Felkelsz vagy ágynak dőlsz, lelkesedsz vagy feltöltődsz. Válassz edzőt, aki úgy ismer, ahogy még te sem saját magadat, és hozd ki magadból a maximumot! A Cross Training során a saját testsúlyunkon kívül különböző eszközöket (kézi súly, rudak, tárcsák, medicinlabda, dobogók, gyűrű) használhatsz, gépekre nem is lesz szükséged.

 

Változatos edzőterem
Minden alkalommal más és más ingert kap szervezeted a különböző tárgyak használatától, és ettől lesz minden edzés új, amivel megmérettetheted magad. Az önmagadon észlelt változások, mind fizikailag, mind mentálisan a hétköznapi életviteledben is magukért beszélnek.
 
Senki sem juthat karcsú alakhoz és formás izomzathoz belefektetett munka és energiabedobás nélkül, így ez a módszer sem sétagalopp. Van, hogy nem könnyű, néha szenvedni kell, hiszen minden edzés kihívás, de mindenki tudja, hogy a sikerért küzdeni kell. Rajtad áll, hogyan éled meg, bizonyítsd be, hogy ma és holnap is képes vagy rá! Fejleszd az önbizalmadat, meglátod, az edzések alatt elért sikerélményeidet az élet minden területén kamatoztatni tudod!
 
Csak edzővel!
Egyedül senki se kezdjen neki, ez az edzésforma akkor hozza meg az eredményeit, ha a szakember edzésről edzésre jól felépíti. Első lépésként keress Cross Training edzőt. Vele pontosabban elsajátíthatod az alapgyakorlatok helyes végrehajtását. A terhelések fokozatos megállapítása személyre szabott, minden esetben az edző dolga kell, hogy legyen. Kezdésnek nem lehet túl sok, ugyanakkor a szervezetnek meg kell kapnia a megfelelő ingert. Akkor jó az edzés, ha éppen hogy végre tudod hajtani a gyakorlatokat, és ezáltal nagyon jó állóképességre tehetsz szert.
 

Az edzés felépítése
Nincs két egyforma edzés! Nézzünk viszont néhány példát:
Általában 3 vagy több gyakorlat a feladat, ahol a gyakorlatokat egymás után végezzük, meghatározott ideig és meghatározott pihenőidővel: 
Edzés több eszközzel
1. felhúzás rúddal
2. manmaker (ez tényleg emberpróbáló)
3. zsámolyra (dobogóra) felugrás
4. swing kettlebellel
5. felülés
 
Mindegyik gyakorlatot 1 percig végezzük, és minden 1 perc gyakorlat után fél perc pihenőidő jár, ebből 5 kör. A használt eszközök nagysága, nehézségi foka, súlya meghatározásánál alapvető kiindulási pont az illető testsúlya, emellett a súlyok nagyságát fokozatosan emeljük az erő-állóképesség fejlődésével párhuzamosan.
 
Edzés változó mennyiségben
Olyan is előfordul, amikor meghatározott mennyiséget kell elvégezni a gyakorlatból:
100 db fekvőtámasz
200 db guggolás
100 db felülés
100 db felülés térdbehúzással
100 db húzódzkodás
 
A cél, hogy minél rövidebb idő alatt, minél kevesebb pihenőidővel csináld végig az edzést.
Soknak tűnik? Hidd el, meg tudod csinálni!
 
Gyakorlatok lépésenként
 
  1. MANMAKER (embert csináló)
» Kiinduló helyzet: Helyezkedj fekvőtámaszba, kezedben 1-1 kézisúlyzó (6kg-os), ezen támaszkodj, lábak enyhe terpeszben.
» Továbbra is a kézisúlyzókon támaszkodva karhajlítás, ügyelj arra, hogy a törzs és a láb egyvonalban legyen, majd visszatolod magadat kiinduló helyzetbe (3461-es kép).
» Ügyelve arra, hogy a csípő, és a vállak lefelé nézzenek az egyik kézisúlyzót a vállhoz húzod, könyököt szorosan a törzs mellett tartva, majd visszaengeded, és ugyanezt ismételd meg a másik oldalra is.
» Fekvőtámaszból felugrasz guggoló helyzetbe, miközben a kézisúlyzókat a vállakhoz emeled. Térdnyújtással egyidejűleg told mindkét karodat a fejed fölé.
 
