Most leleplezzük a haszontalan fogyókúrákat! Megfejtjük, miért nem használtak eddig Neked! Azt tudtad, hogy még árthatnak is? Hiánybetegségeket okozhatnak! Miután levontad a tanulságot, végre sikeres lehet a nagy ruhaméret-csökkentő terved-egészségesen!

 

Két alapszabály
1. Nincs olyan étkezési minta, amely mindenkire alkalmazható lenne!
Ez azért van így, mert csakúgy, mint külsőleg, belsőleg is különbözünk. Étkezési rendünk kialakításában számos egyéni tényezőt kell figyelembe vennünk. Mégis, hogy legyen némi kapaszkodónk, vannak olyan általános szabályok, melyek betartása alapvető.
 
2. Egy étkezési rendszer minőségét elsősorban az határozza meg, hogy milyen mértékben biztosítja a szerveztünk normális működéséhez elengedhetetlenül szükséges tápanyagokat.
Számos diétás rendszer van forgalomban, amikor egyiket-másikat megítéljük, ez legyen az elsődleges szűrőnk.  Ha egy diéta nem biztosítja a nélkülözhetetlen adalékok mindegyikét, hagyjuk meg azoknak, akik kitalálták.
 

Rövidtávú diéták-

rövidtávra szóló eredmények

 
Számos, rövidtávra programozott fogyókúra van, én ide sorolnék
•minden extrém, alacsony kalória tartalmú étrendet, ami 1100 kilókalória alatti bevitelt ajánl,
•az egyoldalú, korlátozó diétákat, mint a káposztaleves-kúra, különféle gyümölcs kúrák, teljes, vagy módosított-böjtök, stb. (a böjtökön most nem a méregtelenítő, hanem a fogyasztó célú, aszketikus kúrákat értem).
Tehát ezen étkezési rendszerek alapja az extrém kalória megszorítás. A cél: jelentős mértékű súlyvesztés, rövid távon.
 

GYORS SÚLYCSÖKKENÉS

E diéták esetében arról beszélni, hogy miben szenved hiányt a szervezet, felesleges lenne, mert gyakorlatilag a vízen és levegőn kívül mindenben hiányt szenved. A módszer persze működik, márha a működés alatt azt értjük, hogy gyorsan veszítünk testtömegünkből. Az alapja a szénhidrátok bevitelének minimálisra csökkentése. Az étkezési szénhidrát minimalizálása kapcsán ugyanis kiürülnek a szervezetben tárolt szénhidrátok, azaz a test glikogén-raktárai lemerülnek. Itt a lényeg, ugyanis a májban, illetve az izomzatban tárolt glikogén minden grammja négy gramm vizet kötve raktározódik szervezetünkben, így ennek kiürülése jó néhány kiló minuszt jelenthet, melyhez sok esetben a sóbevitel megszorítása is hozzájön, ami – nem mellesleg-, súlyának megfelelő, 180-szoros mennyiségű vizet köt le.
Az eredmény így aztán: gyors fogyás.
 

VÉSZHELYZET!

•A rendszer még az egészséges szervezet számára is csak néhány hétig folytatható károsodás nélkül, így a királyság pünkösdi. Az éhezéses diétákat az ember évezredek óta alkalmazza, mind terápiás, mind egyéb, például vallási indíttatás által vezérelve. •Az 1-3 napos böjtök az egészséges szervezet számára jól tolerálhatók, azonban a hosszabb éhezéses periódusok ártanak! A teljes- vagy csupán túlzott mértékű tápanyag megvonás komoly következményekkel járhat. 
 

MEGINT KÖVÉREN?

•Ahogy újra elkezdünk kiegyensúlyozottan étkezni, a glikogén raktárak megtelnek és a súlyunk visszatér. Ez elkerülhetetlen, ha tetszik, ha nem!
•Arról nem is beszélve, hogy a testsúlycsökkenés nem zsírraktáraink csökkenését jelenti. Ergo: ugyanannyi zsír, csak petyhüdtebb izomzaton hordva.
 

TANULSÁG

•Rengeteg étkezési rend ígér gyors súlyvesztést, ám annál kevesebb szól az elért eredmények megtartásáról. Csakis olyan diétás módszer lehet hosszútávon sikeres, ami mind pszichikailag, mind fizikailag tartható.
•Minden, ami önsanyargatáson, túlzott megszorításon alapul, hosszútávon kudarcra kárhoztatott. Senki nem lehet képes egy életen át ilyen mérvű önuralom gyakorlására, ha akaratereje mégis ilyen erős, a teste nem lesz az.

