Bevallom, kicsit félve mentem az interjúra, amelyet egy 11 éves hihetetlenül tehetséges fallabdázó kisfiúval, Gubi Ramonnal kellett készítenem. No nem azért, mert nemtudtam mit kérdezzek tőle, inkább attól tartottam, hogy a kiskamaszok szűkszavú stílusának megfelelően igen vagy nem válaszokkal kell beérnem.

 

Az Online Squash Clubban beszéltünk meg találkozót, hiszen Gubi Ramon edzője, Gosztonyi István éppen ott játszott egy tornán. Azon furcsa helyzet állt elő, hogy a tanítvány nézte az edzőjét, és a pálya mellett drukkolt neki. Egy-egy szép, látványos megmozdulása után elmosolyodott, és ha véletlenül hibázott, akkor a szüleivel megbeszélte, hogy miért nem volt jó megoldás. Hihetetlenül magabiztosan, céltudatosan vélekedik a játékról, és olyan gyönyörűen kerek mondatokban válaszolgatott, hogy bizony némely felnőttnek is az előnyére válna.

 

A korosztályodban lévő fiúk sokkal inkább futballoznak, vizilabdáznak, vagy esetleg kézilabdáznak, te miért éppen a fallabdázást választottad?  

A testvérem asztaliteniszezett, és a szüleim arra az időre, amíg a tesóm edzett, beraktak a szomszédos squash klubba. Nem akarták, hogy ugyanazt a sportágat válaszszam. Kipróbáltam, és nagyon megtetszett,   azóta is ezt űzöm.

 

Hogyan kerültél Gosztonyi Istvánhoz?

Nagyon hamar kiderült, hogy tehetségem van a fallabdázáshoz. Akik értenek hozzá, azt mondták, hogy nagyon jó a tér és a labdaérzékem. A nővérem testnevelőtanára, Egri Gyuri bácsi javasolta, hogy ha tényleg tehetséges vagyok, akkor a legjobb edző kell nekem, és ő irányított Istvánhoz. Eljöttem hozzá, és kértük a szüleimmel, hogy nézzen meg. Eleinte persze hallani sem akart az egészről, hiszen alig voltam nagyobb az ütőnél, de aztán csak adott tíz percet, és ez a rövid idő elegendő volt arra, hogy meggyőzzem, nekem tényleg fallabdáznom kell. Azóta ő az edzőm.

 

Folyamatosan edzel minden nap, hogyan tudod ezt összeegyeztetni a tanulással?

Szerintem ez nem probléma. Korábban is jól tanultam, majdnem kitűnő voltam, de most váltottam iskolát, és az idén már ide jártam Budaörsre. Ez kicsit nehezebb iskola, és mostmár heti hat edzésem van, de így sem lett rosszabb az átlagom egy egész jeggyel.

 

Honnan jársz Budaörsre?

Biatorbágyon lakunk, anyukámék hoznak reggel az iskolába. Aztán a suli után átjövök busszal ide a squash klubba. Utána jönnek értem, és hazavisznek. Most minden nap van labdás edzésem, egyszer pedig kondicionáló tréningem. Ilyenkor futógépezem, és bal kézre erősítek. A taposógépre még nem tudok menni, mert nincs hozzá elég súlyom.

 

Ha már a kilókra került a szó, neked oda kell figyelned az étkezésre?

Az edzőm szerint erősödnöm kellene, de szerintem jó vagyok így. Szerencsére nem kell figyelnem arra, hogy mit eszem, de az édességet nagyon szeretem. A főzelékeket egyáltalán nem szeretem, de nyersen megeszem a zöldséget és a gyümölcsöket is. A kedvencem a rántotthús és a sültkrumpli.

Igen láttam, hogy amíg itt vártunk az edződre kaptál anyukádéktól egy csokoládét.

Istvánnal is megbeszéljük néha, hogy ha edzésen játszunk egymás ellen, és meghatározott pontszámot elérek, akkor kapok egy csokit. Ilyenkor a szokottnál is jobban hajtok.

 

Ki nyer, ha egymás ellen játszotok?

István. Néha azért nekem is sikerül győznöm, de ez nagyon ritka. Most még.

 

Az iskolában tudják, hogy milyen eredményeid vannak?

Tudják, de nem nagyon mesélek erről. Nem is játszom ellenük.

 

Kipróbáltál más sportágat is?

Versenyszerűen nem. Persze nagyon szeretek focizni, és a szomszédunkkal szoktam tollaslabdázni. Ő legalább tud valamennyire, így lehet vele játszani.

 

Most te vagy az országos bajnok, és a junior világranglista 35. helyezettje. Mit szeretnél elérni még?

Szeretnék majd a felnőttek között az ország legjobbja lenni, és világbajnokságokon szerepelni.

 

Van olyan, akitől tartasz a korosztályodban?

Á, dehogy. A saját korosztályomban, mindenkit megverek, és a tizenhárom évesek között is én vagyok a legjobb.

 

Mi a legkedvesebb squash élményed?

Voltunk egy nemzetközi tornán Szlovákiában. Egy tizenhárom éves cseh válogatott fiúval játszottam döntőt. Magasabb is volt legalább egy fejjel, rutinosabb is volt, és erősebb is. Mégis én győztem.

 

Jármi Hilda