Alig hagytuk el, még ott lüktet agyunkban a város, de már hegyen-völgyön, sík vidéken, tavak és folyók partján, árvízvédelmi töltéseken kerekezünk. Ahogy a biciklidet a fokozatosság elve szerint egyre nehezebb fokozatra állítod, úgy kapsz tőlünk mind nehezebben teljesítő túra tippeket. Mindig helyezd biztonságba a biciklidet, mert ha elfelejted, gyalogtúrává alakulhat a kaland.

 

AKÁR GYEREKKEL IS

Zsámbék

 

Útvonal: Budapest–Budakeszi–Páty–Zsámbék–Tök–Perbál–Budajenő–Telki–Budakeszi

Budapest

66 km

1 túranap         

 
Dimbes-dombos, természeti szépségekben bővelkedő terepen, jó minőségű, csekély vagy közepes forgalmú utakon vezet a túra. A természeti szépségekben bővelkedő útvonal fő attrakciói: a zsámbéki romtemplom és a Lámpamúzeum, a budajenői temetőkápolna

FITT TIPP

Ha a gyerek is jöhet, akkor inkább a budakeszi Vadasparkra fókuszáljatok.

 

Váltós, többsebességes kerékpárral indulj útnak.

 

GYORS SIKERÉLMÉNY

Dunakanyar, bal part

 

Útvonal: SzobZebegény–Nagymaros–Kismaros–VerőceVác–Sződliget–Göd–Dunakeszi–

Budapest

70 km


Közvetlenül a Duna partján, kisebb szakaszoktól eltekintve kerékpárúton vezet a túra. Szobra vonattal vagy a szobi réven átkelve kerékpárral érkezhetünk. A csodálatos panorámát élvezve kerekezünk a Dunakanyar bal parti kapujáig, Vácig. Út közben ne hagyjuk ki a Gorka Emlékmúzeumot Verőcén és a Szőnyi István Emlékmúzeumot Zebegényben. Vác számtalan látnivalóval marasztal: székesegyház, püspöki palota, polgári városközpont, kőszentes híd és hazánk egyetlen diadalíve, a Kőkapu – hogy csak néhányat említsünk. Göd határában a kerékpárút véget ér. Innen mellékutcákon tekeregve találhatunk el a Verseny utcai kerékpárútra, ezen továbbhaladva a fővárosban zárjuk a túrát.

Egyszerűbb kerékpárral is végigjárhatod.

 

KEZDŐKNEK

Csobánka

 

Útvonal: Budapest–Solymár–Pilisvörösvár–CsobánkaPomáz–(Budakalász)–Budapest

61 km
1 túranap                                                                                                                     

 Könnyű túra, kivéve a Pilisvörösvár és Csobánka közötti szakaszt (2 km, több 10-12%-os emelkedővel). Budapestről a Szilágyi Erzsébet fasoron át kerékpárúton mehetünk a Hidegkúti útig, majd aszfaltozott közúton haladunk. Pomáz után, a Duna partján kerékpárút vezet vissza a fővárosba. Végig jó minőségű, aszfaltburkolatú úton biciklizhetünk.  

FITT TIPP

Csobánkáról gyalogos kirándulást tehetsz a közeli Oszoly-csúcsra és a 120 m mély Macska-barlanghoz.

Váltós, többsebességes kerékpár használata ajánlott.

 

CSALÁDBARÁTOKNAK!

Szentendrei-sziget

 

Útvonal: Szentendre–Szigetmonostor–Horány (Alsógöd)–Surány–(Felsőgöd)–Pócsmegyer–Tótfalu–(Tahi)–(Vác)–Kisoroszi (Visegrád)–Tótfalu–Pócsmegyer (Leányfalu)–Szigetmonostor (Szentendre/észak–Horány–Dunakeszi)–Szigetmonostor(Szentendre/dél)

50 km

1 túranap                                                                                                                                         

 

A Duna jobb és bal partján futó kerékpárútról komppal több helyen, Tahinál pedig hídon kelhetünk át a szigetre, ahol kellemes kerékpártúrát tehetünk. Budapesttől Tahiig kerékpárúton tekerhetünk, majd a hídon átkelve a csendes műúton vagy a part menti gátakon kényelmesen körbebiciklizhetjük a szigetet.

FITT TIPP

Több helyütt strandolhatunk, táborozhatunk is.

A túra egyszerű kerékpárral is végigjárható.

 

KÖNNYŰ!

Szentendre, másképp

 

Útvonal: Budapest–Szentendre–Leányfalu–Tahi–Dunabogdány–Visegrád–Lepence–Dömös–

Pilismarót–Esztergom

75 km

1 túranap                                                                                                                                         

 

A Duna mentén, szép tájakon, könnyű terepen, Leányfaluig kerékpárúton vezet a túra. Innen Visegrádig nagy a forgalom, ezért Leányfalutól Kisorosziig haladhatunk a Szentendrei-szigeten. Végig a Duna mentén, sokszor a part közelében kerekezünk, szép tájakon. Jobbra a Duna és a Börzsöny, balra a Visegrádi-hegyek kísérik utunkat. Az út jó minőségű, aszfaltozott.

