Tudod, milyen táplálkozási típusba tartozol? Ha nem, valószínűleg azt sem tudod, mi visz rá, hogy többet egyél a kelleténél. Válaszd ki a leírás alapján a típusodat, és máris nagy lépést tettél meg az egészséges táplálkozás irányában, és azért, hogy könnyebben menjen a diéta, és mihamarabb búcsút inthess a felesleges kilóknak.

 

HASZNÁLATI UTASÍTÁS:
Olvasd el a 7 típus leírását, és válaszd ki, melyik illik hozzád a leginkább. Ha megvan, a száma alapján végignézheted, hogy a következő 42 tippből melyik vonatkozik a te típusodra. Azok segítenek majd, hogy megreformálhasd az étkezésedet, az étellel való kapcsolatodat, és hogy megszabadulj a rossz szokásaidtól.
 
1. strucc
Ebbe a típusba tartozol, ha…
Állandóan az jár a fejedben, hogy: Nem is ettem/Nem eszem sokat.
Gyakran mondod, hogy holnaptól diétázol.
Nem állsz mérlegre, így kerülöd a valósággal való szembesülést.
Titokban eszel, mivel ha nem látják mások, akkor az olyan, mintha nem is ettél volna.
Nagy adagokat eszel, azzal az indokkal, hogy előző nap nem is ettél semmit.
 
2. csecsemő
Ebbe a típusba tartozol, ha…
Nem vállalod a felelősséget azért, hogy mit és mennyit eszel, vagyis úgy eszel, hogy nem gondolsz a mennyiségekre.
Állandóan azt mondogatod: ha a többiek is esznek, én is eszem!
Akkor eszel, amikor kedved van, és azt, amit megkívánsz.
Sokat eszel, és gyakran azért, hogy ne bánts meg másokat.
 
3. lelkileg vágyódó
Ebbe a típusba tartozol, ha…
A végletek között hányódsz: vagy nagyon sokat eszel, vagy szinte semmit.
Állandóan arra gondolsz: csak még egy falatot eszem.
Ha mások is vannak az asztalnál, csak csipegetsz, ha viszont egyedül vagy, felfalsz mindent, ami eléd kerül.
Hihetetlen mennyiséget vagy képes megenni olyan ételekből, amelyek nem hizlalnak.
Már minden diétát kipróbáltál, amiről csak hallottál.
 
4. utópia-típus
Ebbe a típusba tartozol, ha…
Nem tudsz ellenállni az ételeknek.
Nem érted, hogy a mérleged miért mutat ilyen sokat.
Optimistán állsz fel a mérlegre, de elkeseredve látod, mit mutat.
Miközben másoknak főzöl, folyamatosan kóstolgatod az ételt.
Azt hiszed, mindent jól csinálsz, de mégsem fogysz.
 
5. hétvégi-típus
Ebbe a típusba tartozol, ha…
Egész héten helyesen táplálkozol és mozogsz, de hétvégén elengeded a gyeplőt.
Képtelen vagy élvezni a bulit, ha figyelned kell az étel és ital mennyiségére.
A legnagyobb kilengéseid a péntek este és vasárnap közötti időre esnek.
Igazi társasági ember vagy, sok barátod van, és állandóan mentek valahová.
 
6. a jó és a rossz tündér-típus
Ebbe a típusba tartozol, ha…
Az ételt jutalomként vagy büntetésként használod.
Visszautasítod a süteményt, amivel a barátaid kínálnak, de hazafelé bemész egy cukrászdába, hogy vegyél magadnak.
Gyakran gondolod, hogy „Olyan jó voltam, egy hete nem ettem fagyit, most igazán belefér egy!”
Koplalással bünteted magad, ha előtte való nap sokat ettél.
Ha sokat eszel, másnap lehet, hogy még többet!
 
7. stresszes
Ebbe a típusba tartozol, ha…
Gyakran vagy stresszhelyzetben, szorongsz.
Nem ritka, hogy a tévé előtt heversz egy nagy zacskó chipsz társaságában.
Amikor aggódsz vagy stresszhelyzetben vagy, az étel az első, ami eszedbe jut, ahelyett, hogy a mozgásra, egy jó könyvre vagy egy forró fürdőre gondolnál.
Ha kevés időd van enni, hajlamos vagy bármit befalni, ami a kezed ügyébe kerül.
 
Találd meg a neked való programot!

