“Ha egy nő hisztizett, fogtam a bőröndömet, összepakoltam, hogy már itt sem vagyok. Egy fogadásról is képes voltam lelépni. Claudia volt az első, aki ebben a helyzetben azt mondta, márpedig nem mész el! És nem engedett elmenni. Aztán kiveszekedtük magunkat, hogy de elmegyek, de nem mész, de én, de te, mígnem elnevettük magunkat, és maradtam. ”  

 

 “Férfiszemmel a fogyókúrázó nő tiszteletreméltó.”

 

 “Korábban táncos-balettos lányok voltak a barátnőim, talán a vízilabdás múlt miatt volt nekem annyira fontos a tökéletes test. Aztán kiderült, a tökéletes lelket is legalább annyira szeretem.”

 

Fél hétkor Gesztesi Károly vigyázva kiszáll autójából a SÜBA előtt. Egyik kezében kis doboz, abban fogyókúrás káposztaleves, Liptai Claudia csomagolta. Az edzőterembe tart, ahol pontosan a tévé előtti lépcsőzőgépre áll. Megint van valami a kezében: egy távkapcsoló.

 

– Gondolom, Claudiára kapcsol.

– Tv2 az nincs itt.

– Éppen az nincs?

– Van, de nagyon elmosódott. Amikor idejövök, így is mindig azzal kezdem, hogy odakapcsolok, megnézem, bejelentkezik-e.

– Hogy beért-e rendesen?

– Igen, hogy odament –e. (Nevet.) Szóval, megnézem, hogy néz ki.

– ???

– …milyen ruhát adtak rá.

– Ez érdekli itt hajnalban, gyúrás közben?

– Persze. Na lássuk, most miben van.

 

A KAPCSOLAT SÚLYA

 

Odakapcsol, de előbb leveszi a hangot. Claudia épp beszél. Nemrég ugye az okozott bonyodalmat, hogy azt mondta élő adásban Havas Henriknek, szerinte Gyurcsány miniszterelnöknek igenis jó a feneke. Most vajon mit mondhat indiános szandálban, barna, testhez álló, mély dekoltázsú ruhában?

– Milyennek találja?

– Elég jó. Mostanában egyre jobb ruhákat adnak rá – és elkapcsol a konkurrens csatornára.

– Három év után is figyel a részletekre.

– Nem, már négy – és átmegy a súlyzóhoz, melyet kinőtt. Túl könnyen emeli a téglákat, fokozni már nem lehet a teljesítményét, csak úgy, ha egy kézzel dolgozik.

– Ennek, a négy évnek van már súlya?

– Általában egy évig tartottak a nagyobb kapcsolataim – és szabad jobb kezét a szívére teszi. Nevet. Nevetve emelget száz kilót.

– Készakarva mondtam “súlyt”.

– Érzem, ennek a kapcsolatnak már van súlya. Ebből már lehet valami.

 

(ÁL)MEDITÁCIÓ

 

– Egy barátja szerint: nincs az a forgatag, amelyben Ön öt perc alatt el ne aludna, ha nincs dolga. Ehhez képest ahelyett, hogy hajnalban aludna, itt van. Szerintem ez (is) Claudiával van összefüggésben. Ő korán kel, Önt pedig magával rántja. A hatása alatt áll?

– Claudia a Danubius Rádióval kezdte a koránkelést, most meg a Mokka. Fél ötkor bújik ki az ágyból, én meg még egy fél óráig úgy csinálok, mintha aludnék. Az ő hatása lenne? Apámtól örököltem a hajnali kelést, kevés az alvási időm… éjszaka. Viszont nappal! Bármikor el tudok aludni, forgatási szünetekben azonnal.

– Saját találmány?

– Páger Antal legendájából merítkeztem. Róla mesélik, hogy a forgatási szünetekben azonnal elaludt, de bármilyen mély álomból képes volt egy másodperc alatt visszatérni, és folytatni a szerepet. Így tudott 16 órás forgatásokat produkálni. Nem könnyű ez – emeli fel a súlyzót  – …de …utána…lehet …csinálni… És ez nekem bejött.

– Hogy lehet kifejleszteni ezt a képességet?

– Meditációval. Becsukom a szemem, és megpróbálok a lábujjamtól a fejemig fokozatosan “emelkedni”, de már a térdemnél elalszom.

Szabó Gyula tanított meg a meditációra, ő volt a főiskolán a beszédtanárom. Persze ez afféle álmeditáció, amit én saját magamnak alakítgattam ki.

