Száguldani a hullámok között, repülni, mint a madár, küzdeni széllel és vízzel. Győzni saját magad és félelmeid felett. Leírhatatlan örömök forrása ez. Ne hagyd ki!

 

A szörf sportban mára letisztultak a különböző irányzatok.

A kezdőknek általánosan az Allround felszereléseket ajánljuk, amelyek nagyobb térfogatú 180-200 literes deszkát jelentenek. Ezek a szörf testek nagyon stabilak és minden alapmanőver tanulására alkalmasak.

Fontos, hogy svert (középső, állítható uszony), van bennük, ami segít az egyenes irány tartásában és további biztonságot kölcsönöz. A gyakorlottabb szörfösök a későbbiekben a Freeride szörföket tudják leginkább kihasználni. Ezekre jellemző az elérhető nagy végsebesség és a jó manőverezési tulajdonság. Tudásszint és testsúly alapján választható ki az egyénre szabott méret. Természetesen nem szabad figyelmen kívül hagyni a vizet, ahol legtöbbet használni fogjuk. A szörfözés egyik legöregebb és egyben legfiatalabb irányzata a Freestyle azaz a trükk- szörfözés. Már a kezdet kezdetén feltalálták, hogy jó dolog trükközni a deszkán, aztán hosszú időre pihentették a szabad stílust. Ekkoriban mindenki csak a sebességre összpontosított és ez volt a hatalmas derbik időszaka. A deszkák építésénél mindent a nagyobb sebesség elérésének rendeltek alá. Megfordulni viszont 10 szörfösből 9 nem tudott. Természetesen ma is az egyik legnagyobb élmény a mind nagyobb sebesség elérése a vízen . Aki igazán gyors akar lenni annak szlalom- vagy formuladeszkát kell választania. Sokan azonban ráuntak a „csak száguldásra” és a manőverek felé fordultak. Ekkor jöttek divatba a korábban említett Freeride deszkák és ezek továbbfejlesztett változatai a freestyle szörfök. A freestyle deszkák teljesen manőverorientáltak, mivel a cél a trükkök kivitelezhetőségének leegyszerűsítése. A freestyle annyira bejött, hogy bevették a világkupába és mára a legnézettebb irányzattá fejlődött.

A szörfözés legradikálisabb stílusa a Wave szörfözés, azaz száguldás hullámok között és felett. A deszkákat itt a hullámszörfökből fejlesztették ki.

Fantasztikus fordulékonyság és kiugrási képesség jellemzi őket. Robosztus felépítésük az extrém igénybevétel miatt elengedhetetlen.

A vitorlákat ma átlátszó monofilmből és színes dakronból gyártják karbon és kevlár erősítésekkel.

Természetesen minden stílusnak megvan a maga speciális vitorlája. A vitorlák összeállításához árbocra, árbocgyökre, boomra és kötélzetre van szükség. A vitorlákhoz mindig megadják azokat a paramétereket, amelyek alapján a megfelelő árboc és boom kiválaszható. A vitorlák keresztirányú merevítését a latnik látják el. Ez minden vitorla szériatartozéka kell, hogy legyen.

A vitorlák pontos beállítása az árboc végén lévő gyök és a boom kötélzetének trimmelésével (feszítésével) érhető el.

A trimmeléshez mindig tájékoztatót nyújt a vitorlagyártó. A szörfözés elengedhetetlen tartozéka a szörfruházat. A szélben főleg vizes testtel a hidegérzetünk megsokszorozódik.

Még meleg nyári napokon is ajánlott a szörfruha viselete, ami egyébként a napsugárzás káros hatásaitól is megvéd. A szörfruhákat neoprénből és lycra nevű agyagból gyártják.

A leggyakrabban használt fajták a…

‑száraz ruha (dry suit – vízhatlan, 5mm neoprénből) tavaszi és őszi napokra.

‑félszáraz ruha (semidry suit – vizesruha, 3-5 mm neoprénből) hidegebb nyári, melegebb   tavaszi és őszi napokra.

‑rövid ruha (shorty – vizesruha, 1-3mm neoprénből, lycra-ból) nyárra.

‑hidegebb napokon fontos a sapka, kesztyű és szörfcipő használata.

 

A szörfruhák használata tehát jelentősen meghosszabbítja a szezont, ami azt jelenti, hogy márciustól novemberig űzhető sporttá fejlődött a széllovaglás. Amikor pedig kellő jég borítja a tavakat, indulhat a jégszörfözés, amihez csupán deszkát kell cserélnünk.

Rip hard!