A „túlsúly” kialakulásában az egyik általánosan fellelhető tényező, az édességek és magas cukortartalmú ételek fogyasztása utáni kielégíthetetlen vágy. Elfogyasztott ételeinkből sajnos csak kis mértékben jutunk krómhoz. A szerves kötésű króm segít a szervezet vércukor egyensúlyának stabilizálásában és megszünteti a leküzdhetetlennek tűnő édességfüggőséget.

 

Más anyagok mellett, krómra is nagy szüksége van a szervezetnek a vércukorszint egyensúlyban tartásához. Hiánya felboríthatja ezt az egyensúlyt, és leküzdhetetlen vágyakozást okozhat az édességek után.

 

Érzett már igazi délutáni fáradtságot, éhséget? Miből következtethet a krómhiányra?

A legbiztosabb, ha azt mondjuk, ha az ingadozó vércukorszint tüneteit érzi magán. Lássuk, mik is ezek a tünetek, mi utalhat krómhiányra: fáradékonyság, ingerlékenység, izzadékonyság, cukor-éhség.

 

Ugye segít ilyenkor valami édesség? Ez természetesen nem jelez semmiféle nagy bajt, ám valószínű, hogy a pillanatnyi megkönnyebbülés után, az egész kezdődik előröl, ami bizony komoly súlyproblémákhoz vezethet. Ha nem képes tartózkodni a cukortól és hajlamos rá, hogy cukorkából, vagy csokoládéból merítsen energiát, vagy attól nyugodjon meg, ha feszült valószínűleg Önnek nem stabil a vércukorszintje, és ez ellen tennie kell!

 

Hogy megértsük, mindez hogyan is működik, röviden ismertetjük, hogyan is jut a cukor a szervezetünkbe:

 

1. Ételeink cukrot tartalmaznak. A cukor sejtjeinkben energiává alakul.

 

2. A cukor a véráramból az inzulin és egy GTF-nek (Glukóz Tolerance Faktor) nevezett molekula segítségével kerül a sejtekbe és erre van hatása a krómnak.

 

3. Normális esetben a vér cukortartalma étkezés után kerül a sejtekbe, emiatt nyerjük az étkezésből energiánkat.

 

4. Ha krómhiányunk van a GTF működés gyengül. Ez kihat a cukor sejtekbe történő szállítására, s a fáradtság, energiahiány tüneteit észleljük magunkon.

 

5. Ha ilyenkor „bekapunk” valami édességet, egy szelet csokoládét, ez gyors karbohidrát „lökést” ad szervezetünknek, ugyanakkor hizlal is.