A gyorsétterem előtt egy repülőmodellt állítottak ki. Az üvegfal mögül jól látni, Bártfai Krisztián kajakozó, olimpiai bronzérmes odatelepedik, hogy jól lássa. Szenvedélye a repülés, a vizet a levegőre cserélte. A pár perces késés miatt szabadkozik, kajakversenyen volt. Versenyen volt? Azt hallottam, abbahagyta.

 

Valóban, két hónapja befejeztem az edzést. A mai verseny egy amolyan örömevezés volt. Minden év kora őszén egy happy-futamot rendeznek, ahol eddig is rendszeresen rajthoz álltam, és most sem akartam kihagyni.

 

De a versenysportnak vége?

Húztam, halasztottam már 2000 óta, de nem akaródzott befejezni. Nehezen száll ki az ember egy olyan dologból, ami húsz éven keresztül mindennapos elfoglaltsága. Ez határozta meg az életemet, és a légkör is rendkívül barátságos és jó volt az edzéseken, versenyeken. Igaz, a kajakozás fizikailag és lelkileg is megviseli az embert, és csak úgy lehet elviselni a fájdalmat, ha az ember tudja, mi a cél. De már nem úgy ment a szekér, azaz a hajó, és eredmények sem voltak.

 

Párosban alkotott maradandót, bár a négyes is sikert hozott. Olimpiai bronzérmes Sydneyben, K2-ben 1000 méteren. Kétszer 6. Barcelonában 1000 méteren, Atlantában ötszázon. Ezenkívül világbajnok, többszörös ezüstérmes, bronzérmes mindkét távon, és a hosszabb távon Európa-bajnokságon is állt a dobogó második fokán.

Igen, a páros volt a fő számom. Kilenc évesen ültem először hajóba. Egyesben kezdi az ember, aztán a versenyeken figyelnek fel egymásra, és gondolkodni kezdenek az edzők és a versenyzők is, kivel alkotnának jó párost.

 

Ön általában stroke (vezérevezős) volt. Mitől függ, ki ül elöl vagy hátul a hajóban?

Elöl a karmester, hátul az erő, ő általában a nagyobb darab versenyző. Persze vannak olyan egységek akik, annyira kiemelkednek a mezőnyből csodálatos egységet alkotva, hogy tulajdonképpen mindegy, ki ül, elöl vagy hátul. Ilyen volt a női párosunk, Ja-nics Natasa és Kovács Kati Athénban.

 

Élőben látta?

Nem, és televízióban sem néztem. Friss még az elszakadás, fájt volna a szívem.

De a sporttól nem szakadt el, hiszen sporteszközök forgalmazásával foglalkozik.  

Igen, a legjobb minőségű, Nelo típusú versenyhajókat forgalmazzuk, ezenkívül hűtő- és fűtőmellényt, amely a test hőmérsékletét szabályozza, valamint GPS-t.

 

A GPS egyre több helyen tűnik fel, nemcsak profik, de amatőrök is használják.

Rendkívül jól használható műholdas navigáció alapú eszköz megfizethető áron, a műholdért nem kell külön fizetni. Sebességet, távolságot mér, kiválóan használható résztávos edzéseknél, összehasonlítja a köridőket, résztávos edzést, iramot. Egy számodra ismeretlen helyen is be lehet állítani, például hogy tíz kilométert szeretnél futni, nem kell lemérned a távot, csipog, ha megtetted. Kajakozásnál is kiváló. Nem tudja mindig az ember pontosan lemérni a pályát, de beállítható, hogy ezer métert szeretnél edzeni, akkor jelez. Ezen kívül számtalan funkciója van, részletek a http://www.garmin.hu oldalon találhatók. De nemcsak a versenyzőknek, edzőknek is kiváló, ha beállítják a távot, nem lehet elsumákolni az edzést.

 

Gondolkodott ön is ezen a pályán?

Edző nem akartam lenni, most már magammal szeretnék foglalkozni. Amikor több hónapot töltöttem Ausztráliában, vízimentést tanultam. A tananyagban volt elsősegély-nyújtás, járőrözés, rádiókezelés, megtanultuk, hogyan kell a hullámzó vízben menteni, megtanítottak szörfözni, és arra is, mi a teendő cápatámadás esetén. Bár élesben már nem gyakorolhattam a „szakmát” (akkor jöttem haza), nem bántam meg, hogy belevágtam, hasznos volt, és a társaság is tetszett.

 

Most is tanul. A vízről a levegőbe emelkedett.

Repülni tanulok. Erre is több időt kellett szánnom, ezért is a kajakozás végleges befejezése. Már az atlantai olimpia után kezdtem a tanulást, először kis gépeken, jogosítványom van Cesnára és Ancsára (AN 2-re). Jelenleg Ferihegyen tanulok, remélem, hamarosan utasszállító gépeket vezetek.

 

Sz. K.