Izmokat bemutató sorozatunk ezúttal betekintést nyújt az izommozgások sokaságába. Mozgásaink mind izommunkával járnak. Az izmok változatossága biztosítja az inakkal, ízületi tokokkal, szalagokkal a mozgás biztonságosságát és sokirányúságát, természetesen az idegi szabályozás koordinálásával. Így érdemes tudni, hogy melyik izmunkat milyen mozgásformákkal tarthatjuk jó formában.

 

A nyújtás folyamatán keresztül tekintsük át az izommozgást.

Az izommunka jellege szerint lehet:

 

· nyújtó hatású,

· erősítő hatású és

· ernyesztő vagy lazító hatású.

 

Testrészek szerint megkülönbözetjük:

 

· a fej mozgásait,

· a törzs mozgásait,

· a váll mozgásait,

· a kar mozgásait és

· a láb mozgásait.

 

Nyújtás

Nyújtáskor a   mozgásban szerepet játszó agonista (egymás hatását erősítő)   és antagonista (egymással ellentétesen működő) izmok közül az egyik összehúzódik, a másik pedig ellazul. Ha a mozdulat végrehajtása egészen az ízületi mozgáshatárig terjed, akkor az ellazuló izomhas megnyúlik. Tehát az izmok megnyúlását az antagonista izmok ereje hozta létre, de más belső és külső erők is befolyásolhatják.

Aktív az izomnyújtás, ha antagonista izmok összehúzódásával jár. Ezek a mozgásformák elsősorban a koordinációs képességek – az ügyesség, a koordináltság, a hajlékonyság, az ízületi mozgékonyság, a lazaság stb. – fejlesztésére szolgálnak. Nélkülözhetetlenek a bemelegítésnél és a regenerálódási folyamatok meggyorsításánál.
Passzív   az izomnyújtás, ha más izmok hatására vagy valamilyen külső erő hatására jön létre. Csak a már túlzottan megerősített, a megrövidült izmok és a beszűkült mozgáshatárú ízületek „rendben tartására” hívatott. Az izmok passzív megnyújtására csak vérbő izmok esetén kerülhet sor.

 

A fentiekből egyértelműen kiderül, hogy „tiszta” izomműködés nincs. Mozgás során izom-összehúzódás, ellazulás, megnyúlás és feszülés váltakozóan, illetve vegyesen fordul elő. Azt,   hogy melyik forma lesz a meghatározó,   a nyújtó és erősítő hatások aránya határozza meg.   Következő számunkban a láb mozgásaival ismerkedhetünk meg.