A csontritkulás során folyamatosan csökken a csontok sűrűsége, emiatt azok elgyengülnek, és törékennyé válnak. A csont sűrűségét és szilárdságát a benne lévő ásványi sók adják, nevezetesen a kalcium és a foszfor. A csontállomány fenntartásához a szervezetnek megfelelő utánpótlásra van szüksége kalciumból és más ásványi anyagokból.

 

Valamint kellő menynyiségben kell termelnie bizonyos hormonokat, például mellékpajzsmirigy-hormont, növekedési hormont, kalcitonint, nőkben ösztrogént, férfiakban tesztoszteront.

 

A csontritkulás rizikófaktorai nőknél

 

• A családban előforduló betegség

• Kevés kalcium az étrendben

• Mozgásszegény életmód

• Fehér bőrű vagy távol-keleti rassz

• Vékony testalkat

• Terhesség hiánya

• Bizonyos gyógyszerek, például kortikoszteroidok; nagy adagú pajzsmirigyhormon szedése

• Korán bekövetkező menopausa (a menstruáció elmaradása)

• Dohányzás

• Nagy mennyiségű alkohol fogyasztása

 

A csontritkulás típusai

 

A menopauza (klimax) utáni csontritkulást az ösztrogén hiánya okozza. Ez az egyik fő női hormon, mely szabályozza a kalcium beépülését a csontba. A tünetek általában 51 és 75 éves kor között alakulnak ki, de kezdődhetnek korábban vagy később is. A menopauza utáni csontritkulás kialakulásának valószínűsége nem azonos minden nő esetén. A fehér bőrű és a keleti nők például hajlamosabbak a betegségre, mint a feketék.

 

Aggkori oszteoporózis. Oka valószínűleg a korral kapcsolatos kalciumhiány, és az, hogy felborul a csont lebomlásának és az új csont képződésének egyensúlya. Az aggkori (szenilis) megjelölés csak annyit jelent, hogy a betegség időseknél fordul elő. Általában ez 70 éves kor felett jelentkezik, és nőknél kétszer olyan gyakori, mint férfiaknál. A nőknél gyakran együtt figyelhető meg az aggkori és a menopauza utáni csontritkulás.

 

A csontritkulásban szenvedők kevesebb, mint 5 százalékában a betegség másodlagos, azaz más betegségek vagy gyógyszerek okozzák. Ilyen betegség lehet a krónikus veseelégtelenség, és bizonyos hormonzavarok (különösen a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy, vagy a mellékvese betegségei), de okozhatják gyógyszerek is, például kortikoszteroidok, barbiturátok, görcsoldók vagy túlzott mennyiségű pajzsmirigyhormon. A jelentős alkoholfogyasztás és a dohányzás szintén ronthatja a betegséget.

 

Az idiopátiás fiatalkori csontritkulás ritka típusnak mondható, és az okát még nem ismerjük. Gyerekeknél és fiatal felnőtteknél fordul elő, olyanoknál, akiknél a hormonok szintje és működése, valamint a vitaminok szintje teljesen normális, és nincs nyilvánvaló oka a csontok gyengeségének.

 

Megelőzés

 

Az oszteoporózis megelőzése sikeresebb, mint a kezelése. A megelőzés lényege a csont sűrűségének fenntartása vagy növelése. Ehhez megfelelő mennyiségben kell kalciumot fogyasztani, teherviselő tornagyakorlatokat kell végezni, és a betegek egy részének gyógyszert kell szedni. A kívánatos mennyiségű kalcium bevitele hatékony, különösen a maximális csontsűrűség kialakulása előtt (azaz kb. 30 éves korig), de később is. Két pohár tej, mely gazdag kalciumban, illetve a D-vitamin naponta szedve segít a csont sűrűségének növelésében azoknál a középkorú nőknél, akik korábban nem kaptak megfelelő mennyiséget ezekből a tápanyagokból. A nők többségének azonban tablettában is szedniük kell kalciumot. A teherviselő tornagyakorlatok, például a séta és a lépcsőjárás, szintén fokozzák a csont sűrűségét.

 

Forrás: MSD – Orvosi

Kézikönyv a Családban