Divatos témája lett a társasági beszélgetéseknek és így a médiának is a szex. A hosszú évtizedekig tartó elfojtás eredményeképpen túlkompenzálva, sokkal nagyobb teret kap, mint egészséges lenne, és a téma tárgyalása átcsapott szabadosságba, olykor gátlástalan, ízléstelen kitárgyalásba, kitárulkozásba.

 

Határozott női igények

 

Az igény egyértelmű, szeretnénk egészségesen, felszabadultan megélni a szexuális lényünket, testi-lelki szinten. A szexet övező felszabadult érdeklődés néhány elgondolkoztató kérdést és problémát vet fel, mindkét nem oldaláról. Az emancipáció révén a nők egyre határozottabban fejezik ki jogukat a szex egyenrangú megélésére, sőt, előfordul egyre gyakrabban, hogy követelik. A világunkra jellemző versenyszellem – a mindenben a legjobbnak lenni elv – a szexuális életünket is elérte, amelynek következtében a nők és férfiak az ágyban is teljesítménykényszerüktől hajtva szállnak csatába egymással és fajtársaikkal.

 

Irreális elvárások

 

A szexológusok orgazmus kényszerként diagnosztizálják az ebből származó zavarokat.

A szexuális divatot befolyásoló magazinokban olyan túlzott példákat, méreteket, attraktív pózok leírását lehet találni, amelyek lehet, hogy előfordulnak, de egyáltalán nem jellemzőek.

„Huszonnyolc orgazmusom volt, 5 órán keresztül állta a pasim a gyűrődést” – olvashatjuk.

Ezeket a személyes élményeket és az újságok „12 tipp, hogyan láncold magadhoz örökre a pasidat” témájú cikkeit olvasva, egy átlagos ember bizony könnyen azt a következtetést vonja le magáról, hogy valami nagyon nincs rendben. A hétköznapi életben azonban ennél jóval érzékenyebb, problémákkal terheltebb a szexuális életünk.

 

Két nem, két világ

 

Alapvető különbség a két nem között, hogy a női orgazmus tanult, míg a férfiaké ösztönösen alakul ki, a pubertáskori spontán magömlések révén. Ez azt jelenti, hogy a férfiaknak semmit nem kell tenniük, mert időről időre magától megtörténik az, amit a nőknek meg kell tanulniuk. Így aztán a férfiak terápiája gyakran arról szól, hogyan képesek késleltetni, és tudatosan befolyásolni az orgazmusukat, míg a nőknek azt tanítjuk, hogyan, milyen ingerekkel váltható ki az orgazmushoz vezető izgalmi állapot, és hogyan veszíthető el a tudatos kontroll.

 

A nők orgazmus zavarai általában pszichés eredetűek, a múltból hozott gátlások, negatív élmények, rossz beidegződések okoznak problémát. Köztudott, hogy a nők elsősorban taktilis (tapintási, érintési) ingerek hatására jönnek izgalmi állapotba, amelyet már a neveltetés gátlás alá helyez, mert a kislá-   nyoknak megtiltjuk, hogy “magukhoz nyúljanak”. Később pedig a női test, a mellek, nemi szervek, alak el nem fogadásából erednek önbizalomhiány és bűntudat által átszőtt problémák. Hiszen hogyan tudná egy nő élvezni a saját testét, átadni magát a partnerének, ha sajátmagát sem fogadja el, és negatív testképpel rendelkezik, s még azok a tiltások is felrémlenek benne, amit az anyukájától hallott?

 

Egyre több nő hajlandó foglalkozni a szexuális problémáival és különböző módszereket igénybe venni ahhoz, hogy megoldja, vagy javítsa nemi életét.

A módszerek egy része gyakorlatsorokat kínál a gátizmok és hüvelyizmok edzésére, mint pl. a Kegel-gyakorlatok vagy az intim torna, melyek néhány hetes gyakorlás után észlelhető eredménnyel járnak, s nem csak az orgazmus készséget javítják, hanem jótékony hatással vannak más egyéb kismedencei problémákra. Már nálunk is kapható gésa golyó, s legújabban egy ujjra húzható, kis puha gumi eszköz, mely ugyancsak az orgazmus   könnyebb elérését szolgálja.

 

Hogyan érhető el a siker?

 

Mind a gyakorlatoktól, mind az eszközöktől akkor várható átütő és tartós siker, ha megfelelő pszichoterápiás módszerrel feltárják és megoldják a lelki blokkokat, és megszüntetik azokat.

Minderre lehetőséget nyújtanak a különböző szexuálterápiás, kapcsolatterápiás módszerek. Az alternatív módszerek közül a kineziológiai kezelések a leghatékonyabbak, melyek akár évtizedek óta fennálló orgazmus zavar, vagy hiány esetében is gyors sikerrel járhatnak. Előfordult már, hogy az ötvenes évei vége felé járó hölgy, aki még soha nem élt át orgazmust, néhány alkalom után, örömmel újságolta, hogy végre megtudta, milyen élvezni is, nem csak eltűrni a szexuális együttléteket.

 

A férfiaknak is vannak félelmei!

 

A férfiaknál gyakoribb az organikus eredetű potenciazavar, mely valamely betegség kényelmetlen velejárójaként jelenik meg, mint pl. a cukorbetegség, depresszió, stresszből eredő túlfeszültség. Ezek nyilvánvalóan az alapbetegségtől függnek, s ha az javul, a szexuális teljesítőképesség is helyre áll. A férfiak egyre nagyobb százalékánál is jelentkezik pszichés zavar következtében szexuális probléma.

 

A leggyakoribbak az erekciós zavar, és a korai magömlés. Mindkettő visszavezethető a férfiak elé támasztott irreális elvárásokra, a teljesítménykényszerre. Majdnem minden férfi álma a hatalmas és mindig tettre kész hímvessző, mint ami a pornófilmek képein látható. A valóság pedig az, hogy a férfiak szexuális teljesítőképességét sok külső körülmény befolyásolja, s a férfiak, a nőkhöz hasonlóan, érzékenyen reagálnak minden pozitív és negatív ingerre.

 

Sok férfi fél attól, hogy nem tud teljesíteni, vagy a partnerét nem tudja kielégíteni, különösen annyiszor, ahányszor a trend diktálja. Elfelejtjük azt, hogy minden ember más, minden pár más, és éppen a szex az, amit nem szabadna konformizálni, trendi elvárásokkal agyonnyomorítani.

 

Ahelyett, hogy a nők az

orgazmusaikat számlálnák, vagy a férfiak a szexszel töltött órákat mérnék, numerákra bontva, kereshetnék a párok egymás kedvét, éppen azt, ami csak nekik jó, ami őket, csakis őket fejezi ki, a szexualitás izgató nyelvén.

 

Papp Erzsébet