A Balatonfüred-Csopaki borvidék, a kedvelt balatoni üdülőhelyek területén; Balatonvilágostól Zánkáig terjed, 18 hegyközséget érintve, csaknem 2300 hektárnyi szőlőterülettel. Az ültetvények jelentős része a tavat övező domboldalakon délre, a Balaton víztükre felé néző lejtőkön helyezkedik el, ezzel jelentős előnyöket nyújtva a szőlőfürtök kedvező beérésének.

 

A táj kedvező adottságait felismerve már az időszámításunk előtt folytattak itt szőlőtermelést, melynek első tárgyi bizonyítéka a környéken felfedezett borivó edény volt, „Da bibere” (Adj innom) felirattal. A történetírók megállapításai szerint az itt állomásozó római légiók katonáinak természetbeni juttatásként járó bor-fejadagot könnyebb volt itt jó minőségben megtermelni, mint hosszú utakon Itáliából ideszállítani. Ezt a felfogást a mai kor helyi termelője is alkalmazza azzal, hogy az általa nagy gondossággal előállított borokat törekszik a saját pincéjéből az idelátogató turistáknak, elsősorban helyben történő fogyasztásra kínálni.

 

A borvidéken termelt borok egyedi módon magukon viselik a közismerten megfogalmazott „balatoni” jelleget a tó nagy vízfelületének kedvező hőmérséklet-kiegyenlítő, párásító, napfényvisszaverő hatása miatt, s egyben jelentősen különböznek is egymástól azért, mert a szőlő termelése egymástól nagyon eltérő talajtípusokon történik. Azok a fogyasztók, akik kóstolásaik során már megismerkedtek a sokszínű termőhelyek kiváló italaival, örömüket lelik abban is, hogy felismerik és egymástól meg tudják különböztetni a csopakit a balatonfüreditől, a zánkait a tihanyitól, vagy akár a pécselyit a tagyonhegyitől. A balatoni Riviérán pihenni, szórakozni vágyó, különböző ízlésű és igényű emberek is megtalálják maguk számára a legmegfelelőbb borukat, mivel a szőlősgazdák a fajták széles választékát termelik a vezető olaszrizling mellett a szürkebarátot, az ottonel muskotályt, a chardonnay-t, a sauvignon-t, a juhfarkot, kékfrankost, a zweigeltet és a cabernet-t.

 

A változatosságot tovább növeli, hogy a különböző karakterű helyi gazdák a saját bor előállítási technológiájukra esküdve különböző mértékben támaszkodnak a hagyományos és a korszerűnek ítélt módszerekre. Így lehetőségünk van egy napon és ugyanazon termőhelyen belül, ugyanabból a szőlőfajtából, azonos évjáratban szüretelt termésből készült bort kóstolni, melyet több száz éves pincében, fahordóban, vagy korszerű eljárással hűtött körülmények közt saválló acéltartályokban erjesztettek és érleltek a modern követelményeknek eleget tevő borházban. A bor bizalmi termék, s ezért jó, ha megismerkedünk azzal a termelővel, aki azt előállította. Erre nyújt lehetőséget az a négy borút (Csopak Környéki Borút, Balatonfüred és Környéke Borút, Dörgicse és Környéke Borút, Zánkai Nivegy-völgyi Borút), amelynek állomásait látogatva, megismerhetjük a termőhelyeket, a különböző pincéket és a helyi gazdákat.

 

Közép-Európa legnagyobb tavának, a Balatonnak vonzereje nemcsak a nyár perzselő melegében, hanem tavasztól késő őszig, a felvidék megannyi meglepetésével lüktet. Érdemes hát letérni a 71-es főútról és felfedezni a kistelepülések rejtett kincseit! Örvényest, Balatonudvarit, Balatonakalit, Dörgicsét, Mencshelyet és Vászolyt nemcsak a hasonló ezeréves történelmük köti össze, hanem az a szőlőkultúra is, mely a rómaiak kora óta az itt élők megélhetését jelentette. Korabeli írások a honfoglalás után káptalanok, püspökségek szőlőbirtokaiként említik a tájegységet. A tótól felfelé kanyargó utak mentén régi legelők, erdők és szőlőskertek váltogatják egymást megannyi présházzal, pincével tarkítva. 

 

A Balatonfüred és Környéke Borút Egyesület 2001-ben alakult meg. A borút hossza 46 km és öt településen halad keresztül: Aszófő, Balatonszőlős, Pécsely, Tihany, Balatonfüred térségét öleli fel. Könnyen végigjárható gyalogszerrel, biciklivel, gépkocsival. Az egyesületnek nemcsak borász és szőlőtermesztő tagjai vannak, hanem olyan szolgáltatást nyújtó tagjai is, akik különböző szabadidős tevékenységet biztosí-

tanak: vitorlázás, lovaglás, valamint két vadásztársaság, és egy működő horgászegyesület is.

