S. Buranits Ildikó igen elfoglalt mostanában, ennek megfelelően nem volt könnyű időpontot találni az interjúra. Pontosabban fogalmazva időpontot hamar találtunk, csak betartani volt sokkal nehezebb. Hogy Ildikó, aki többek között a IFBB (Profi Fitnesz Liga) elnöke, hogyan is határozná meg saját munkáját, azt a Váci utcai irodában meg is kérdeztem tőle.

 

Sportmenedzser vagyok, leginkább a fitnesz és a testépítés világában dolgozom. Sportolóknak igyekszem segíteni, és kis csapatunkkal professzionális versenyeket szervezünk.

 

Ez nem éppen egy nőies szakma.

Tényleg nagyon kevesen vagyunk nők, akik ezt választottuk és komoly szinten tudjunk csinálni.

 

Milyen hazai alapanyag? Tudjuk, hogy születtek már szép sikerek, de hosszabb távon is tartható a színvonal?

 A magyar versenyzők semmivel sem roszszabbak, mit a külföldi társaik. Ma már minden feltétel adott hazánkban is, hogy valakiből profi világbajnok legyen. Persze nem árt, ha tehetséges, és megfelelő kitartással rendelkezik.

 

Te személyesen is sportolsz?

Ami a versenyzést illeti, nem, de egyébként kötelező mozogni. Rendszeres edzőterem-látogató vagyok, mostanában főleg kardio tréninget végzek. De a termen kívül is kedvelem a mozgalmas életmódot, a sebességet.

 

Mesélj!

Imádom a jet-skit, ha lehetőségem van vízre szállni, sosem hagynám ki. De amatőr raliban is versenyeztem már, az autó is közel áll a szívemhez.

 

Te vezettél, vagy navigáltál?

Természetesen vezettem. Három éven át indultunk a Borok útja ralin női párosban, és büszkén mondhatom, hogy a kategóriánkat mindig nyertük, s több férfi duót is magunk mögé utasítottunk.

 

Ha már a boroknál járunk, megkérdezem: tudatosan táplálkozol? Figyelsz arra, mit eszel, s mit iszol?

Igen, odafigyelek, de nem vagyok egy aszkéta típus. A vércsoport diétában hiszek, s alkalmazom is. A szervezetünk a minőségi ételekre jól reagál, de nem mindenkinek ugyanazt kell ennie. Barátnőm, Kállai Ildikó ismertette meg velem ezt a rendszert, s nekem nagyon bejött.

 

Főzöl is?

Igen szeretek főzni, s környezetem állítása szerint tudok is. Ugyanúgy kedvelem a magyaros ízeket, mint a keleti konyhát. A tésztákkal nekem vigyázni kell, a vércsoport diéta kizárja azokat az étrendemből.

 

Ismert sztereotípia, hogy vidéki lányok jobban főznek, mint a fővárosiak…

Soproni vagyok, nem vidéki. (nevet) Persze már jó ideje Budapesten élek férjemmel, de büszke vagyok rá, hogy honnan indultam.

 

Párod szakmabeli?

Nem, ő a multinacionális üzleti világban mozog otthonosan, de a sport az ő életében is fontos szerepet játszott, NB-s szintű, igazolt kosárlabdázó volt.

 

Mennyi szabadidő marad egymásra, vagy bármire?

Őszintén szólva nem sok. De az idén tervezünk egy nagy nyaralást. Elvileg egy hónapra elbújnánk a világ elől, de ahogy ismerem magunkat, ha két hét összejön, már nagyon boldogok leszünk. Hogy merre indulunk még nem tudom, van egy meghívásunk Timea Majorovától Santa Monicába. Azon túl, hogy gyönyörű a nyugati part, együtt edzhetnék Cindy Crawforddal és Pamela Andersonnal. Igaz, ők általában a férfiakat hozzák lázba…

 

De a megérdemelt nyaralásig még van egy nagy feladat előttetek.

Bizony, július elején a debreceni Főnix csarnokban három Európa-bajnokságot rendezünk párhuzamosan. Az előzetes nevezések alapján igazi sztárparádéra lehet számítani. Kis túlzással azt mondhatom, hogy mindenki el akar jönni Magyarországra. A közönség szempontjából is fontos, hogy a nagy nevek közül minél többen itt legyenek. Kevesen engedhetik meg maguknak, hogy az Egyesült Államokba utazzanak egy Mr. Olimpiára, most idehozzuk nekik a sztárokat.

 

Szarvas Zoltán