Ha tíz percem van, tíz perc alatt pihenem ki magam. Ha két órám van, akkor annyi idő kell hozzá.

 

FÉLTÉKENYSÉG

 

– Mire gyúr?

– Mindenre! Kifejezetten szép a ruhája – visszakapcsolt Claudiára, aki épp Havasra mosolyog. Aztán újra a másik csatorna.

– Havassal minden rendben?

– Persze.

– Féltékenység?

– Á, nincsen.

– Pedig féltékeny férfinak tartják.

– Azért Henrik bácsira nem leszek.

– Ő nem kihívás?

– Ha viszi, vigye. Ha el tudja vinni, akkor vigye bátran. Bárki, aki el tudja vinni, vigye. (Most gyorsabban emelget.) …akkor…nekem… nem ilyen… nő kell. (A gyorsabb emelgetéstől liheg. Ez az első eset, hogy némi pihenőt tart. Vizet iszik.)

– Liptai Claudia nem úgy néz ki, mint aki ilyesmit fontolgatna.

– Szerintem sem, hál’ Istennek.

 

CLAUDIA NYOMÁSA

 

– Claudia emlegetett mostanában egy szép, habos fehér ruhát, hogy néha beleképzeli magát, Shrek esküvőről is beszélt, hogy olyat szeretne magának, Önnel. Konkrét dátum is felröppent: július 15-e.

– Nem tudom, ezt ki találta ki. Július 15-e fontos nap, Claudia születésnapja.

– Azon kívül?

– Semmi.

– Tavaly is foldobták, hogy ezen a napon harmadszorra is megnősül.

– Mindig feldobják…Ha akarnám se érnék rá, három filmet forgatok egyszerre ebben az időben: az Üvegtigris 2-t, Szabó Istvánnal a Rokonokat, és Goda Krisztával a Csak szex és más semmi-t. És ott van még a szappanopera, a Jóban rosszban…

– Elég érdekes a lista: művészfilmtől a közönség filmen át a szappanoperáig. Különben meg zeneszerző is, valamikor zongorista volt. Amilyen aktívan edz, szerintem fel tudná emelni a zongorát.

-Nekem az a lényeg, hogy a figurát, akit megjelenítek, hitelesen mutassam meg. Hogy az egy vígjátékban vagy egy művészfilmben van, az attól még ugyanolyan fontos feladat.

– És a zene?

– Megint komponálok. Claudia nyomására teszem, neki nagyon imponálna, ha karácsonyra kiadnék egy cédét a saját dalaimmal. És ez akkor így is lesz.

– Romantikus lesz?

– Nagyon úgy néz ki, de rajta lesz azért a Gyúrunk vazeg is, Gálvölgyivel. Aztán a barátom, Bubik István emlékére szerepel egy Máté Péter dal, amit senki nem ismer.

-Ön honnan…?

– Egészen véletlenül… Szurdi Miki rendez nekem egy monodráma-szerű estét, ahol Máté Péter dalokat is játszom. Izzadok! Tanár úr – szól oda egy Superman –testű férfinak – , nyissa ki, kérem az ablakot! Szóval, van egy barátom, Szűcs István, a Kormorán billentyűse és zeneszerzője, és őt kértem meg, válogasson Máté Péter dalokat. És a sok jó dal mellett egyszer csak hallottam egy rock and roll-t, amit addig soha életemben. Édesanyámnak is megmutattam, ő se ismerte. Akkor, lehet, nem volt annyira ütős, de most!

– Gyúrás közben, ha nem interjúzik, Claudián kívül gondol másra?

– A túlélésre.

 

FOGYÓKÚRÁZÓ FÉRFI

 

– Mióta fogyókúrázik?

– A Getno című film felvétele óta. A filmszerepért le kellett adni húsz kilót. És izomra kellett gyúrni, mert abban a moziban sok izompólós jelenetet vártak. A szerződésemben az állt, “ha nem fogy le, ha nem izmos, akkor ennyi és ennyi pénzösszeget kell fizetnie…” A siker érdekében kibérelték mellém Farkas János személyi edzőt, akit én Jonny Woolfnak becézek. Most meg magamtól kibérelem én. Barátok lettünk az évek során.

 – És az edzés, a sport is csak a Getno óta tart?

– Előbb. Komolyan vízilabdáztam, és amikor abbahagytam, húsz kilót híztam. Keresnem kellett egy sportot, amit a zeneszerzés, zongorázás mellett lehet csinálni, amitől nem mennek ki az ujjaim.

– Ezekkel a nagy, férfias kezekkel zongorázni! Mit mondjak, csoda!