 

A Balatonvin borlovagrend célja és tevékenysége

A Balatonfüred-Csopaki borvidék borainak megismertetése a világ borkedvelőivel, rendezvénysorozatok szervezésével hozzájárulni

a magyarországi idegenforgalom fejlesztéséhez, népszerűsíteni

a terület gasztronómiáját, tovább növelni a magyar vendéglátás hírnevét.

 

Balatonfüred és Környéke Borút

Varga Zoltán

Balatonfüred-Csopaki Borvidék Elnöke

Kép: Fotó Stúdió Bakos

 

Balatonfüred-Csopaki borvidék

Terület: 2270 hektár

Klíma: sok napfény, a szőlőtermesztésnek kedvező időjárás.

Talaj: változatos, kristályos pala, melyet homokkő, mészkő, illet-

ve homok takar. Néhol a magas vastartalom miatt a föld vörös színű.

 

Néhány füredi bor

Olaszrizling Élvezeti értékét a rezedára emlékeztető keserűmandulát idéző utóíze adja. Üde, zöld-fehér színe, bársonyos savai, tüzes zamata teszi a száraz borok között az egyik legnépszerűbbé. 12 °C hőmérsékleten fogyasztva páratlan élményt nyújt.

Muskotály Ez az aranysárga, parfümillatú borfajta a hölgyek kedvence. Finom savösszetételű, könnyed, lágy karakterű édes bor.

12 °C-on fogyasztva érezhető leginkább jellegzetes muskotályos zamata.

Tramini Intenzív fűszeres aromájú, lágy savakkal rendelkező félédes vagy édes borfajta. A fahordós ászokolás tovább nemesíti e bor zamatát. Íze és illata 10–12 °C-ra hűtve nyújt igazi élvezetet.

Zweigelt Ezt a félédes, diszkrét illatú, mélyvörös színű vörösbort elsősorban a Tihanyi-félszigeten termelik. Néha maradék cukrot is tartalmaz, ettől még harmonikusabbá válik. Fogyasztása étkezések végén 16–17 °C-on ajánlott. 

 

Salánki Családi Borpince és Borgazdaság Kft.

1973-ban kezdtük a szőlészkedést, borászkodást a Tihanyi-félszigeten.

Borászattal, vendéglátással, kis- és nagykereskedelemmel foglalkozunk. Jelenleg húsz hektáron termesztünk szőlőt. Fő fajtánk a Tihanyi Cabernet Franc, Sauvignon, mely magában hordozza a félsziget minden gyönyörűségét. Rejtelmes, bársonyos, behízelgő megjelenése a Balatonba lenyugvó napot idézi és árasztja annak nyugalmát. Kóstolják meg és váljék kedves egészségükre!

1973-ban kezdtük a szőlészkedést, borászkodást a Tihanyi-félszigeten.

Borászattal, vendéglátással, kis- és nagykereskedelemmel foglalkozunk. Jelenleg húsz hektáron termesztünk szőlőt. Fő fajtánk a Tihanyi Cabernet Franc, Sauvignon, mely magában hordozza a félsziget minden gyönyörűségét. Rejtelmes, bársonyos, behízelgő megjelenése a Balatonba lenyugvó napot idézi és árasztja annak nyugalmát. Kóstolják meg és váljék kedves egészségükre!

 

Salánki Családi Borpince

és Borgazdaság Kft.

8241 Aszófő, Tihanyi út 1.

Telefon/fax: 06-87-445-436

Mobiltelefon: 06-30-939-5093

E-mail: salanki@canet.hu  

 

Ferenc Pince-, Csárda és Bormúzeum

 

Tihany egyik legszebb helyén elhelyezkedő ősi családi pincéjében megtalálható a Balaton-felvidék borászatának szellemisége. Bor és ínyenc gasztronómia világa találkozik. A csodálatos illat és aromavilágú boraink: cabernet sauvignon, merlot, Hegyenjáró Cuvée, Plinius Cuvée, Csigavér Rosé Cuvée, olaszrizling, chardonnay, sauvignon blanc, tramini, muskotály és a velük harmonizáló szürkemarha illetve bivaly, bárány és halremekek adják a teljes élményt. Hogy ezeket megismerjük érdemes előre helyet foglalni és ezen élményekkel gazdagodni.

 

Apátok bora Tihanyi Cabernet Sauvignon

A tihanyi apátok tiszteletére palackozzuk az egyedi sötétrubin színű vörösbort. Illatában és aromáiban visszaadja a Balaton gyöngyszemének; Tihanynak harmóniáját szellemiségét.