Fitt Tipp

A szép látnivalókat felfűző útvonalon strandolhatunk is a pompás leányfalui vagy lepencei termál- és strandfürdőn.

A túra egyszerű „parasztbiciklivel” is végigjárható.

 

ISKOLAI KIRÁNDULÁSRA

Körtúra a Csepel-szigeten

 

Útvonal: Budapest–Lakihelgy–Halásztelek–Tököl–(Százhalombatta)–Szigetújfalu–Lórév–Tassi-zsilip–Szigetbecse–Ráckeve–Szigetszentmárton–Szigetcsép–Szigethalom–

Szigetszentmiklós–Halásztelek–Budapest

135 km

2 túranap                                                                                                                                         

 

Az útvonal végig sík terepen halad. Elsősorban családi vagy iskolás csoportoknak ajánljuk kétnapos programként. (A túra több helyen megrövidíthető.) Az útvonal szinte végig a Duna partvonalát követi, árvízvédelmi töltések koronáján halad, vagy attól nem messze, kisebb-nagyobb forgalmú utakon, földutakon. Ráckevén tekintsük meg az értékes, középkori szerb templomot és az impozáns Savoyai-kastélyt, utóbbibn meg is szállhatunk.

FITT TIPP

A sziget D-i csücskénél, a Tassi-zsilip közelében lévő Duna-parti szakasz fövenye nomád körülmények közötti sátorozásra is alkalmas.

Az útszakaszok nagy része gyenge minőségű makadámút vagy földút, tehát strapabíró gumit (vagy ún. all terrain külsőt) célszerű használni.

 

 KÖZEPES FOKOZAT

Szentendrei kirándulás

 

Útvonal: BudapestSzentendre–(Skanzen)–Pilisszentlászló–Dömörkapu–(Lajos-forrás)–Szentendre–Budapest

72 km

1 túranap                                                                                                                                         

 


Budapest környékének egyik legkedveltebb vidékén, Szentendréig kerékpárúton, majd aszfaltozott erdészeti vagy közúton vezető, közepes nehézségű útvonal, emelkedős, lejtős, kanyargós szakaszokkal. A festői szépségű Szentendrén akár több napot is eltölthetünk nézelődéssel, de nézzünk körül a Skanzenben, az ország legnagyobb falumúzeumában is (a bejáratnál kerékpártároló is van).


FITT TIPP

Az egyik legnépszerűbb Budapest környéki kirándulóhelyre, az erdők között található Lajos-forrásig is aszfaltozott úton tekerhetünk.

Váltós, többsebességes kerékpárral ajánlatos nekivágni az útnak.

 

KÖNNYŰ-NEHÉZ, VEGYESEN

Országúti kerékpártúra Visegrádra

 

Útvonal: Szentendre–Skanzen–Apátkúti-völgy–Visegrád–Lepence–Pilisszentlászló–Skanzen–Szentendre

 46 km

1 túranap                                                                                                                                         

 

A Dunakanyar legszebb és leglátogatottabb vidékén, a Visegrádi-hegységen keresztül könnyebb-nehezebb emelkedőkkel, lejtőkkel és kanyarokkal tarkított, végig jó minőségű, aszfaltozott úton (erdészeti vagy országúton) vezet a túra. Budapesttől Szentendréig mehetünk kerékpárral vagy HÉV-vel, amire felszállhatunk a kerékpárunkkal együtt. Visegrádon a lenyűgözően szép táj és a történelmi emlékek (fellegvár, királyi palota) harmonikus egységet alkotnak.

Váltós, többsebességes kerékpárral ajánlatos nekivágni az útnak.

 

NEHÉZ!

Hegyeken át Visegrádra

 

Útvonal: Budapest–Hármashatár-hegy–Kálvária-hegy–Pilisborosjenő–Pilisszántó–Pilisszentkereszt–Királykúti-nyereg–Pilisszentlászló–Paprét–József-forrás–Visegrád

71 km

1-2 túranap                                                                                                                                      

 

Erdei úton vezet a túra. Edzett, jó erőnlétű hegyikerékpárosok számára ajánlott, kihívásokkal teli, csodálatos természeti környezetben haladó látványos útvonal.

Csak mountain bike-kal járható!   

 

IGEN NEHÉZ

Esztergom

 

Útvonal: Budapest–Pomáz–Pilisszentkereszt–

Dobogókő–Pilisszentlélek–Esztergom

56 km

1 túranap                                                                                                                                         

 

Nagyrészt hegyes vidéken, végig országúton vezető nehéz túra: Pomáztól kanyargós, hosszú és Dobogókőig forgalmas emelkedőt leküzdve érünk Pilisszentkeresztre, ahol az egykori ciszterci apátság romjait érdemes megtekinteni. Az útelágazástól még meredekebb és hosszabb emelkedőt legyőzve jutunk Dobogókőre a turistaházho