűgözni környezetét. Mivel ön tüzes jegyben született, mindig szüksége van arra, hogy egy kis mozgással kiengedhesse magából a felgyülemlett gőzt. Ahelyett, hogy néhanapján egy-egy pohár pezsgővel turbózná fel alacsony vérnyomását, lépjen be egy divatos sportklubba, ahol kiélheti veleszületett sznobságát, s kezdjen el teniszezni, síelni, szörfölni, golfozni vagy lovagolni. Mivel igen hiú, ritkán van gondja a súlyával vagy az alakjával, de gyenge pontja a szíve és a gerince. A gerincfájdalmak vagy az ízületi bántalmak kiváló ellenszere lehet a streching vagy a jóga, de kerüljön minden túlzott, értelmetlen erőlködést, virtuskodást! Ha hosszú kihagyás után kezd ismét edzeni, okvetlenül tartsa be a fokozatosság elvét!     

 

Szűz (08. 24-09. 23.) Az egészséges életmód apostolaként nem az élvezet vagy a játék kedvéért sportol, ehhez túlontúl kötelességtudó, hanem azért, mert pontosan tisztában van azzal, hogy jó kondícióban kell maradnia ahhoz, hogy megőrizhesse munkaképességét, szellemi frissességét. De elegendő fegyelemmel rendelkezik ahhoz, hogy a      legbonyolultabb mozgásformákat is mesterfokon elsajátítsa. Ilyen például a jégtánc, a könnyűatlétika, a lovas póló, az aerobik, de feltűnően sok sakk nagymester horoszkópja is erőteljes Szűz érdekeltségre utal. Feltűnően sok Szűz vesz bérletet a konditerembe, és a lábemelgető, lépcsőző- vagy futógépen hág egyre feljebb az eszményi alak, a kockás has, a feszes combok felé, vagy alkalmaz személyi fitneszedzőt.

Ám ha jobban vonzódik a szabadban űzhető sportokhoz, gondoljon arra, hogy télen a sífutás kiváló alternatívája a szabadtéri edzésnek.

 

Mérleg (09. 24-10. 23.) Irigyei szerint azért jár el az edzőterembe, hogy megnézzék önt. Leginkább a kecsességet, könnyedséget és eleganciát igénylő sportokat kedveli, de talán még ennél is jobban szereti a kissé magamutogató edzőruhákat. Tény és való, hogy remekül fest sportruházatban, akár egy márkás síoverallban, akár valamilyen trendi úszódresszben lép pályára. A küzdősport nem az ő világa, de a talajtorna, a dzsesszbalett, a művészi torna, a verseny- és jégtánc, a párbajtőr és az aerobik már jobban illik harmóniára törekvő énjéhez. A Mérleg jegy eleme a levegő, ezért ahhoz, hogy jól érezze magát, sok oxigénre van szüksége. Mivel a Jupiter, a szerencse, a bőség és a súlygyarapodás planétája 2004. szeptember végétől egy éven át a Mérleg jegyében tartózkodik, legyen igen óvatos a zsír- és cukorfogyasztással. Az elhízás ugyanis – az esztétikai tényezők mellett – olyan betegségekhez vezethet, mint a cukorbaj, a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás. A testsúly beszabályozásának két alapvető módszere a testedzés és az étrend.       

 

Skorpió (10. 24-11. 22.) A Skorpiót bámulatos életerővel és öngyógyító képességgel áldotta meg az ég, mégis saját maga lehet erőnlétének legnagyobb ellensége, hiszen képes teljesen aláásni egészségét a szélsőségek, a kihívások iránti vonzalmával és az élvezetek túlzott hajszolásával. Nincs azon mit csodálkozni, hogy az a vakmerő férfi, aki mezítláb mászta meg az Etnát, és azok a kockázatmániákus ifjoncok, akik motorral ugrották át a Grand Canyont, mind a Skorpió jegyében születtek. A legtöbb Skorpió kedveli a durva sportokat, amelyekben veleszületett küzdeni akarása és harcias természete kapóra jön. Ezek közé tartozik a rögbi, a jégkorong, a vízilabda, a dzsúdó, a kézilabda, a thai boksz vagy a foci. De a feszültebb idősza-kokban csak hasznára válhat, ha kipróbálja az ősrégi gyógymódot, a jógát.

A klasszikus jógagyakorlatok a testre, a lélekre és a szellemre is jótékony hatással vannak, céljuk, hogy mindhárom tökéletes összhangban legyen egymással.    

