Izmos férfiak mellett már lányok is teljesítenek vízimentő szolgálatot a strandokon, és ez nem Amerika, nem film, hanem a magyar valóság. Két vízimentős hölgy avat be bennünket a strandok vészhelyzeteibe. „A Sziget Fesztiválon valaki megpróbált úszva belógni a szigetre. Észrevettem, és kimentettem. Újra kellett éleszteni, amíg ki nem jött a mentő.”

 

Mettől-meddig terjed egy vízimentő feladata?

Técely Dóra: A kisebb rovarcsípéseket is ellátjuk, de a strandok állandó szemmel tartása is a mi feladatunk.

Szász Edina: A bajbajutott embereknek való segítségnyújtás egészen az újraélesztésig terjed.

 

Miért épp ezt a hivatást választottátok?

T.D.: Öt éve dolgozom vízimentőként. Eredetileg tanári diplomám van, szeretek úszni, és ez egy olyan elfoglaltság, ami jól megfér a munkám mellett. Évközben az egészségügyben dolgozom, de a nyarakat általában a vízparton töltöm.

Sz.E.: Már lassan nyolcadik éve figyelem az emberek „mozdulatait” a vízpartokon, és igyekszem biztonságosabbá tenni számukra a nyaralást. Tanárképző Főiskolát végeztem, és évközben testnevelő tanárként dolgozom egy iskolában.

 
Szezonális másodállás

 

Mindketten említettétek, hogy nem csak ez az egyetlen munkátok.Nem rossz, hogy csak néhány hónapig tudtok ennek a szenvedélyeteknek hódolni?

T.D.: A szezon május 15. és szeptember 15. között van, tehát négy hónapunk van arra, hogy kiéljük a víz és a vízimentés iránti szenvedélyünket. Természetesen mindig várjuk, hogy eljöjjön a következő nyár, de azért akad bőven tennivaló. Évközben nappali tagozatra járok egy főiskolára, így nem unatkozom, mert a vizsgaidőszak állandó harcot jelent az elemekkel. A szezon egybeesik ugye a vizsgákkal, legtöbbször a strandon tanulok.

Sz.E.: Akkor rossz, amikor véget ér egy szezon. Az év többi napján is igyekszem tartani a kapcsolat a többiekkel.   Testnevelő tanári munkám mellett sok időt töltök a nyári vízimentő táborok megszervezésével is. E mellett a holtszezonban sok új vízimentőt képzünk. Terveink között szerepel évközben az úszásoktatással egybekötött vízimentő foglalkozások beindítása iskoláskorú gyerekek számára. 

 

Sortosan nőies lányok

 

Ha a nyarat távol kell töltenetek az otthonotoktól, hogy oldjátok meg a szállást és az étkezést?

T.D.:   Napközben viszünk magunkkal otthonról szendvicset vagy gyümölcsöt. A szállást intézhetjük magunknak is, de az egyesület a munka idejére biztosít albérletet az adott városban.

Sz.E.: Idén nyáron például én Zánkán leszek. A strandokon azért jóban vagyunk az éttermi dolgozókkal, ezért általában kapunk kedvezményt, ami nagy segítség.

 

Milyen tapasztalataitok vannak, a női vagy a férfi vízimentők vannak többségben?

T.D.: Szerintem ma már teljesen elfogadott, hogy nők is ezt a szakmát választják. 50-50% lehet az arány.

Sz.E.: Amikor elvégeztem a vízimentő tanfolyamot, rajtam kívül csak 2-3 lány volt még, akik vízimentőként dolgoztak, a többiek mind fiúk voltak. Ez a szám mára majdnem kiegyenlítődött, de még talán így is a fiúk vannak többségben, 60-40% arányban.

 

Hogy jellemeznétek magatokat civilként? A nőies, vagy férfiasabb tulajdonságaitok vannak többségben?

T.D.: Sportosan nőies nőnek tartom magam. Ez a szakma nem feltétlenül férfias. Egy nő is ugyanúgy el tudja látni a feladatokat. A magánéletemben csak minimális sminket használok. Csak akkor bánok bátrabban a festékkel, ha színházba megyek, vagy meg kell jelennem valamilyen alkalomra.

Sz.E.: Inkább sportosan öltözködöm, de ezt nagyrészt annak is köszönhetem, hogy 17 évig kosárlabdáztam, és megszoktam a kényelmes és praktikus ruhákat. Ha tehetem, soha nem használok sminket, nem illik hozzám, nem is szeretem.