3, 6, 7: Egy új játék: hány kalóriát vihetek be?
Sokan vannak, akik egy idő után úgy jutalmaznák meg eddig sikeres fogyókúrájukat, hogy egy napra kirúgnak a hámból. Ülj le, és írd össze, mi mindent ennél és innál meg egy ilyen napon, és nagyjából számítsd ki, hogy ez mennyi kalóriát jelent. Bizony: ez a kalóriamennyiség, akár plusz fél kilóval is megnövelheti a testsúlyodat. Mindig legyél tudatában, hogy egy ilyen önfeledt nap akár hetek munkáját teheti semmissé!
 
1, 3, 5, 7: Rágózz!
Nagyon jó megoldás ez mindenkinek, aki a „fazék-szindrómában” szenved, vagyis nem bírja ki kóstolás nélkül. Amikor főzöl, mindig rágj valamilyen intenzív ízű rágót, így a készülő étel íze már nem is lesz olyan vonzó. Mindig hordj magadnál rágót, így a váratlan kísértéseknek is könnyebben ellenállhatsz.
 
2, 6, 7: Ne edd meg, írd le!
Ha stresszevő vagy, próbáld ki ezt a technikát: vegyél egy papírt, és írd le, mit ennél, miért ennél, és ez hogy fog megnyugtatni. Pl. „a főnök már megint egy csomó munkát osztott rám, későig kell bent maradnom. Megeszem most ezt a szelet tortát, hogy új erőre kapjak és megvigasztaljam magam.” Most kérdezd meg magad, mi lenne, ha nem ennéd meg a tortát. Ugye, hogy valószínűleg az étel nélkül is meg tudod oldani a helyzetet?
 
1, 4, 7: Zárd be!
Az étkezések között egyszerűen zárd be a konyha ajtaját. Ez egyszerű módja annak, hogy tudatosítsd magadban, akár egy délután alatt hányszor keresed fel a helyiséget valamilyen étel után kutatva. Amíg kinyitod az ajtót, időd is lesz rá, hogy átgondold, tényleg kell-e az az étel.
 
2, 4: Óvatosan az „ártalmatlan” ételekkel!
Az ártatlannak tűnő ételek esetében általában meg sem nézed, mennyi kalóriát tartalmaznak. Ilyenek lehetnek a saláták, a snackek. Ha nincs rájuk írva, akkor jobb, ha nagy ívben elkerülöd őket, egyébként pedig mindig nézd meg!
 
1, 3, 4: Akkor főzz, amikor nem vagy éhes!
Előre kell elkészítened valamilyen ételt? Válaszd hozzá a napnak azt a pillanatát, amikor a legkevésbé van kedved enni, mondjuk egy kiadós reggeli után.
 
1, 2: Egyél csokoládét: a biztonság kedvéért!
Vannak pillanatok, amikor leküzdhetetlen vágyat érzel a csokoládé iránt. Ilyenkor nem tehetsz semmit: muszáj enned egy kicsit. A legjobb taktika, ha mindig csak egy adagnyi van otthon a kedvencedből, és így nem tudsz annál többet enni. Lehetőleg ez az egy adag minél magasabb kakaótartalmú, keserűcsokoládé legyen!
 
1, 2, 4: Számolj helyesen!
Vegyél elő egy naplót vagy füzetet, és írj fel minden egyes falatot, amit megeszel. Az agyad sokszor könnyen átsiklik a kis élvezetek felett, nem is emlékszel rájuk, a tested viszont igen! Nem is csoda: például egy kiskanál krémsajt közel 50 kalóriát tartalmaz. Amit pedig a gyerekek meghagynak a tányérjukon, szintén lehet akár 100 kalóriányi is!
 
1, 3, 4: Óvatosan a szénhidrátokkal!
Ha gyakran fordul elő veled, hogy nagy mennyiséget eszel meg tésztából, kenyérből, rizsből vagy krumpliból, próbálj meg különösen figyelni rájuk, vagy akár teljesen elhagyni őket az étkezésedből. Az eredmény gyorsan meglátszik majd a mérlegen! Ráadásul ez nem is szénhidrátmentes diéta, továbbra is ehetsz teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut, gyümölcsöt, süteményeket.
 
2, 3: Oszd adagokra az ételedet!
A tányérodon lévő ételt oszd két részre, és csak az egyik felét edd meg. Várj 10 percet, akár az asztaltól is felállhatsz, vagy igyál meg lassan egy nagy pohár vizet. Ha még a szünet után is éhes vagy, edd meg a többit is. Ha nem egyértelmű az érzés, a maradékot is felezd el, és kövesd az előbbi taktikát újra.
 
2, 5: Szervezz programokat!
Hétvége van, és enni hívnak a barátaid? Beszéld le őket, és csináljatok valami mást: sportoljatok, sétáljatok, kiránduljatok. Este aztán megeheted azt az előételt, amire egész nap vágytál!
 
