Mi a megfelelő fogamzásgátlási módszer a számodra? Összeállításunk segít eligazodni, hiszen ma már rengeteg lehetőség közül választhatsz. Óvszer. Az óvszer biztonságos védekezési módszer. Használata a fiúk dolga, azonban nemcsak a fiúknak kell erre a lehetőségre gondolni, sőt a biztonság kedvéért akár a lányok is tarthatnak maguknál.

 

Több fontos területen jelent védelmet: az egyik a terhesség kialakulásának megakadályozása, hiszen mechanikai védelmet nyújt, nem engedi a spermiumok hüvelybe vagy annak közelébe jutását. Ezen kívül az óvszereket egy kémiai hatóanyaggal is bevonják, amelyek a spermiumokat elpusztítják. A másik fontos szempont a szexuális úton terjedő fertőző betegségek terjedésének megakadályozása ugyanezen mechanikai védőszerep miatt.

 

Hogyan használjuk az óvszert?

Általában három darabot csomagolnak egy dobozba, de vannak ennél nagyobb kiszerelések is. Fontos, hogy nálad is mindig egynél több legyen. Különböző színű, szagú, mintázatú óvszereket lehet vásárolni. Ezeknek inkább esztétikai jelentősége van, a funkciójuk szinte ugyanaz. Az óvszer egy kis fémes tasakban lesz összegörgetve becsomagolva. Fontos, hogy amikor felkerül a helyére, ne hibázzatok! Már a szeretkezés első pillanatától használjátok, amint a hímvessző megmerevedett. Az óvszer végén van egy kis kidudorodás, ez arra szolgál, hogy az együttlét alatt bekövetkező magömléskor kijutó ondó itt elférjen. Ezért fontos, hogy felhelyezéskor ebben ne legyen levegő. Az óvszert óvatosan a fiú makkjára helyezve le kell görgetni, egészen a hímvessző tövéig. Vigyázni kell, nehogy megsérüljön a gumi a felhelyezés során! Ezt követően már biztonságos a hüvelybe történő behatolás.

 

Teendők az óvszer sérülésekor

Szintén fontos, hogy az aktus alatt se sérüljön a gumi! Ha mégis bekövetkezne a baj, az együttlétet azonnal meg kell szakítani, a hüvelybemenetet le kell mosni és a hüvelyt zuhannyal ki kell öblíteni! Ezt követően minél előbb, lehetőleg 72 órán belül fel kell keresni a nőgyógyászt, aki konkrét tanácsokkal lát el. Ilyenkor legtöbbször sürgősségi tablettára van szükség, amiből 2×1-et kell bevenni 12 óra eltéréssel. Nagyon lényeges azonban, hogy ezt a gyógyszert sohasem szabad barátodtól, barátnődtől elfogadni, mindig kizárólag orvosi javaslatra vedd be! Az aktus után, ha a magömlés bekövetkezett, a hímvesszőt a hüvelyből ki kell venni és az óvszert el kell távolítani.

 

Ügyelni kell, hogy az óvszer végében összegyűlt spermiumok ne jussanak ki. Az óvszert érdemes ilyenkor egy tasakba, zsebkendőbe becsomagolni és a tett helyszínéről mindig eltávolítani. Ilyenkor már semmilyen formában ne érintkezzetek partneretekkel, mert kezeteken, nemi szerveiteken még lehetnek életképes spermiumok. Ezért feltétlenül fontos, hogy ilyenkor zuhanyozzatok le, alaposan lemosva az érintett testrészeket! Ha következő aktusra kerül sor, mindig új óvszert kell használni és az előbb említettekre fokozottan ügyelni!

Hüvelybe helyezhető fogamzásgátló krém, kúp, tampon, hab, zselé

Lehetőséged van olyan fogamzásgátló módszer alkalmazására, melynek során a hüvelybe helyezett krém, kúp, hab vagy zselé kémiai hatásánál fogva elpusztítja a hüvelybe jutó hím ivarsejteket. A módszer helyi hatású és alkalmanként használható.

 

Tabletta

A fogamzásgátlás egyik legbiztonságosabb módszere a fogamzásgátló tabletta szedése.

