A szépségért hihetetlen sok dolgot hajlandók vagyunk megtenni: legyen szó nőkről vagy férfiakról. Számold össze, naponta hányféle terméket használsz? A fürdőkád szélén most is legalább 15 flakon sorakozik? Ez még két emberre vetítve is sok(k). A kozmetikai készítmények segítségét vesszük igénybe, hogy tiszták és szépek, illatosak legyünk.

 

zöld kozmetikumok
Egyre népszerűbbek a biokozmetikumok, amelyek részben nagyanyáink szépségreceptjeihez nyúlnak vissza, részben pedig olyan növényi anyagokat használnak fel, amelyek sejthetően kevésbé ártalmasak, mint a megszokott vegyi összetevők. Az üzletekben kapható kozmetikumok nagy része is megfelel az igen szigorú uniós szabályozásoknak, ám továbbra is kérdés, hogy mennyire szigorú ez a szabályozás. Újabb és újabb összetevők kerülnek ugyanis tiltólistára, de ilyen listák, sokszor teljesen ellenőrizhetetlen tartalommal az interneten is keringenek. A legjobb tehát, ha igyekszünk olyan termékeket használni, amelyek minél inkább természetes anyagokat tartalmaznak, lehetőleg azoknak is a bio verzióját.
 
Szépségtipp
Csökkents a fürdőben és a hálóban a tégelyek számát! Egyáltalán nem biztos, hogy a fixálóhab mellé még arra a hajtőemelőre is szükséged van!
 
Mitől bio a kozmetikum?
Sem nálunk, sem az unió más országaiban nincs egységes szabályozás arra nézve, hogy mi számít bio, natúr stb. kozmetikumnak. Ezeket, és a fito, növényi jelzőket már akkor is használják, ha egy-egy összetevő megfelel nekik.
Az egyes termékeken sok a megtévesztő felirat, illusztráció, pecsét, és szakértő legyen a talpán, aki az összetevők alapján meg tudja mondani, milyen hatásai is lehetnek az adott krémnek, samponnak.
 
szépség.tipp
Nézd végig alaposan az összetevőket, válassz olyan márkákat, amelyeket ismersz, vagy olyan szervezetek igazolásával rendelkeznek, amelyekben igazán megbízol. Ilyen lehet például a BDIH – a német termékszövetség rendszeresen ellenőrzi a kozmetikumok összetételét, minőségét.
Natúr kozmetikum
A „kontrollált natúr kozmetikum” embléma viselését a BDIH csak azon cégek termékeinek engedélyezi, amelyek:
» szintetikus anyagok helyett természetes alapanyagokat, növényi olajakat, viaszokat, kivonatokat (lehetőleg ökológiai eredetűeket), állati termékeket (tej, zsír, méhviasz), valamint ásványi anyagokat használnak;
» nem tesznek szintetikus színanyagokat, allergizáló illatanyagokat, emulgeálószereket, szilikonokat, paraffint és más ásványolaj-származékokat a készítményeikbe;
» akik az anyagok mikrobiológiai biztonsága érdekében a természetes konzerváló anyagok és eljárások mellett (pl. illóolaj, antioxidánsok) csak az engedélyezett természetazonos konzerválószereket használják: például benzoesavakat és ezek sóit, etil-észtert, szalicilt, szorbinsavakat és ezek sóit, valamint benzilalkoholt. Ezeket a termékeken külön fel kell tüntetni.
» sem az alapanyagok, sem a késztermék esetében nem megengedett a génkezelés és a besugárzás.
» javasolt a visszaváltható csomagolóanyagok használata.
 
Tudtad?
Hasonló kritériumrendszerrel rendelkeznek azok a szervezetek is, akik az ECOCERT, neuform, „állatkísérletektől mentes kozmetikum” címkéket engedélyezik. Magyarországon a Biokontroll Hungária Kht. adhat ki biokozmetikum tanúsítványt, a feltételek a fentieknél is szigorúbbak, nem csoda, hogy eddig nem sok márka tudhatja magáénak ezt a pecsétet.
 
Kerüld el!
A kozmetikumok esetében a legtöbb gondot a konzerválószerek, illat- és színanyagok, emulgeálószerek okozzák. Ezek, bár kis mennyiségben vannak jelen, több termék használata esetén összeadódhatnak. Természetesen ezeket a termékeket is konzerválni kell: hiszen a vízalapú krémek „poshadnak”, míg az olajalapúak „megavasodnak”, de kérdés, hogy milyen hosszú időre. Nem ritka a csomagolásokon található 2 év felirat, míg a natúrkozmetikumoknál ez maximum 1 év.
A tartósítószerek általában formaldehid-származékok, amelyek irritálhatják, allergizálhatják a bőrt, és korai öregedést okozhatnak. Az emulgeálószerek hatására lesznek egységes állagúak a legtöbbször vizet és olajféléket is tartalmazó krémek. Ezek a szerek szintén lehetnek allergének. A festékanyagok szerencsére már egyre ritkábban fordulnak elő a fürdőszobában, ezek inkább a sminktermékekben okozhatnak pl. nikkelallergiát.
 
Kenj biót!
Ha biztosra szeretnél menni, hogy valóban minden adalékanyagtól mentes készítményt kensz magadra, legjobb, ha te is készíted el. Egyet ne feledj! Mindig azonnal használd fel, hiszen ezek a természetes alapanyagú kozmetikumok nem állnak el!
 
BIORECEPT
Banános-mézes arcpakolás
1 banánt törj össze, és keverj hozzá egy evőkanál mézet. Ezt a keveréket kend az arcodra a szemkörnyéket szabadon hagyva, és hagyd rajta 10 percig. Az összetevők táplálnak és értékes ásványi anyagokkal töltik fel a bőrt, miközben a méz fertőtlenít.
 
Hajöblítő a fénylő hajért
Hajbalzsam helyett is alkalmazhatod ezt a régi trükköt: ecet és víz keverékével öntsd le a hajad, majd öblítsd ki. Könnyebb lesz kibontani, fényesek és simák lesznek tincseid.
 
Szöveg: Kovács Valéria