1, 3, 7: Későn és élvezetesen!
Hagyj fel azzal a szokással, hogy korlátlan mennyiséget eszel meg viszonylag kis energiatartalmú ételekből. Jobban teszed, ha eszel egy falatot a kedvenc édességedből a vacsora után: ezt igazán élvezni fogod. De mindig várj vele egy kicsit, ne rögtön az étkezés után kapd be, ha a lefekvés idejéhez elég közelre hagyod, más snacket már nem kívánsz meg addig.
 
1, 4: Csökkentsd az étvágyad
Sokan követik azt a taktikát, hogy egy órával a rendes étkezés előtt egy kevés olyan ételt esznek, amelyben sok fehérje és rost van: így mire az asztalhoz ülnek, csökken az étvágyuk, és összességében kevesebbet esznek. Próbáld ki te is: tejben áztatott 30 gr gabona vagy egy kis tonhalkonzerv fele éppen megteszi.
 
1, 3, 4: Mérd az olajat!
Amikor a salátádra öntesz egy kis olajat, sose öntsd rá közvetlenül, mindig mérd ki előtte. A negyed csésze, amit ráöntenél, majdnem 500 kalóriát tartalmaz! Ha kiméred, máris kevesebbet teszel majd rá!
 
3, 6, 7: Csukd be az ajtót a kalóriák előtt!
Döntsd el előre, hogy melyik napszakban mennyi kalóriát fogsz bevinni, mikor eheted a legtöbbet. Ebben az időszakban alacsony energiatartalmú ételekből szinte akármennyit ehetsz (gyümölcsöt, párolt zöldséget stb.). A végeredmény az lesz, hogy tele leszel, de nem túltelített.
 
3, 6, 7: Intézkedj azonnal!
Mielőtt hazaérve befalnád az almás rétest, amit útközben vettél, hívd fel egy barátnődet, és mondd el neki, hogy mire készülsz, máris csökken majd a vágyad!
 
4, 5: Rendelj ételt, mielőtt iszol!
Ha étterembe mész, mindenképpen rendeld meg a vacsorádat, mielőtt bort vagy más alkoholt kezdesz inni. Ez azért fontos, mert az alkohol csökkenti az akaraterőt, és könnyen esel túlzásokba az ételek kiválasztását illetően.
 
3, 6, 7: „Bontsd szét” az étvágyad!
Ha evés közben úgy érzed, képtelen vagy abbahagyni, hagyd félbe egy kicsit az étkezést. Állj fel az asztaltól, és csinálj valami mást. Így könnyebben visszanyerheted az önuralmadat!
 
3, 4, 5: Ne süss tortát!
Meg akarod kínálni egy vendégedet valami édességgel? Felejtsd el a kekszet, a tortát, csinálj inkább egy gyümölcssalátát, vagy kínálj egy gyümölcstálat.
 
2, 4, 5, 6: Oszd meg a bűnt!
Majd meghalsz, hogy megehesd azt a nagy tál tejszínes, parmezános tésztát? Szerezz hozzá társaságot – így mindenkire kevesebb jut majd!
 
4, 5, 7: Egyél rendszerrel!
Nézz a tányérodra. Először azokat a darabokat edd meg róla, amelyek kevesebb energiát tartalmaznak (pl. a zöldségeket), míg el nem telítenek. Ha még ennél, akkor jöhetnek a hizlalóbb darabok. A leginkább energiadús részek így a végére maradnak majd, és bár valószínűleg megkóstolod őket, már jóllakottan, kevesebbet bírsz majd enni belőlük!
 
4: Vedd ki a kenyeret a vacsoramenüből!
Ha nagyon szereted a kenyeret, és nehezedre esik kontrollálni a mennyiségét, hagyd ki a vacsorádból!
 
2, 4: Csökkentsd a mennyiséget!
Ha már a bevásárlásnál figyelsz arra, hogy kisebb csomagokat vegyél, kevesebbet is fogsz enni!
 
1, 4: Egyél, mielőtt ennél!
Ha nem tudsz ellenállni a kísértésnek, hogy a tányéron maradt ételeket megedd, előtte egyél egy könnyű salátát – így már nem jut nekik hely!
 
1, 2, 5: Ne felejtsd el a „kétkanalas” szabályt!
Ha egy állófogadáson ebédelsz, sose tegyél a tányérodra kétfajta ételnél többet. Ha még éhes maradsz, még visszamehetsz, de csak miután megkérdezted magadtól, hogy valóban éhes vagy-e még.
 
5: A következő nap megoldása
<span