Általában a vitalitásunkat, a tettrekészségünket és a tenni akarásunkat jellemezzük azzal a szóval, hogy energia. Amikor a közérzetünk kiváló és alig várjuk, hogy nekifoghassunk valaminek, úgy érezzük, hogy sok az energiánk. Máskor éppen olyan kevés, hogy levegőt venni sem nagyon van erőnk. Mi okozza ezt a rendkívüli ingadozást?

 

Ez az energia egy ember életében különféleképpen alakulhat. Ha túlhajszolt életet él, akkor a pillanatról pillanatra hullámzó aktuális energia egy ereszkedő trendet fog mutatni. Ha megfelelően pihen, és a szervezetnek van ideje regenerálódni, akkor egy vízszintes trendvonalat húzhatunk. Ilyenkor is ingadozik az energiánk, de az átlag egy vízszintes vonal. Lehetséges-e az, hogy ez a vonal emelkedjen, vagyis az energiánk nemhogy fogyna, hanem egyre több legyen belőle? Lehetséges!

 

Hogyan pazarolunk?

 

Amikor valaki fáradtan ébred, lehetséges, hogy bedob egy kávét és ezt napközben is megismétli néhányszor. A szervezetben ilyenkor a következő idegrendszeri akció zajlik. Amikor a kávé, mint enyhe méreg a szervezetbe jut, az idegrendszer azonnal riadót fúj. Egy erős szimpatikus tónusba kerül, ami azt jelenti, hogy emelkedik a vérnyomás, nő a pulzus, frissebbé és éberebbé válik a figyelem annak érdekében, hogy a további mérgezést megelőzze. Sajnos a tudatunkkal ezt a vészreakciót gyakran felülbíráljuk, és tovább döngöljük magunkat a mérgekkel. A kávé vagy más hasonló frissítő szerek által nyert energia kétes értékű, ugyanis minden esetben az energiatartalékokból merít a szervezet. Aztán ha ezek kifogynak, nem lehet többé elkerülni a betegségeket. Az egyetlen módja annak, hogy az energiatartalékokat feltöltsük az, hogy pihenünk. Erre néhányan azt mondhatják, „Na de mikor van arra nekem időm?” – Kedves Hölgyem és Uram! Senki nem kérte arra, hogy mártír halált haljon a munka frontján. Legyünk annyira tudatosak, hogy tudjunk nemet mondani, ha a szervezetünknek pihenésre van szüksége!

 

A hét elv

 

Ez a hét elv arra való, hogy meg tudjuk őrizni az életerőnket és a vitalitásunkat, és egyre növekvő energiatartalékokkal nézzünk szembe a mindennapok kihívásaival. A hét elv önmegfigyelésre épül, és sajnos nem mondjuk meg, hogy mi a tuti. Ez kényelmes lenne, de azok a módszerek, amelyek ilyen kényelmesen kiszolgálják az embert, és mindent megmondanak, hogy neki mi a jó, meglehetősen gyanúsak…

 

1. Az ébrenlét és az alvás szabályozása

Ez azt jelenti, hogy mindenkinek meg kell figyelnie, hogy mennyi az a megfelelő idő, amit alvással kell tölteni. Ne legyen se több, se kevesebb. Amikor magunktól ébredünk frissen, akkor kell felkelnünk.

 

2. A pihenés és az aktivitás szabályozása

Ez az ébrenlét idejére vonatkozik, és azt jelenti, hogy amikor fáradtabbnak érezzük magunkat, pihenőket, relaxációkat kell beiktatnunk, hogy ne merüljünk ki.

 

3. A légzés szabályozása

A légzés tudatossá tétele és szabályozása lényegében a légzés egyszerű megfigyelésében rejlik. Amikor valaki kezdi figyelni a légzést, az automatikusan mélyebbé és lassúbbá válik. Ha még ehhez néhány praktikus légzőgyakorlatot is végzünk, mint amilyen a hasi vagy a mellkasi légzés, netán összetettebbeket, mint amilyen a váltott orrlyukas légzés, akkor egészen sokat tettünk az idegrendszerünk kiegyensúlyozása terén.

 

4. Az étkezés szabályozása

Mindenkinek meg kell figyelnie, hogy milyen ételektől lesz frissebb és melyek azok, amelyek lehúzzák. A lehúzókat kerülni, a frissítőket fogyasztani érdemes. Valamint amit a test kíván, arra nem szabad nemet mondani semmilyen elv ürügyén, de meg kell tudni különböztetni, hogy mi az, amit a test és mi az, amit mindössze a szemünk kíván.

 

5. A szexuális élet szabályozása

A szexuális aktus immundepresszív hatású, mivel rendkívül sok energiát igényel a szervezettől. Nem véletlen, hiszen egy új élet létrehozása hogyan is kerülhetne kevésbe? Minden embernek, nőnek és férfinak egyaránt megvan a saját szexuális ritmusa, ami a szeretkezéseket követő regenerációs szakasz idejét jelenti. Ez lehet, hogy négy nap, de lehet akár egy hónap is. Mindenkinek meg kell figyelnie magán ezeket a ciklusokat, ami ha önmegtartóztató időszakot él valaki átmenetileg, jól követhető pl. az erotikus álmok megjelenésében.  Más módszer is van erre, de cikkünk sajnos nem térhet ki mindezekre részletesen a hely szűke miatt.

 

6. Az évszakokhoz való alkalmazkodás mindebben

Akár az étkezést, akár a szexuális életet nézzük, vagy akár az alvást, mindegyikre hatással van az, hogy éppen milyen évszakban vagyunk. Ha lehet együnk idény gyümölcsöt, télen többet, nyáron kevesebbet aludjunk. És éljünk több szexuális életet tavasszal. És az sem baj, ha az öltözködésünk alkalmazkodik a nagy meleghez…

 

7. Folyamatos légy a jelenben!

Ez egy rendkívül érdekes terület. Az emberek nagy többsége figyelmét vagy a múlton való rágódásra, vagy a jövőben való ábrándozásra, rosszabb esetben a jövőtől való félelemben tölti. Csak az idejének húsz százalékában van a jelen pillanatban. Pedig a dolgok mindig éppen most, azaz a jelen pillanatban történnek. Fordítsuk hát figyelmünk nagy részét a jelenre és éljük át az itt és most csodálatos vagy éppen szörnyűséges pillanatát. De legyünk a jelenben. Persze a múltból tanulnunk kell, a jövőt pedig meg kell tervezni. De minderre elég kell hogy legyen időnk húsz százaléka A többi a jelené.

 

Ha most azt mondja valaki, hogy „Na jó, de ki tudja ezt betartani?”, akkor erre az a válasz, hogy bárki, aki sok energiát szeretne a mindennapokra.

 

Kellemes próbálkozást!

 

Kolarovszky Gyöngyi

és Bálint János,

jógaoktatók