Játék az egész, mezítláb a parton, észre sem veszed, csak mondjuk egy hét múlva, hogy közben keményen formáltad az alakodat! Az ütések, ugrások, futások az egész testedet egyszerre mozgatják meg: intenzíven dolgoznak a karizmaid, a váll- hátizmaid, a far- és combizmaid, a vádlid.

 

Történelem, dióhéjban

•1947-ben volt az első strandröplabda bajnokság Amerikában,

•az első hivatalos szervezetüknek pedig az 1965-ben megalakult kaliforniai strandröplabda szövetség tekinthető.

•Az 1992-es barcelonai olimpián még csak bemutatták,

•az 1996-os atlantai játékokon azonban már a hivatalos program része volt.

 

A nagy sikerrel zajló amatőr versenyek miatt már szinte minden balatoni üdülőhelyen, strandon vannak kialakított pályák, ahova órákkal a játék előtt be kell jelentkezni, akkora a játékkedv.

 

Behozhatatlan előnyök

 

A strandröplabdánál a nyaralás és a testedzés összes pozitív hatása egyszerre érvényesül.

•Egyenletesen barnulsz és ez sokkal egyszerűbb így, mintha a strandtörölköződön „forognál” egész délután.

•Az ütések, ugrások, futások az egész testedet egyszerre mozgatják meg: intenzíven dolgoznak a karizmaid, váll- hátizmaid, far- és combizmaid, vádlid: a hirtelen oldalra vetődések, gyors fordulatok   pedig oldalsó hasizmaidat edzik.

•Ezzel a nyári sporttal kiegészítheted a fenti izmokra végzett súlyzós edzéseket, azáltal, hogy teljesen más közegben, nem a szokásos célzott gyakorlatokkal edzed őket, hanem egy összetett mozgásban vesznek részt. A kellő változatosság biztosítása mellett izmaid is látványosabban fejlődnek majd.

•Nem utolsó sorban a napfényben, víz mellett, barátokkal való játék közben annak edzés lényege nem is tudatosul, csak utána érzed a testedre gyakorolt kedvező hatást!

 

Homok, háló, labda

 

Az élményhez nincs is szükség másra, csak

•kb. 30 cm homokra – amelyen egy kb. 9 x 18 m-es területet jelöltök ki -,

•egy hálóra és

•egy labdára. Versenyeken jó minőségű folyami homok borítja a pályát, de tökéletesen megteszi pl. a Tisza homokos szakasza is, vagy a tengerpart. A pálya mellett hagyjatok helyet (homokot) a kivetődésekhez!

•A játékhoz használt labda bőrből vagy műanyagból készül, keményebb, mint a teremröplabda esetében, de a lényege az, hogy ne szívja be a nedvességet. Világos, feltűnő színekben készül, hogy még alkonyatkor is jól látható legyen.

•A hálót a hivatalos szabályok szerint nőknél 2,24 m, férfiaknál 2,43 m magasan kell kifeszíteni. Ha nem is követjük pontosan ezt a szabályt, a teljesen kezdőknek azért iránymutatásul szolgálhat.

•Külön öltözékre sincs szükség, megteszi a fürdőruha is! Ha a homok kellően átvizsgált, átszűrt, akkor nem érhet kellemetlen meglepetésként egy, a talpunkba ékelődött kagyló.

TIPP

Szánjunk pár percet a terep átnézésére, ezzel sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat!

•A strandröplabdázáshoz még a hobbisportolók sem vesznek fel semmit a lábukra, a hivatalos nemzetközi   versenyeken pedig egyáltalán nem megengedett – mondja Oczella Gyula, a Magyar Röplabda Szövetség Strandröplabda Szakágának vezetője. Ugyanakkor azt is elárulja, hogy más jellegű versenyeken, edzéseken előfordul, hogy a homok túl forró, vagy túl hideg. Ekkor a játékosok egy külön erre a célra készült, zokni formájú, a búvárruhákhoz hasonló – neoprén – anyagból készült „lábbelit” húznak fel.

•Szemüveg használata nem ajánlott, mert rendkívül balesetveszélyes, a Nemzetközi Röplabda Szövetség (FIVB) szabályai szerint a versenyző is csak saját felelősségre használhatja.