 

„Ki csínján issza, megéli az életnek isteni fuvallatát,

Az ember bölcsebb lészen tőle”

 

Tisztelettel várja Önöket Tihanyban a Ferenc Pince-, Csárda és Bormúzeum.

 

Tihany, Cserhegy 9.

Telefon: 06-87-448-575,

06-20-942-3987

Weboldal: www.ferencpince.hu

E-mail: tihany@ferencpince.hu

 

Figula Pincészet

A Figula Családi Pincészet 1993-ban kezdte meg működését a Pannon-táj ékköveként emlegetett Közép-Dunántúl régióban. E páratlan természeti adottságokkal rendelkező vidéken

A Figula Családi Pincészet 1993-ban kezdte meg működését a Pannon-táj ékköveként emlegetett Közép-Dunántúl régióban. E páratlan természeti adottságokkal rendelkező vidéken

szőlőműveléssel, borászkodással foglakozni gyönyörű feladat és komoly felelősség, a több mint 2000 éves hagyományok ápolása kötelesség.   A bor vásárlása bizalom kérdése – ezt a bizalmat kívánja pincészetünk elnyerni azáltal, hogy a gyümölcs megtermelésétől az értékesítésig a tevékenység egészét – kézműves módon – önmaga végzi. A tradíciók tisztelete mellett a korszerű technikai technológiai elemek alkalmazásával törekszünk kiváló élvezeti értékű borok készítésére.

 

Figula Pincészet Kft.

8230 Balatonfüred

Siske utca 44/B.

Telefon: 06-87-343-557

Fax: 36-87-343-557

Email: info@figula.hu  

 

Koczor Pincészet

Koczor Kálmán balatonfüredi borászata régi hagyományokra épülő vállalkozás, amelynek legrégibb birtoka közel kétszáz éve van a család tulajdonában. Ez a szőlőterület és a mai ültetvények összesen 24 hektáron termik a vidék jellegzetes fajtáit. Köztük is legfontosabb az olaszrizling, amelyből a terület egyedi talaj- és klimatikus adottságai miatt ezen a borvidéken kiemelkedő minőségű borok készülnek. További fajtáik a szürkebarát, chardonnay, ottonel muskotály, rozália, zweigelt. A borászat különlegessége a száraz sémillon, amely friss, gyümölcsös zamataival, és finom illatával hódít.

 

Balatonfüredi Olaszrizling 2003

A tüzes borok kedvelőnek ajánlott ez az ital, amely különleges élményt nyújt jellegzetes rezeda illatával és mandulára emlékeztető gazdag ízével. Kiváló kísérője a magyar konyha ételeinek és a baráti beszélgetéseknek.

 

Koczor Pincészet

8230 Balatonfüred, Bocsár dűlő 0118/12

Telefon: 06-30-956-2592, Fax: 06-87-342-873

E-mail: koczorpince@freemail.hu

Weboldal: www.koczorpince.hu

 

Linczy Pince

1985-ben indítottuk vállalkozásunkat, a Linczmayer Pincét melegkonyha étteremmel, nádtetős kerthelyiséggel, melynek panorámája lenyűgöző látványt nyújt a Kerekedi öbölre. Magyaros ételekkel, borkóstolóval, szalonnasütéssel, bográcsolással tesszük emlékezetessé a nálunk szórakozó, kikapcsolódni vágyó vendégek időtölté-sét. Főszezonban a pincehelyiség vinotéka jelleggel működik. Ősztől tavaszig gasztronómiai boresteket szervezünk borpincénk bemutatásával, 50 férőhellyel. Szőlőültetvényünk nagysága és minőségi palackos boraink hűen tükrözik a táj arculatát. Kívánjuk, hogy keressék fel a Linczy Pincét és legyen mindabban örömük, amit a mi kis környezetünk, személyzetünk nyújt Önöknek.

 

Csopaki Sárga Muskotály (Luhnel)

Ennek az aranysárgára beérő szőlőnek a szemei pontozottak, intenzív muskotály ízűek. Feldolgozása során ügyelünk a tökéletes illat megőrzésére. Savösszetétele és ízharmóniája hölgyek és urak számára szárazon is kedvelt. Illatos húsokhoz, rozmaringos kacsához, tárkonyos ízesítésű ételekhez ajánljuk 11 °C-on.

 

Linczy Pince

8229 Csopak, Berekháti u. 34.

Telefon: 06-87-446-294, 06-30-560-5748

E-mail: linczy-pince@freemail.hu

Weboldal: www.linczmayertamas.fw.hu