Sportolás során a szervezetben számos olyan élettani folyamat játszódik le, melynek működését az L-Karnitin nagyban elősegíti. Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az L-Karnitin adagolása sportolás során késlelteti a kimerültség fellépését, optimalizálja a teljesítőképességet, vagy gyorsítja a szervezet regenerálódását.

 

Az L-Karnitin ezen és további hatásai nemcsak a versenysportolókra érvényesek, hanem azokra is, akik a sportot kedvtelésből űzik.

 

A kimerültség késleltetése

Sportolás során a kimerültség egyik fő oka az izomzatban, majd a véráramban felhalmozódó tejsav. Vizsgálatokkal bizonyított, hogy L-Karnitin adagolásával mintegy húsz százalékkal csökkenthető a tejsav képződése azokhoz a hasonló edzettségű sportolókhoz képest, akik nem kaptak L-Karnitint.

 

Fizikai erőkifejtés során a szénhidrátok és a zsírok a fő energiaforrások. A rendelkezésre álló szénhidrát-források: a vércukor és az izomzatban raktározott keményítő. Ezen anyagok szintjének csökkenése szintén kimerültséget okoz. Az L-Karnitin pótlólagos bevitelével az energiaellátást még nagyobb hányadban a zsírokból felszabaduló zsírsavak biztosítják, ezáltal a szénhidrát anyagcsere háttérbe szorul, így a fáradtság és a kimerültség érzése később lép fel. A kimerültség fellépésének késleltetésével a fizikai teljesítőképesség növekedéséhez járulunk hozzá.

 

Minden kezdet nehéz!

Ki ne ismerné ezt a mondást, mely általában akkor jut az ember eszébe, amikor hosszabb szünet után ismételten elkezd sportolni, és az azt követő napon az izomláz tüneteire lesz figyelmes, illetve a fizikai teljesítmény növekedése helyett annak csökkenése következik be. Az ilyen tünetek enyhítésére és időbeli lefutásának megrövidítésére alkalmas az L-Karnitin.

 

Mi is az izomláz?

A tudomány fejlődésével az izomláz okáról kialakult nézetek erősen változtak. Korábban az izomlázt egyértelműen az izomzatban keletkező és felhalmozódó tejsavval hozták összefüggésbe. Újabb kutatási eredmények viszont az izomrostok károsodását teszik felelőssé. A sportoló szempontjából mindegy, mert mindkét folyamat a teljesítmény csökkenéséhez vezet, és a sport okozta örömtől foszt meg.

 

Az izomláz csökkentése

Egy Németországban végzett felmérés szerint (1994) azon megkérdezettek 52 százaléka, akik egyáltalán nem sportolnak, az izomláztól való félelmet jelölték meg fő visszatartó tényezőként. Az izomláz a nem megfelelően edzett izomzat megszokottnál erőteljesebb fizikai igénybevétele esetén lép fel. Az izomláz a fizikai megterhelés után kb. 24 órával jelentkezik, maximumát 48-72 órán belül éri el, majd egyre csökken.

 

Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy az L-Karnitin hatékony az izomláz csökkentésében. Edzetlen személyeken végzett kísérletek szerint az L-Karnitin az izomfájást, illetve az izomkárosodás mértékét kb. egyharmadára mérsékli, tehát az izomláz tartamát lerövidíti.

Az L-Karnitin e hatását részben annak tulajdonítják, hogy több vér – és így több oxigén – jut az izmokba, ezáltal javul az energia hasznosítása (metabolizmus), és gyorsul a sérült izom regenerálódása.

 

A tejsav és a teljesítmény csökkenése

A sportolást követően fellépő másik probléma lehet az izomzatban felhalmozódó tejsav. (Hosszú ideig az izmokban képződő tejsavnak tulajdonították az izomlázat.)       A tejsav olyan esetben képződik az izmokban, mikor a fizikai terhelés olyan nagy, hogy a jelen levő oxigén nem elegendő a szükséges energia termeléséhez.

 

Ilyen esetben az izomzat továbbra is termel energiát, de oxigén nélkül (anaerob körülmények között), mely folyamat a tejsav keletkezéséhez vezet. A folyamat eredményeként a semleges izomzat egyre savasabb lesz, mígnem eléri azt a határt, amikor az energiatermeléshez szükséges enzimek működése is gátlódig. A folyamat végső eredménye a teljesítmény csökkenése.

 

Éppen ezért a növekvő fizikai igénybevétel mellett késleltetni kell a tejsav képződését, mivel így hosszabb ideig fenntartható a teljesítmény. Az L-Karnitin adagolásával ezt a célt lehet elérni. Kísérletekkel bizonyított, hogy a terhelés intenzitásától és az L-Karnitin dózisától függően az izomzatban a tejsavképződés 10-20 százalékkal késleltethető, és mennyisége csökkenthető.  

 

Összefoglalva: az L-Karnitin egy olyan természetes anyag, mely a szabadidő- és versenysportban nagyban hozzájárul a fizikai teljesítmény javításához, és ezáltal örömet szerez a fizikai gyakorlatok során, valamint hasznos a sportolást követően is, amikor a kellemetlen hatásokat – az izomlázat – csökkenti, és javítja a szervezet regenerálódását.

 

Egyenletes fizikai teljesítőképesség

Az L-Karnitin különösen fontos szerepet játszik a fizikai teljesítőképesség fenntartásában sportolás során. Ugyanis az L-Karnitin ellensúlyozza a vérerek összehúzódását fizikai erőkifejtés során, és így – a véráramlás növekedésével – az izmok oxigénellátása kb. 6-11 százalékkal javul.

 

Sportteljesítmény fokozása

A fizikai teljesítőképesség és az állóképesség az L-Karnitin pótlólagos bevitelével fokozható. (Egyes szerzök 30 százalékos teljesítmény-növekedésről is számot adnak.) Emellett nagyon fontos, hogy hozzájárul az izomzat védelméhez, így a sportsérülések száma csökkenthető.

 

A szervezet regenerálódásának javítása

Tanulmányok igazolják, hogy intenzív sportolás után a szervezet regenerálódásához szükséges időt az L-Karnitin csökkenti. Ezen felül javítja a teljesítményt a következő edzés alkalmával. Ezek a megállapítások érvényesek a versenysportolókra, de még inkább az amatőrökre.

 

Izomláz csökkentése

Klinikai vizsgálatokkal igazolták, hogy az L-Karnitin hatékony az izomláz csökkentésében. Edzetlen személyeken végzett kísérletek szerint az L-Karnitin az izomláznak nevezett fájdalmak elmúlásának idejét kb. egyharmadára csökkenti.

 

Testsúly csökkentése

L-Karnitin pótlólagos bevitelével az energiatermelés a zsírok hasznosítása felé tolódik el. Így az energiatermelés fokozása mellett a szervezet zsírtartalékainak csökkentéséhez is nagyban hozzájárul. (Ez a hatás a későbbiekben kerül ismertetésre.)

 

Az L-Karnitin fogyasztása

Az L-Karnitin fogyasztása sportolás megkezdése előtt egy-másfél órával javasolt.

 

Dr. Megyeri Gábor