Tudtad?
A gyakorlat megdolgoztatja a farizmokat, a combfeszítőket, a combközelítőt, a vállizmokat, a tricepszet, és a hasizmot! Nagyon jó, összetett gyakorlat!!!
 
 
  1. DOBOGÓRA FELLÉPÉS
 
» Kiinduló helyzet: Szemben állsz a dobogóval, jobb lábad felteszed.
» Lábból tolva fellépsz a dobogó tetejére és a bal lábat a jobb mellé zárod.
» Innen a bal lábbal lépsz először vissza, majd zárod mellé a jobb lábat. Ezután a bal lábbal lépsz fel, és elvégzed a gyakorlatot a másik oldalra is.
 
Tudtad?
A gyakorlat végzése közben leginkább a farizmok, és a combfeszítők dolgoznak.
 
 
  1. VÁLLBÓL NYOMÁS KETLEBELL-LEL
 
» Kiinduló helyzet: Vállszélességnél kicsit szélesebb terpeszben állsz, jobb kézzel megfogod a ketlebellt és a mellhez emeled, úgy hogy a golyó az alkaron helyezkedik el (csukló nem törik meg).
»A ketlebellt kivezeted vállhoz (csukló nem törik meg), majd feltolod a fej fölé.
» Visszaengeded vállhoz, és visszavezeted mell elé kiinduló helyzetbe.
 
Tudtad?
A gyakorlat a vállizület izmait dolgoztatja meg.
 
  1. FELÜLÉS TÁRCSÁVAL
» Kiinduló helyzet: Hanyattfekvés, térdek enyhén behajlítva, derekad leszorítva a földre, kezedben egy 5 kg-os (egyénileg megválasztott) tárcsát fogsz és fej fölött leérinted a földre.
»A tárcsát a törzs elé hozva felülsz, majd elfordulsz jobbra, fejeddel követed a tárcsát és leérinted a törzs mögött a talajhoz. Innen visszaereszkedsz kiinduló helyzetbe, majd megismételed a gyakorlatot balra fordulva is.
 
Tudtad?
A gyakorlat a hasizmokat és a vállizmokat dolgoztatja.
 
AUTOKERÉK GÖRGETÉS
» Kiinduló helyzet: Vállszélességnél enyhén szélesebb terpeszbe leguggolsz, és egyenes háttal picit megemeled az autókereket a talaj fölé.
» Lábból nyomva, továbbra is egyenes törzzsel nyújtod a térdeket, közben megemeled a kereket, és óvatosan átlendíted a másik oldalra, mialatt megkerülve a kereket elkapod a másik felét, és leengeded a talajhoz egyenes háttal, térdhajlítással.
 
Tudtad?
A gyakorlatnál leginkább a farizmok a hát izmai, és a karizmok dolgoznak.
 
Ajánljuk!
Még sok-sok lehetséges változat létezik, igazi tapasztalatod azonban csak akkor lesz, ha személyesen is kipróbálod. Bárki elkezdheti, gyerekek, nők, férfiak, vékonyak, túlsúlyosak, mivel mindenképpen az illető személye a kiindulási alap a gyakorlatok és terhelések, eszközök megválasztásánál. Mindenkinek ajánljuk, aki szeretne arányos, szép izomzatot, jó állóképességet, ellenállóképességet, aki szeretne fogyni, és jó, magabiztos kiállású lenni! Sportolóknak, élsportolóknak is a legjobb módszer erő-állóképességük fejlesztésére.
 
Móni története
Rengeteg edzésbe belekóstoltam már, mindenevő vagyok, így van ez mindenkivel, akinek az életében meghatározó szerephez jut a sport.
Hosszú keresgélés után most találtam rá arra az edzésmódszerre, amiről igazán azt érzem, az enyém! Mert van benne kihívás (persze nem élsportolói szinten), hihetetlen energiát szabadít fel bennem, állóképességet fejleszt, életkedvet ad, és mindemellett szépen formálja az izomzatomat. Tartom a testsúlyomat, de ha az lenne a cél, akár fogyáshoz is tökéletes lehet. Változatos, nincs két egyforma nap, két egyforma edzés, a 45–60 perces tréninget heti háromszor megerőltetés nélkül be tudom illeszteni az életembe.
Nem egy barátnőm elkezdte már ezt az edzést az én példámon okulva, és egytől egyig, mind-mind pozitív változáson mentek keresztül, és ami jó, mindegyiken látom, hogy összhangban van önmagával, mert jól érzi magát a bőrében, és ez az edzésnek és persze a kitartásuknak köszönhető!