Buzánszky Jenő, az Aranycsapat jobbhátvédje nemsokára betölti a nyolcadik X-et, de a kondícióját még mindig sok fiatal megirigyelhetné. Játszott Wembelyben az 1953. november 25-i angolok elleni találkozón, az “Évszázad mérkőzésén”, melyet válogatottunk 6-3-ra megnyert. Szintén tagja volt az 1954-es vb ezüstérmes csapatnak.

 

Mi az, ami ön szerint elengedhetetlen ahhoz, hogy megőrizzük az egészségünket?

Mindenkit két erőnek kell vezérelnie, a fizikai és a lelkierőnek!   Ezek nélkül nem ember az ember. Mindkettőt karban kell tartani. Egészségünk, életünk, barátságunk, életörömünk csak akkor teljes, ha ez a két dolog együtt van jelen.

 

Hogy látja, változott az emberek életszemlélete a régmúlthoz képest?

Amikor fiatal voltam nagyobb jelentősége volt a sportolásnak. Hetente négy-öt testnevelés órát tartottak, ami a mai tanrendben jobb esetben két-három alkalomra csökkent. Szerintem ahhoz, hogy valaki megfelelő állóképességre tegyen szert, testileg és lelkileg teljes értékű felnőtté váljon, elengedhetetlen a rendszeres mozgás és testedzés. Mai rohanó világunkban ez még inkább igaz.

 

Most sportol valamit? Milyen gyakorlatokkal tartja edzésben a testét?

Van otthon szobabiciklim, hasizom erősítő gépem és taposógépem. Ezeket a „haszonjárműveket” általában csak télen veszem elő, mert amikor jó az idő inkább a kert körüli munkákat részesítem előnyben.

 


Honnan tudja, hogy mennyire szabad megerőltetnie magát? Nem fél, hogy véletlenül túlterheli a szervezetét?

Ezt nekem is, mint mindenkinek ki kellett tapasztalnom. Először kis ismétlésszámmal végzem a gyakorlatokat, és folyamatosan növelem a számot addig, amíg úgy nem érzem, hogy már nem bírok többet. Egyszer-kétszer én is túllőttem a célon, de ezekből az esetekből okulva már óvatosabb vagyok.

 

Mire figyel még oda a mozgáson kívül?

Nem mondhatom, hogy bármilyen ételt is kizárok az étrendemből, de amennyire lehet, igyekszem odafigyelni, hogy mi kerül a tányéromra. A legtöbbször azért mindent megeszek, de aztán le is dolgozom. Rendszeresen járok orvosi ellenőrzésekre, többek között urológushoz is, mert   egy bizonyos kor után, ezt nem szabad elhanyagolnia egy férfinak.

 

Elégedett embernek tartja magát? Mit vár a jövőtől?

Az élettől sok mindent megkaptam. A legfontosabb, hogy megélhettem a 80. életévet aránylag erőben, egészségben! A gyermekkorom segített abban, hogy a munkahelyen és a sportban is eredményes legyek. Úgy foglalnám össze: amíg annyi erőm van, hogy felvegyem a nyugdíjat, és amíg el tudok ácsorogni egy órát a buszon, addig nincs nagy baj.