 

A tabletták hatása

A gyógyszerek fogamzásgátló hatását a petefészkek működésének felfüggesztésével, így a tüszőhormon termelésének, a tüszők megérésének és megrepedésének gátlásával fejtik ki. Következményesen nem lesz sárgatest sem, így nem lesz sárgatesthormon-termelés sem. A női szervezet számára azonban elengedhetetlenül fontos a kiegyensúlyozott, ciklikusan változó hormonháztartás. Ezt a gyógyszerben lévő hormonok biztosítják. A gyógyszer előnye, hogy a szervezetben végig kiegyensúlyozott lesz a hormonszint, biztosítva a pontosan kiszámítható havivérzéseket. Természetesen a folyamat bármikor megszakítható, a tablettaszedés felfüggeszthető. Ekkor az agy hipotalamo-hipofizeális rendszere érzékeli a gyógyszer megvonását, és a petefészkek automatikusan elkezdik termelni a szükséges hormonokat.

 

A tabletták szedése

Hatásuk a folyamatos szedésen alapul. Ma már bizonyítottan nincs káros hatása a fogamzásgátló tabletta hosszú távú szedésének. Ez azt jelenti, hogy akár 5-10 éven keresztül folyamatosan lehet szedni a gyógyszereket. Pár évvel ezelőtt a nőgyógyászok szemlélete az volt, hogy egy-másfél éves szedés után érdemes három hónap szünetet tartani. Mára ez az elgondolás megváltozott és inkább a kihagyás alatti problémák, esetlegesen nem tervezett terhességek okozzák a nagyobb gondot. A fogamzásgátló tabletták szedése során tehát nem kell szünetet tartani! A legtöbb fogamzásgátló tablettát 21 napig kell szedni és ezt követően 7 nap szünetet kell tartani. A legtöbb tablettát a menstruációs ciklus első napjain, az első alkalommal az első vérzéses napon kell elkezdeni szedni.

A 21 nap szedés abbahagyása után körülbelül 3-4 nap múlva kezdődik el a következő menstruáció első napja. A gyógyszerszedésben tartott 7 nap szünetet ennek ellenére be kell tartani. Az újabb gyógyszeres ciklus elkezdésekor meg fog szűnni a vérzés. A továbbiakban mindig ennek megfelelően kell folytatni a gyógyszerszedést. Ha más gyógyszereket is szedsz, a nőgyógyász mindig eligazít, hogy van-e teendőd a fogamzásgátlóval kapcsolatosan. Ez azért fontos, mert bizonyos gyógyszerek befolyásolhatják a fogamzásgátló tabletták felszívódását a tápcsatornából és így csökkenthetik hatékonyságukat.

 

A tabletták előnyei

• Fogamzásgátló hatása megvéd a nem kívánt terhességektől.

• Menstruációs ciklusodat szabályossá és kiszámíthatóvá teszi.

• Az esetleges vérzési, menstruációs rendellenességeket megszünteti.

• A menstruációs vérzés mennyisége csökken.

• A menstruáció alatt esetlegesen előforduló görcsös alhasi fájdalmakat megszünteti, nagymértékben csökkenti.

• Mérséklik a felszálló kismedencei gyulladások, valamint a méh- és petefészekrák kialakulásának esélyeit is.

• Társaid szemében is megfontolt, előrelátó leszel.

 

A tabletták mellékhatása

Rendkívül fontos, hogy a gyógyszert első alkalommal mindenképpen szülész-nőgyógyász szakorvos írja fel. Egyértelműen leszögezhető, hogy a mai modern fogamzásgátló tablettáknak nincsen egészségkárosító hatása, de egyes esetekben előfordulhatnak bizonyos mellékhatások. Fontos, hogy vannak olyan tényezők, melyek a mellékhatások kialakulását elősegíthetik és ezért a tablettát nem szabad szedni. Természetesen, amikor a nőgyógyász felírja neked a tablettát, ezekre a hajlamosító tényezőkre rákérdez. Többek között ezért sem szabad barátnődtől ismeretlen tablettát elfogadni, bevenni!

 

Ritkán, de a következő mellékhatások fordulhatnak elő:

 

• fejfájás;

• mellfeszülés, érzékenység;

• mellekben csomók kialakulása;

• súlygyarapodás;

• vérrögképződés (trombózis kialakulása);

• a menstruáció kimaradása;

• ciklus közben kialakuló pecsételő, áttöréses vérzés;

• májműködés romlása, májenzimek növekedése.

