Már megint egy új cipőtipus! Grid, Zoom Air, Motion-Control stb., talptípusaikkal, elképesztő dizájnnal.Tényleg oda kell figyelni rájuk vagy csak egy-egy új reklámfogásról van szó. Mielőtt új cipőt vásárolunk, biomechanikát kell hallgatnunk az egyetemen, hogy megértsük miről is van szó?

 

Természetesen nem! Azért persze nem árt végigolvasni a következő cikket, ahhoz, hogy megközelítően az optimális cipőt vegyük meg, a kiválasztott célra.

 

A legfontosabb információ a saját lábunkról az, hogy milyen stílusban futunk. Ha ugyanis lábunk anatómiai sajátosságainak nem megfelelő

cipőt választjuk, a rendszeres terhelés inkább káros, mintsem hasznos elváltozásokat okoz az izomzatban, vagy a csontozatban.

A következő fontos adat a testsúly, majd a célterület, vagyis mire használjuk majd a cipőt. Nem mindegy, hogy versenyre vagy edzésre, pályára vagy terepre, esetleg aszfaltra hordjuk a lábbelit. Az anatómiai sajátosságok több alaptípusból állnak össze. A talp külső élére leérkező futók lába általában enyhén „O” formában hajlik kifelé, a belső talpélen futók a normál és az „X” forma között helyezkednek el széles skálán. Mindezen túl vannak olyan sportolók, akik erősen a sarkukra lépnek és akik szinte lábujjhegyen futnak. A kis (kereszt) – és a nagy (hosszanti) lábboltív elváltozásait is figyelembe kell venni. Ennek megállapításához szakemberhez kell fordulni.

Az már mindegy, hogy az ortopédcipészt, a sportorvost vagy a cipőgyártó cég tesztjét választjuk, csak az a fontos, hogy tisztában legyünk a lábformánk sajátosságaival. Ezeken túl aztán a gyakorlatban a kényelmes talpfekvés a legfontosabb. A legelső szempont, ha már az üzletben vagyunk az, hogy valóban szakember legyen az eladó, akivel a már ismert adatok segítségével könnyen kiválaszthatjuk a nekünk legmegfelelőbb típust. Az ne legyen szempont, hogy a legújabb és a legdrágább fazon legyen, hiszen a kifutó modellek általában nem elavultak, sokszor csak a színt változtatja meg a gyártó. Viszont, ha nem passzol a lábunkra a leértékelt modell ne csábuljunk el csak az olcsósága miatt, mert az nagyon drága lesz nekünk később. Kérjünk el egyszerre több hasonló adottságú cipőt és párhuzamosan próbáljuk fel őket. Amelyik a legkényelmesebb, abban fussunk a boltban néhány métert (ahol ezt nem veszik természetesnek az nem a „legszakavatottabb” üzlet) és hagyjuk is a lábunkon néhány percig a cipőt. A méretre nagyon figyelni kell, legalább egy ujjnyi helynek kell lennie a leghosszabb lábujjunk és a cipő orra között. A sarokrésznél viszont minden esetben jól kell illeszkednie a cipőnek, az Achilles-ínt nem szabad nyomnia csak védenie, ahogy a sarokcsontot és a bokát sem irritálhatja a cipő belső része.

 

 

1. Csak szaküzletben vásároljunk futócipőt!

2. Több különböző modellt próbáljunk fel egymással párhuzamosan, a márkától függetlenül.

3. Lehetőleg abban a zokniban próbáljunk, amelyben később futunk. A legjobb, ha speciális futózoknit viselünk.

4. Futás közben szinte mindig kissé megdagad a lábfej, ezért késő délután vagy este próbáljuk fel a cipőket.

5. A cipő pontosan passzoljon, de ne legyen szoros.

Hossza: A leghosszabb lábujj és a cipő orra között fél-, egy ujjnyi távolság legyen. Szélesség: A cipő simuljon rá a lábfejre, ne legyen túl szoros és túl bő sem. Sarokrész: A sarkat ölelje körül a sarokrész úgy, hogy ne nyomja az Achilles-ínt, a bokát és ne is csúszkáljon fel–le (ne tudjunk kilépni belőle).

6. Legfontosabb, hogy néhány lépést fussunk az üzletben a tökéletesen befűzött cipőben és rövid időre hagyjuk a lábunkon.

7. Ne a pénz, hanem a lábfejed döntsön, tehát a cipő felépítése és illeszkedése. Ez pontosan azt jelenti, hogy nem a legdrágább a legjobb.

8. Ha heti több mint 30 km-t futsz, nem árt ha legalább két pár cipőd van persze nem ugyanabból a modellből. A lábnak az is pihenés, ha egy ugyanannyira kényelmes, de nem pont ugyanott csillapító és stabilizáló cipőt használunk váltásnak. Így a lábbeli nem terheli mindig ugyanúgy a lábfejet, a bokát és a térdet.

9. A kifutó modellek nem rosszabbak, mint a legújabbak. Általában a gyártó csak a színt változtatja meg, a felépítés marad. Így az olcsóbb kifutó modellt bátran megvehetjük, persze, ha megfelelően illeszkedik a lábfejünkre. De ne dőljünk be kizárólag az olcsóságnak, mert drágán megfizetjük később a sérülésekkel.

10. Az üzletben feltétlenül tájékozódjunk, hogy valóban szakemberrel van-e dolgunk. Legoptimálisabb az, ha az eladó maga is fut, vagy futott. Ebben az esetben biztosak lehetünk szakértelmében.

Kovács Kálmán

www.bpsportiroda.hu