 

Nyilas (11. 23-12. 21.) A szabadban űzhető sportokat, az atlétikát, a kerékpározást, a diszkoszvetést, a gerelyhajítást és a lovaglást egyenesen önnek találták ki, hiszen         a sport, a testmozgás az, ami élvezetet nyújt egy igazi Nyilas számára, s minél nagyobb kihívást jelent, annál jobb. Mivel szereti a küzdelmet, a veszélyt, a versengést, és bátran felvállalja a legmerészebb kockázatokat is, hajlamos a rándulásra és általában a sportsérülésekre. Testének egyes részei – a combja, a felső lábszára és a csípője – különös odafigyelést igényelnek. Sétálással, stre-chinggel, úszással, tánccal vagy Tai-Chi gyakorlatokkal távol tarthatja magától a bajok kialakulásának lehetőségét.

A Tai-Chi edzések célja az energiaáramlás egyensúlyban tartása és a béke, a nyugalom elérése. A Nyilas hölgy legkritikusabb pontjai a fenék, valamint a comb. Ha nincs megelégedve feneke és combja méretével, ne keseredjen el. Egy helyes edzésprogrammal igenis lehet küzdeni a löttyedt, terebélyes hátsók és cellulitiszes combok ellen.  

 

Bak (12. 22-01. 20.) Jellemző a Bak jegy szülötteire, hogy szervezetük rendkívül szívós és nagy teherbírású. Kitartásban, szívósságban és kötelességtudásban egyetlen más típus sem veheti fel egy Bakkal a versenyt. A túrázás és a maratoni futás nagyon megfelel lelki alkatának, hiszen kevesen bírnák összemérni kitartásukat az önével. De vigyázat, mert hajlamos megfeledkezni arról, hogy az ízületei és a térde kíméletre szorulnak. Merev, esetleg érzékeny ízületekkel már nem olyan élvezet a sportolás, de még a mindennapi mozgás is olykor nehézkessé és kényelmetlenné válhat. Ne várja meg ennek bekövetkeztét, hanem figyelje magát, próbálja ki ízületeinek mozgékonyságát, teljesítőképességét. Helyesen dönt, ha idejében hozzákezd a láb és a térd ízületeinek, szalagjainak védelméhez, a gyenge izmok erősítéséhez.

 

Vízöntő (01. 21-02. 19.) Mivel utálja az unalmas hétköznapokat és az egyhangúságot, olyan mozgásformára van szüksége, amelynek eleve velejárója az izgalom, és amelyben kiélheti különcségét, eredetiségét, vagy ügyesen hasznosíthatja technikai érzékét. Mivel sem a hagyományos sportágakat, sem az egyhangú edzéseket nem találja elég vonzónak, a nemzetközi versenyeken igen kevés Vízöntő ér el dobogós helyezést. Egy igazi Vízöntő többet törődik szelleme pallérozásával, mint fizikai erőnléte javításával, alakja formálásával. De veleszületett technikai jártassága és villámgyors reagáló készsége kapóra jöhet az olyan ügyességet igénylő sportokban, mint amilyen a művészi torna, a toronyugrás, a mélytengeri búvárkodás, az ejtőernyőzés, a sárkányrepülés, a síugrás, a snowboar-dozás vagy a tempós zenére végzett aerobik. Mivel születésétől fogva fogékony a keringési betegségekre, nem ártana törölni étrendjéből az állati eredetű zsiradékokat. És inkább sétáljon egyet ahelyett, hogy mindenhová gyalog menne.        

 

Halak (02. 20-03. 20.) Mivel jobban szeret álmodozni, mint izmokat fejleszteni, biztos, hogy az élsportolók többsége nem a Halak jegyében született. Érzékeny, romantikus természetéből adódóan elképzelhetetlennek tartja már magát az ötletet is, hogy rendszeresen elmenjen egy ablaktalan kis terembe, melyet vastagon megül az izzadtságszag, és puszta szórakozásból felnoszogassa magát egy szuper-high-tech izomerősítő gépre, amely úgy néz ki, mintha egy középkori inkvizítor tervezte volna.

Ám ha egyszer felfedezi, hogy az intenzív testedzés endorfint szabadít fel a szervezetében, mely a szex után tapasztalt eufóriára emlékeztető érzéssel tölti el, hajlamos lehet rá, hogy túlhajszolja szervezetét, és teljesen kiüsse magát. Halak szülött lévén előnyben részesíti viszont azokat a sportokat, amelyeket a vízben vagy a vízparton végezhet. A Halak típus leginkább úszás, evezés, búvárkodás vagy a vízben végzett torna közben képes a legjobb teljesítményre.

 

Papp Gréti