Külön iparág szakosodott arra, hogy szembeszállva az idő múlásával, megőrizze a bőrt fiatalnak, rugalmasnak és gyönyörűnek. A szépségtermékek csupa „csodaösszetevőkből” állnak, de megnéztük-e már valaha a termékdobozok hátulján, hogy vajon melyek azok a hatóanyagok, amelyek eltüntetik ráncainkat?

 

A feltüntetett hatóanyagok között a retinol biztos ott van. Hangzásra ígéretes, ám azt kevesen tudják, hogy az elegánsan csengő fedőnév mögött valójában az A-vitamin bújik meg, ami valóban lassítja az öregedést, de a csodaszereken kívül mindennapi étrendünkben is megtalálható. És ez még csak a kezdet! A ránctalanító termékek mellé mérlegre állítottunk tíz természet „gyártotta” alternatívát bőrünk selymes üdeségének megőrzésére.

 

Répa, paradicsom és brokkoli

A répa, a paradicsom és a brokkoli tartalmazzák az A-vitamin elővitaminját, a béta-karotint. A szervezet az ételek béta-karotin tartalmát átalakítja A-vitaminná (retinol), amit az hasznosít, illetve elraktároz. Az A-vitamin serkenti a mélyen fekvő bőrrétegekben az új kötőszövetrostok kollagénből való képződését. A kötőszövetrostok megújulása, épsége felelős azért, hogy a bőr feszes és rugalmas maradjon.   A béta-karotin tartalmú ételek erős antioxidáns hatásúak, márpedig a szervezet antioxidánsok segítségével képes hatékonyan védekezni a bőr öregedésével, és a betegségek kialakulásáért felelős agresszív molekulákkal, a szabadgyökökkel szemben. A szabadgyökök a testben lezajló oxidáció melléktermékei, de a szennyezettség, a test túlhajszolása és a túlzott napsütés is létrehozhatja azokat.

 

Citrusfélék

A citrom és a lime kiváló forrásai a C-vitaminnak. Csakúgy, mint az A-vitamin, a C-vitamin is erős antioxidáns, és segít megakadályozni a bőr korai elöregedését. Ez a citrusfélékben található vitamin részt vesz a kötőszövetek felépítésében, illetve a kötőszöveti alapanyag,

a kollagén szintézisében. A citrom héja gazdag flavonoidban, mely biológiailag igen aktív anyag. Megerősíti az apró kapillárisokat (hajszálerek), melyek különböző betegségek, nyomás hatására sérülékennyé, törékennyé válhatnak, ekkor környezetük bevérzik, ami esztétikailag zavaró lehet.

 

Dió, brazil mogyoró

A mogyoróféleségek bővelkednek esszenciális zsírsavakban, és támogatják azon esszenciális zsírsavak védelmező szerepét, melyek természetes módon is megtalálhatóak a bőr sejtjeiben. Ezek a zsírsavak töltik fel a kollagént, természetesen hidratálják a bőrt, és segítenek megtartani annak feszességét. A mogyoróféléknek gyulladásgátló tulajdonságuk biztosít arról, hogy a bőr sima, és kiütésektől, pattanásoktól mentes maradjon. A brazil mogyoró a leggazdagabb természetes forrása az erős antioxidáns hatással bíró szelénnek.

 

Avokádó

Az avokádó béta-karotinban, E-vitaminba, C-vitaminban és ásványi anyagokban gazdag. Az avokadó magas esszenciális zsírtartalmánál fogva létfontosságú a bőr rugalmasságának megőrzéséhez. Nemcsak belső fogyasztásra ajánlott, de miután könnyen felszívódik, kívülről is táplálja a bőrt. A bőrre felkent összetört, pépes avokádó krém táplálja, kényezteti a zsiradékban hiányos, kiszáradt bőrt.

 

Eper, szeder, málna

Ezek a nyári gyümölcsök igen ízletes forrásai a C-vitaminnak, melyek nélkülözhetetlenek a szövetek felépítésében, elősegítik a kollagéntermelődést, vagyis fiatalító hatásuk van, ugyanakkor óvják sejtjeink épségét is.

 

Füstmentesen!

A dohányosoknak sokkal mélyebbek a ráncaik, mint azoknak, akik nem dohányoznak. Ez azzal magyarázható, hogy a cigaretta szén-monoxid tartalma leállítja a külső keringést a vékony kapillárisokban, és az élet fenntartásához nélkülözhetetlen tápanyagok nem jutnak el a bőr sejtjeibe. A kapillárisok biztosítják a szövetek oxigénellátását is.

 

Vizet, és még több vizet a szervezetnek

Izzadunk és párolgunk, a test folyamatosan veszíti az életfontosságú vizet. Bőrünk csak akkor jut utánpótláshoz, ha a létfontosságú szerveink működéséhez elengedhetetlen vízmennyiség fölött még marad. Éppen ezért egy felnőtt embernek naponta legalább 2 liter vizet kell fogyasztania. Ne vegyük félvállról, ez már a bőrünkre megy!

 

Kerüld a napot!

A látszólag egészséges napbarnított bőr valójában sérült. A szervezet melanin pigmentet, festékanyagot termel, ami mintegy pajzsot képezve véd az ultraibolya-sugarakkal szemben. A napsugárzás hatására a bőr kollagén szerkezete sérül, ami felgyorsítja az öregedés folyamatát és a ráncok kialakulását. Közelebbről megnézve, jól látható az elasztikus rostok károsodása a napfénynek kitett felületen.

 

Olívaolaj

Az extra szűz olívaolaj erős antioxidáns-tartalma védi a bőrt a külső szennyeződésektől, és a napsugárzás káros oxidációs hatásával is szembeszáll. Az oxidáció sok sejt pusztulását okozza, de az életben maradt sejtek is legyengülnek, és felgyorsul a bőr öregedésének folyamata. Napozást követően az extra szűz olívaolaj véd a sejtkárosodással szemben, esszenciális zsírtartalma a kiszáradt bőrt hidratálja.

 

Mozgás!

A mozgás serkenti a véráramlást, így a fontos tápanyagok eljutnak

a bőr felszínére is. A vér zárt rendszerben kering az egész testben,

és mozgás hatására a bőr mélyén elhelyezkedő élő sejtek a felszínre kerülnek. Ez felfrissít és fiatalosabb külsőt kölcsönöz a bőrnek.