Ha gyümölcs fagylaltot akarunk készíteni otthon, akkor az átszűrt vanília fagylalthoz hozzákeverjük a turmixolt és átszűrt gyümölcsöt. Tálaláskor díszíthetjük egész gyümölcs szemekkel és tejszínhabbal. Limonádéból a jégkockatartóban vagy a jégkrémkészítőben finom citromos jégkrém készíthető.

 

Főzött vaníliafagylalt
Hozzávalók:
fél liter tej
2 egész tojás
10 dkg porcukor
fél rúd hosszában kettévágott vanília ( használhatunk helyette 2 csomag vaníliacukrot vagy pár csepp vaníliaaromát is )
 
A tejet felforraljuk a vaníliarúddal és a porcukor felével. A tojásokat elkeverjük a porcukor másik felével és folytonos keverés mellett hozzáöntjük az előzőleg felforralt és még forró tejet. Lábasba öntjük és habverővel állandó keverés mellett lassú tűzön addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. A tűzről levéve még tovább verjük, majd finom szűrőn átszűrjük, nehogy csomó maradjon benne. Ha teljesen kihűlt, fagylaltgépbe töltjük és elkészítjük a fagyit.
Fagylaltkészítő gép hiányában jégkrém formákba vagy kis tálkákba adagoljuk, és lefagyasztjuk.
TIPP!
Ha gyümölcsfagylaltot akarunk készíteni, akkor az átszűrt vaníliafagylalthoz hozzákeverjük a turmixolt és átszűrt gyümölcsöt (eper, málna, kivi, banán, ribizli, szeder stb.). Tálaláskor díszíthetjük egész gyümölcs szemekkel és tejszínhabbal.
 
Gyümölcsös joghurt jégkrém
Hozzávalók:
10–15 dkg tetszés szerinti gyümölcs , összeturmixolva
1–2  evőkanál porcukor vagy édesítőszer ízlés szerint
egy pohár natúr joghurt
 
Az összeturmixolt és átszűrt gyümölcsöt elkeverjük a porcukorral, majd habverővel hozzádolgozzuk a joghurtot. Az így elkészített gyümölcsös joghurtkrémet jégkrémkészítőbe töltjük, és pár órára a fagyasztóba tesszük . (A fentieket nagyon egyszerűen helyettesíthetjük pár doboz gyümölcsjoghurttal is, melyeket csak a formákba kell kanalazni és lefagyasztani.)
TIPP!
Limonádéból a jégkockatartóban vagy a jégkrémkészítőben finom citromos jégkrém készíthető. Bármilyen szörpből, ha vízzel hígítjuk, ugyanígy készíthető jégkrém.
 
Tejszínes gyümölcsfagylalt
Hozzávalók:
3 dl tejszín
2-3 evőkanál porcukor
1 deci áttört gyümölcs (eper, málna, ribizli, szeder, barack, banán stb.)
fél citrom kifacsart leve (savanyú  gyümölcsnél a cukor lehet egy kicsit több)
 
Kemény habbá verjük a tejszínt a cukorral. Az áttört gyümölcshöz hozzákeverjük a citromlevet, majd óvatosan belekeverjük a tejszínhabba. Az így elkészített masszát tegyük fagylaltgépbe vagy ennek hiányában arra alkalmas formákba.
 
BÓNUSZ!
Nagymamám parféreceptje
Tarka parfé – Időigényes , de megéri !
Simára keverünk 2 dl tejszínt , 2 púpos evőkanál jó minőségű kakaóval és két evőkanál cukorral . Kevergetve felforraljuk, lehűtjük, majd másnapig a hűtőszekrénybe tesszük (nem a mélyhűtő részbe!). Hasonlóképpen felforralunk két dl tejszínt két púpos evőkanál cukorral és 20 g vaníliás cukorral , ezt is jól behűtjük . Harmadjára ugyancsak felfőzünk még 2 dl tejszínt három evőkanál cukorral , ezt is jól behűtjük. Másnap a háromféle ízesítésű tejszínből külön-külön habot verünk, egyórás időközönként. Először a kakaóst verjük fel, egy fóliával kibélelt, kivizezett formába terítjük a ¾-ét, és a mélyhűtőbe tesszük. Ezután verjük fel a vaníliást, a tetejére simítjuk, ismét mélyhűtjük .
Harmadjára a cukros tejszínből verünk habot, a végén hozzákeverjük a leturmixolt körtét, ez kerül a vaníliás rétegre. A maradék kakaós krémmel lefedjük. Most már tálalásig visszatesszük a mélyhűtőbe, és közvetlenül tálalás előtt a forma külsejére egy pillanatig meleg vizet csurgatunk, tálra borítjuk belőle a parfét. A fóliát óvatosan lehúzzuk róla, 2 dl habbá vert édes tejszínnel díszítjük.
 
Dr Lelovics Zsuzsanna