 

Fogyókúra – hosszútávra szóló

súlycsökkentésért
 
A hosszútávra szóló étkezési rendeket három csoportba sorolnám:
1. A magas zsírtartalmú (55-65 %) diéták: ehhez alacsony szénhidrát és viszonylag magas fehérjebevitel társul.
Ilyenek például: az Atkins, a Protein power, a Sugar Buster diéta.
2. Mérsékelt zsír és kiegyensúlyozott tápanyagmérleg jellemzi.
Ilyenek: az USDA tápanyag-piramis szerinti étrend, a DASH-diéta, a Weight Watchers diéta…
3. Nagyon alacsony zsírbevitel, magas szénidrát- és közepes fehérjebevitel mellett.
Pl. az Ornish diéta, a Pritkin-diéta, az „eat more, weight less” rendszer.
Mindegyik alapja a kalóriamegszorítás! A kapcsolódó kutatások szerint, zsírpárnáink csökkentésének determináns faktora sokkal inkább a kalória mérleg, mint étrendünk makro-tápanyagok szerinti összetétele.
 
Kockázatok és mellékhatások
 
Ami kérdés lehet, az a diétás rendszer, és így az elért eredmények hosszú távú tarthatóságának, életmóddá válásának kérdése! A tartós hatékonyság: a potenciális egészségügyi előnyök és kockázatok mentén vizsgálandó. A megfelelő tápanyagválasztás jól jellemzi bármely étkezési rendszer minőségét.
•Minél szélesebb spektrumú alapanyagokból összeválogatott az étrendünk, annál valószínűbb a megfelelő ellátottság.
•A közepes zsírtartalmú, kiegyensúlyozott étrendek ilyen megközelítésben a legmegfelelőbbek.
 

VESZÉLYFORRÁS!

A kapcsolódó felmérések szerint a kalcium, cink, magnézium, vas, B12-vitamin tűnik a leginkább kényes pontnak.
 
•A magas zsír- alacsony szénhidráttartalmú diéta arra épít, hogy a zsír- és protein fogyasztás „önkorlátozó”, így szabva határt a bevitt kalória mennyiségnek. A zsír-diéták korai szakaszában a testsúlycsökkenés drasztikusabb lehet, ám ennek döntő hányada víz és nem zsírvesztés.
•Szemben a kevert diétákkal, melyek esetén már a korai szakaszban is a zsírvesztés dominál. Az alacsony szénhidráttartalmú diéták esetén azonban szervezetünk vízegyensúlya helyreáll, s mivel az ilyen jellegű diéták is kalória megszorítással élnek, hosszútávon zsírvesztést eredményeznek.
A magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú étrendek korlátozóak leginkább a tápanyag választás terén.

VESZÉLYFORRÁS!
•A túlzott szénhidrát-korlátozás miatt diagnosztizáltan cukorbetegnek nem javasolt, mivel egyrészt nincsen meg a megfelelő időközönként elfogyasztandó szénhidrát, másrészt pedig e diétákat jellemző emelt fehérjebevitellel a cukorbetegség egyik szövődményét, nevezetesen a veseműködés csökkenésének bekövetkeztét idézhetjük elő.
•A mikrotápanyagokat tekintve elsősorban B6-vitamin, thiamin, folsav, kálcium, magnézium, vas, kálium bevitele szenvedhet hiányt. Emellett természetesen a rostfogyasztás pótlólagos bevitele kiemelt jelentőségű a szív- és érrendszeri problémák és rákos megbetegedések (elsősorban vastagbélrák) megelőzése érdekében.
•Az alacsony zsírtartalmú diéták a tápanyaféleségek alacsony kalóriasűrűségére, magas rosttartalmára teszik a hangsúlyt, így érve el kalória megszorítást. Lévén egy gramm zsíradék 9, míg a szénhidrát és fehérje grammonként csupán 4 kilókalóriát szolgáltat.
 
VESZÉLYFORRÁS!
Az alacsony zsírtartalmú diéták esetén a mikrotápanyagok közül a D-, E-, B12-vitamin, folsav, kalcium és cink bevitel lehet túlzottan alacsony szintű. 
 

FONTOS!

Kiemelendő, hogy a nem kellő mennyiségű zsírfogyasztás nemcsak a szerveztünk számára káros hatású zsiradékokat űzi ki étrendünkből, de a nélkülözhetetlen eszenciális zsírsavakat (EPA, DHA, linol- és linolénsav) is. Ezek nem kellő mennyiségű bevitele esetén hormonális egyensúlyunk felborul, emellett kritikus szerepet játszanak az immun-, a szív- és ér- valamint az idegrendszer működésében, a bőr, a haj és a körmök felépítésében.
 