  Hát, nem voltam soha az a virgács típus, aki hipp-hopp átér ujjaival egy oktávot, tudtam, hogy nem vagyok alkatomnál fogva jó zongorista. Tizennégy év tanulás után derült ki számomra, zongoraművész nem lesz belőlem, mert vannak bizonyos fizikai korlátok. A nagyfiam, aki tizenötéves, és két éve kezdett teljesen autodidakta módon, titokban zongorázni, nemrég mondta, hogy akkor most hallgassam meg. És harmonikázni is megtanult az édesanyámnál lévő 45-ös harmonikán. Fel is vették a harmonika-zongora szakra a konzervatóriumba. Megy neki.

– Hasonlít Önre?

– Nagyon.

 

MÁMOR

 

– Mindegy hány kiló, az arcára van írva, jól érzi magát a bőrében.

– Nem érdekel, ha nagy darab vagyok. Nem a hiúságom miatt fogyókúrázom, hanem az egészségemért.

– Barátja, Bubik István halála okán mély depresszióba került,   kivizsgálták, tüdőkatéterezésen is átesett, s az eredményei nem voltak jók.

– Már előbb is voltak gondok, vérnyomás, koleszterin… Jót tesz, ha tíz-húsz kilóval kevesebb vagyok, amit le is adok egy-két hónap alatt, csak az a baj, hogy hedonista vagyok én, és ha elmegyek nyaralni, képtelen vagyok az önmegtartóztatásra, eszem, iszom, mulatok. Minden visszajön, ami lement.

– Claudiát magával sodorja ebbe a hedonizmusba?

– Nem kell őt belerántani! Reneszánsz alkatok vagyunk mindketten.

– Ezért tetszett meg?

– Nem… hát, a lelke tetszett.

– 2001-ben volt egy bizonyos színdarab, Neil Simon: A mámor, aminek jogát Ön vette meg, a saját tőkéjét is kockáztatta. Főszereplőnek Claudiát választotta. Gondolom, már voltak szándékai…

– Semmi egyéb tervem nem volt vele. A darab tetszett. Tizenöt éve is bemutattuk már, akkor is én játszottam a főszerepet, az akkori feleségemmel.

– Pikáns. Tudat alatti okai sem lehettek ennek a választásnak?

– Tizenöt éve, amikor először bemutattuk, nagyon jó előadás volt, emlékszem, Bródy János egy sámlin ült, onnan nézte, csupa illusztris vendég, nem is lehetett rá jegyet kapni. De kimentem Hollandiába…

– Zongorázni, és megalapozni anyagi függetlenséget. Úgy látszik, ez a függetlenség fontos.

– Mert nem tudok hazudni. Senkinek. Így aztán képtelen vagyok a hízelgésre, a szerepekért való kilincselésre is. Csak jó emberekkel dolgozom, mint Bányai Gábor, vagy Kereszty András.

– Mit ért azon, hogy “jó ember” ?

– Azt, hogy az illető nem megalomán őrült, aki emberi életekkel játszik a sikerért. Nekik számít, hogy emberekkel dolgoznak.

– Visszatérve Hollandiára…

– Harmincszor annyit kerestem zongorázással, mint itt a színészettel. De visszajöttem, és újra eszembe jutott A mámor. Semmiféle hátsó szándékom nem volt Claudia felkérésével, nem… Ismertem már a Vígszínházból, nem is tetszett. Később kiderült, én már akkor tetszettem neki, de nem lett közöttünk akkor még semmi. És aztán eltelt négy év, amikor ebben a darabban találkoztunk.

-Szóval Claudia színészelődje az Ön felesége volt.   Az ex után a jövendő kedves ugyanabban a szerepben. Csak Ön volt ugyanaz.

– Valószínűleg én is sokat változtam. Mindenesetre a darabbeli szereplők egymásba szeretnek…

– Kállai Ferenc óta tudjuk, hogyan lehet összekeverni a színpadi szerelmet a valódival.

– Ez úgy van, hogy a színpadon beleszeretsz a kollégádba, aztán vége az előadásnak, és ezzel a szerelemnek is annyi. Egészséges esetben.

– Ez egy egészségtelen szerelem?

– Házasságban éltem, nagyon szép két kisgyerekkel, harcoltam az érzés ellen. De feladtam a küzdelmet, mert beláttam, csak az egészségem megy rá. Azóta együtt vagyunk Claudiával. Az elején nehezen csiszolódtunk össze. Két nagyon erős egyéniségről van szó.