 

 

Milyen egyenruhát viseltek munka közben? Van hasonlóság a Baywatch című sorozatban látottakhoz?

T.D.: Az egyenruhánk egyszerűbb, mint az amerikai filmekben. Fehér pólónk van, aminek a hátulján vörös kereszt van, és az egyesület emblémája, sortot hordunk hozzá. Ennek a színe változik, de idén már másodszor lesz piros.

Sz.E: Mi nem feszítünk szexi kis bikinikben, hanem visszafogottabb a külsőnk. Ami segítene, ha a strandokon nálunk is lennének olyan őrbódék, mint a Baywatch-ban, mert arról jobban be lehetne látni a területet.

 

(Munka)szerelem a plázson

 

Dóri párja vízimentő. Szerintetek mennyire fontos, hogy közös munkahelyen dolgozzatok a párotokkal? Kikkel ismerkedtek inkább, civilekkel, vagy szakmabeliekkel?

T.D.:   Mint említetted, én már elkeltem. A férjemmel még az első nyáron ismerkedtünk meg. Egy strandra voltunk beosztva és a nyár, meg a munka összehozott minket. Én örülök, hogy ugyanaz a hivatásunk, de ez soha nem lehet feltétel a párválasztásnál. Az biztos, hogy közös érdeklődési kör nélkül nem működik egy párkapcsolat sem.

Sz.E.: Szerintem sem feltétel, hogy szakmabeli legyen, mint ahogy a jelenlegi kedvesem nem is az. Ha más területtel foglalkozik, az legalább változatos, és mint tudjuk, az gyönyörködtet.

 

Értük fulladozó fiúk

 

Volt már rá példa, hogy strandoló fiúk kikezdtek veletek, vagy nem mernek közeledni az egyenruha miatt?

T.D.: Előfordult már párszor, hogy a fiúk megjátszották, hogy fulladoznak a vízben, hogy felhívják magukra a figyelmet, de ilyenkor mi meglátjuk, hogy direkt csinálják. Az ismerkedésre amúgy nincs szabály, nekünk megengedett, hogy közeledjünk a „pácienseinkhez”.

Sz.E.: Nem annyira jellemző. Néha odaszólnak a strandon, de közvetlen próbálkozás még nem volt.

 

Ha nyaralni mentek, mennyire tudjátok kizárni a munkát? Ilyenkor is segítetek, ha valaki bajba kerül? Ez már reflex?

T.D.: Szerencsére még nem volt olyan helyzet, hogy nyaralás alatt ki kellett volna mentenem valakit a vízből. Szakmai ártalom viszont, hogy az első dolog amit megfigyelek, az a viharjelzés.

Sz.E.: Ha nyaralni megyek, mindig úgy terítem le a törölközőm, hogy a víz felé nézzek. Még nem kellett a szabadságom alatt senki sérülését ellátnom, szerencsére nem!

 

A legemlékezetesebb mentés

 

Elmesélitek, mi volt a legemlékezetesebb mentésetek?

T.D.: EA legemlékezetesebb mentésem a szárazföldhöz kapcsolódik. Egy kétéves kisfiú fejjel lefelé esett le a csúszdáról egy játszótéren, és súlyos fejsérülést szenvedett. Amíg nem jöttek a mentők, mi láttuk el a sebét, és a szülei felhívtak, miután a kisfiú jobban lett. Ez nagyon jól esett.

Sz.E.: Több extrém esetem is volt, de a legemlékezetesebb talán az volt, amikor nagy hullámzás volt a Balatonon, és a matracokat nem kifelé, hanem befelé sodorta a víz. Azoknak segítettem, akik „bepánikoltak”. Utánuk eveztem és kihoztam őket a partra. A másik eset a Sziget Fesztiválon volt, amikor valaki megpróbált úszva belógni a szigetre, sikertelenül, és újra kellett éleszteni, amíg ki nem jött a mentő.

 

FITT TIPP

Vízitáborok

•Általában 9-10 éves kortól várják a jelentkezéseket a vízitáborokba, de a felső korhatár lehet akár 16 év is,

• bár őket inkább már a vízimentő tanfolyamok felé irányítják.

•Nem feltétel a jó úszástudás,

•de természetesen mind elméleti, mind gyakorlati téren meg kell felelniük a jelentkezőknek az elvárásoknak.

•Az oktatásokon teljeskörű ismeretanyagot adnak át az elsősegélynyújtástól kezdve, a szabaduló fogások begyakorlásáig felkészítik őket.