Stájerország pontosan Ausztria közepén, a gleccserfedte Hohe Dachstein (2995 m) és a Graztól délre húzódó szelíd dombos bortermő vidék között terül el. A nyaralás (vagy éppen telelés) itt igazi felüdülés, hiszen a térség rengeteg látnivalót tartogat az oda ellátogató turistáknak.

 

A sokszínű ajánlatok közül mindenki kedvére válogathat. Teljesen mindegy, hogy hegy, völgy vagy víz a választott hely, mindenhol találunk kényelmes szállodát, de bioudvarral ellátott parasztházakat is. Lapunk munkatársa három napot töltött el ezen a csodálatos vidéken.

A Hochschwab-középhegység déli lábánál családoknak, sportolóknak és természetkedvelőknek egyaránt változatos kikapcsolódásban lehet részük. Nem számit, hogy ősi alpesi menedékházakat érintő, kényelmes hegyi túrákról, hegymászásról, a Hochschwabon való átkelésről van-e szó, ezen a környéken, a természet szomszédságában minden kívánság teljesül. Felfedezhetjük a vidéket lóháton vagy egy kerékpár nyergéből, testközelből élvezhetjük a zergék ugrándozását vagy a gyönyörű alpesi virágokat. Szomjunkat tiszta Hochschwab-forrásvízzel olthatjuk. Ez a víz az Alfenzi Egészség- és Kneipp-Centrum működésében is meghatározó szerepet játszik. A széleskörű ajánlatok az ún. Kneipp-kúrától kezdve a természetes szépségápolási és egészségmegőrző gyógymódokon keresztül egészen a fizikoterápiáig terjed. Elsősorban a speciális vízágyban történő kezeléseket alkalmazzák.

Kedvelt célállomás ez a repülősportokat kedvelők körében is, hiszen a területnek nagyon jó termodinamikai adottságai vannak. A vitorlázó repülők, a siklóernyősök és a sárkányrepülők nagyra becsülik a Hochschwab kitűnő lehetőségeit.

A Hochschwab üdülőrégióba érkező romantikusoknak sem kell csalódniuk, hiszen az itteni kínálatok között teliholdtúrák is vannak, amelyek idilli kikapcsolódást nyújtanak.

Aki a vízi nyaralást választja, többféle ajánlat közül válogathat. Ha a felszínen szeretne maradni, alkalma nyílik erre a szabadtéri és a fedett fürdőkben, a tavakban vagy akár folyóban is (Salza). A búvárkodás szerelmesei is megtalálhatják a nekik való szórakozást, hiszen a terület gyöngyszemei közé tartozik a tragössi Grüner See, vagy az Erlaufsee-nél található búvártelep.
 

Rabul ejtő örömök Salzkammergutban

A szabadidőt legjobb minél szabadabban eltölteni. Ez a „szabadság” azt jelenti, hogy úgy érezzük magunkat jól, ahogy nekünk tetszik. Erre szerencsére van lehetőség az Ausserland-Salzkammergut térségben, melynek egy része Felső-Ausztriához tartozik. A terület I. Ferenc József császár és Sissi császárné révén vált ismertté. ők nagyon sok nyarat töltöttek Bad Ischlben.

Az itteni tavak közül mindegyiknek megvan a maga sajátossága. A só révén, ami meghatározó gazdasági tényező volt itt, az eltelt évszázadok során nagyon eltérő településformák jöttek létre. Az itteni embereken az uniformizáltság semmilyen jele nem vehető észre, ők jellegzetesen helyi emberek.  

Aki tavasszal idelátogat a világért se szalassza el a „Narzissenfest”-et, azaz a helyi virágkarnevált. Ha beköszönt az ősz, túrázás feledteti velünk a gondokat, örülhetünk a napsütésnek.

Nyáron számos sportolási lehetőség kínálkozik a vitorlások, szörfösök, az evezősök (télen pedig a korcsolyázók) számára. A búvárokat is örömmel látják. A természetes strand sok-sok kilométer hosszan terjeszkedik, itt mindenki úgy fürdőzhet, ahogy csak akar (a kijelölt területeken akár fürdőruha nélkül is).

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani, hiszen kollégánk három napot tölthetett el ezen a csodálatos helyen. Köszönjük a Hotel Tyrolnak, ahol teljes ellátásban és rendkívüli kedvességben volt részünk, a Steirische Tourismus GmbH-nak (Stejermarki Idegenforgalmi Hivatal) és az Osztrák Nemzeti Idegenforgalmi Képviseletnek.