 

A szakorvosok különösen nagy gondot fordítanak a számodra legideálisabb, legalacsonyabb hormontartalmú tabletta felírására.

 

A tabletták típusai

Egyfázisú tabletta

Minden egyes szem gyógyszerben ugyanaz a hatóanyag a gyógyszerszedés teljes ideje alatt.

 

Alacsony hormontartalmú tabletta

Az egyfázisú tablettáknak az a típusa, amelyben a tüszőhormon mennyisége kevesebb, mint a többi típusú gyógyszerben.

 

Kétfázisú tabletta

A 21 napos gyógyszerszedés alatt a tabletták kétféle mennyiségben tartalmazzák a tüsző- és a sárgatesthormont.

 

Háromfázisú tabletta

A 21 napos gyógyszerszedés alatt a 21 napot három időszakra osztjuk. Ezt jelzi a tabletták különböző színe is. Ennek megfelelően a tablettákban lévő kétféle hormon öszszetétele is változik, követve a női ciklus hormonális változásait.

 

21+7 típusú tabletta

A háromfázisú gyógyszereknek van olyan típusa is, melyben 21 szem biztosítja a fogamzásgátló hatást, és a 7 nap alatt, amikor egyébként nem kell szedni gyógyszert 7 tabletta biztosítja szervezeted számára a vérképzéshez szükséges vasutánpótlást.

 

Mit tegyek, ha elfelejtettem bevenni a tablettát?

12 órán belül

Ha 12 órán belül észleled, hogy elfelejtetted bevenni a tablettát, vedd be a kimaradt szemet és folytasd a szedését.

 

12 óra elteltével

Ha 12 óránál hosszabb idő telt el a tabletta szokásos idejének bevételétől, a teendőd attól függ, hogy hányadik napnál jársz a ciklusodban.

 

Ciklus első hetében (1-7. nap)

Az elfelejtett tablettát vedd be, de ha több is kimaradt, akkor elég csak az utolsót pótolni, majd folytasd a tabletta szedését a szokott módon!

Ha az elmúlt napokban volt szexuális kapcsolatod, keresd fel nőgyógyászodat, mert sürgősségi fogamzásgátlásra lehet szükséged! A következő héten szexuális aktus esetében kiegészítő védekezésként mindenképpen használj óvszert, és a szokott tablettádat folytasd, ha azt nőgyógyászod másképpen nem rendeli!

 

Ciklus második hetében (8-14. nap)

Az elfelejtett tablettát vedd be, de ha több is kimaradt, akkor elég csak az utolsót pótolni, majd folytasd a tabletta szedését a szokott módon! Ha négy vagy annál több tabletta maradt volna ki, akkor szexuális aktus esetében mindenképpen használj óvszert kiegészítő védekezésként és a szokott tablettádat folytasd, ha azt nőgyógyászod másképpen nem rendeli!

 

Ciklus harmadik hetében (15-21. nap)

Az elfelejtett tablettát vedd be, de ha több is kimaradt, akkor elég csak az utolsót pótolni, majd folytasd a tabletta szedését a szokott módon! Ha a tablettasor végére érsz, szünet nélkül folytasd a következő dobozban találtakkal! Ilyenkor néha felléphetnek vérzési problémák. A másik lehetőséged, ha a kimaradt szemet vagy szemeket ebben az időszakban már nem pótolod, hanem 7 nap szünetet tartasz és ezt követően folytatod egy új tablettasorral!

 

Kettős holland módszer

A kettős holland fogamzásgátlási módszer két, önmagában is biztonságos módszert egyesít. Ennek értelmében folyamatos fogamzásgátló tabletta szedése mellett óvszer használata is javasolt. Így a nem kívánt terhességekkel szembeni védelem kiemelt hatékonyságú lesz és természetesen a szexuális úton terjedő fertőző betegségekkel szemben is védelmet nyújt az óvszer komponens.

 

Fogamzásgátló módszerek megbízhatósága – Pearl-index

A felsorolt fogamzásgátlási módszerek megbízhatóságát a nőgyógyászok tudományosan is elemezték és megpróbálták öszszehasonlítani. Azt vizsgálták, hogy 100 nő közül, akik az adott módszert alkalmazták, egy év alatt hány esett teherbe. A mutató, ami ezt leírja a Pearl-index (PI). (Pearl amerikai biológus volt. 1879-ben született és 1940-ben halt meg.)