Ne szenvedj hiányt semmiben!  
 
Alapvető szabályként leszögezhető, hogy aki fogyókúrázni kezd, mindenképpen egészítse ki étkezéseit egy komplex multivitamin- és ásványianyag készítménnyel.
 
B1 Thiamin
Főleg a szénhidrátok anyagcseréjében játszik szerepet.
 
Mihez szükséges?
·         Szénhidrát anyagcsere
·         Főbb energiaszolgáltató folyamatok
·         Idegek működése
·         Az idegrendszer energiaellátása
·         Szívműködés
 
Miben található meg?
Legjobb B1-vitamin forrásaink a gabonafélék héja, az élesztő, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a belőlük készült péksütemények, a hüvelyesek, a dió- és mogyorófélék, a húsok (főleg a sertéshús) és a máj.

Hiányállapotok
B1-vitamin hiányában károsodik a szénhidrát-anyagcsere, szívelégtelenség és rendellenes idegi-agyi működések, a beri-beri nevű betegség léphet fel (fájdalmas izomgörcsökkel jár, akár halálos kimenetelű is lehet e betegség).
 
B6-vitamin
Legfontosabb szerepe a fehérjék átalakulásánál van.
Mihez szükséges?
·         Aminosavak és fehérjék anyagcseréje
·         Aminosavak átalakulása
·         Eszenciális zsírsavak anyagcseréje
·         Az idegrendszer működése
·         Bőrfelület épsége
 
Miben található meg?
Legjobb B6-vitamin forrásaink a máj, a húsok, tejtermékek, szárazhüvelyesek, élesztő, tojássárgája, barna liszt és az ebből készülő pékáruk, kukorica, zöldségfélék.
 
Hiányállapotok
B6-vitamin hiányában bőr- és nyálkahártya tünetek, vérszegénység, ideggyulladás, bőrtünetek, és gyengeség, levertség, fáradtság léphetnek fel.

B12-vitamin
Növényi eredetű élelmiszereinkben nem, csak állati eredetűekben található meg.
 
Mihez szükséges?
·               Fehérje-anyagcsere
·               Szénhidrát-anyagcsere
·               Nitrogéntartalmú anyagok anyagcseréje
·               Vörösvértestek képzése
·               Hemoglobin-szintézis
 
Miben található meg?
Legjobb B12-vitamin forrásaink a máj és a húsfélék. Kis mennyiségben van jelen a tejben és a tejtermékekben.
 
Hiányállapotok
B12-vitamin hiányában vészes vérszegénység lép fel (a vörösvértestek képzése szinte teljesen leáll), gyomor-bélrendszeri és idegrendszeri panaszok és tünetek jelentkeznek.
 
Cink
A legfontosabb szerepe: az inzulin alkotórészeként a vércukorszint-szabályozásában  való részvétel. Az inzulinon kívül mintegy hetvenféle enzimben van jelen.
Mihez szükséges?
·               Inzulin termelése
·               Szénhidrát-, fehérje-, zsír-, nukleinsav anyagcsere
·               Növekedés
·               Nemi fejlődés
·               Szaporodás
Miben található meg?
A cinket legnagyobb mennyiségben az osztriga, a húsok, a máj, a hüvelyesek és a tojás tartalmazza.

Hiányállapotok
Cink hiányában a gyerekeknél törpenövés, a herék elsorvadása jelentkezik, felnőtteknél elhúzódó sebgyógyulás, csökkent étvágy és ízérzés, letargia, hasmenés, bőrgyulladások jelentkeznek.

D-vitamin
A D-vitamin képződhet a szervezetben, méghozzá ultraibolya sugárzás hatására.  Sajnos, a napfény hatására képződő D-vitamin mennyisége időskorban jelentősen csökken. A szervezetbe kerülő nehézfémek (ólom, kadmium) növelik a D-vitamin szükségletét.

 
Mihez szükséges?
·         A kalcium és a foszfor felszívódása
·         A csontképződés folyamata, csontritkulás megelőzése
·         A kalcium és foszfor beépülése
·         A csontok egészséges fejlődéséhez
·         A csontok gyógyulása, például törés után
 
Miben található meg?
Legjobb D-vitamin forrásaink a halmájolajok, a máj, a tojás, a tej