 

A pályára lépés előtt

 

Mint minden sportedzés előtt, a strandröplabda előtt sem árt beolajozni ízületeinket, izmainkat. Különösebb módszerek nem is kellenek hozzá, mint amiket már az általános iskolából ismerünk.

          A nyakkörzéshez álljunk kisterpeszbe, csípőre tett kézzel. Fejünket válltól- vállig mozgassuk lassan, ügyelve arra, hogy hátra ne hajtsuk a fejünket, tehát csak félköröket írjunk le!

          Végezzünk törzskörzést, mindkét oldalra törzsdöntést.

          Előre, majd hátra is elvégzett vállkörzésekkel folytassuk, majd körözzünk csuklóinkkal is.

          Oczella Gyula szerint a váll, kar, csukló ízületeken kívül az   ujjak bemelegítésének van a legnagyobb jelentősége, ezért ezeket soha ne mulasszuk el!

          A láb izmainak bemelegítésére pár percig fussunk helyben. Ügyeljünk arra, hogy hideg izmokat ne nyújtsunk, ezt hagyjuk meg az edzés utánra. Nyújtsuk meg kar-, váll-, hát-, combizmainkat és a vádlinkat.

 

Kezdődik a játék!

 

A játékszabályokat a kis csapat legtöbbször magának határozza meg, de a strandröplabdát   általában kétféleképpen szokták játszani.

1. Az első szisztéma szerint az a csapat nyeri a játszmát, aki két pont különbséggel elér 15 pontot.

2. A másik verzióban két játszmagyőzelemre van szükség. Két különbséggel 12 pont megszerzése szükséges. Ha ezek után döntetlen az állás, a rövidítés után az a csapat nyer, aki két pont előnyt szerez a másik ellen.

 

•A játék lényege, hogy a labdát az ellenfél térfelén a földre juttassuk, illetve megakadályozzuk az ellenfél csapat ilyen irányú törekvését.

•Egy térfélen maximum 3-szor lehet a labdába érni, ez alatt kell az ellenfélhez átütni, kézben tartani nem szabad. (Ez alól kivételt képez, ha ezzel egy erős ütést védünk ki: például a nagy sebességgel az arcunk felé közelítő labdát egy pillanatig kosárérintéssel megtarthatjuk.)

•Vigyázzunk az akaratlan mozdulatokkal, mert a 3 érintésbe a játékos nem szándékos mozdulatai is beleszámítanak!

 

Ehhez a sporthoz nem árt, ha mozgékony vagy és képes vagy figyelni, koncentrálni hosszabb ideig is. Szükség van arra is, hogy gyorsan reagálj és ne legyél rest cselekedni sem! De mindezek a képességek fejleszthetők is a strandröpi által, ezért nem kell bosszankodnod, ha az elején állandóan az orrod előtt pottyan a homokba a labda.

Ezen kívül legyen elég akaraterőd, hogy pár hálóban végződött nyitás után se menjen el a kedved a játéktól! Így a nyaralások, hétvégi programok csúcseseménye lehet a strandröpi!

 

A játék hevében

ÓVINTÉZKEDÉSEK  

 

Bár mozdulatlanul fekve sokkal intenzívebbnek érezhetjük a napsugarakat, ezek azonban intenzív mozgás közben is ugyanúgy érnek minket. Ezért az alapvető óvintézkedésekről strandröplabdázás közben se feledkezzünk meg:

          Kenjük be magunkat vízálló naptejjel, már legalább fél órával a napon való tartózkodás előtt!

          Viseljünk világos színű sapkát, bármilyet, ami nem zavar a mozgásnál. Anyaga jól szellőző legyen, mivel szükség van arra, hogy ne repüljön le minden ugrásnál a fejünkről, de arra nincs, hogy fejbőrünk izzadt, hajunk csatakos legyen.

          Amennyiben lehet, ne a déli rekkenő hőségben, hanem 15.00-16.00 óra után játsszunk!

          Ha hamar leégünk, akkor a pályát lehetőség szerint félárnyékban, vagy árnyékban jelöljük ki, de előtte vizsgáljuk át a terepet, hogy egy ág se lógjon be zavaróan a pályára.

          Mozgás után első gondolatra jól esne, de felhevült testtel ne ugorjunk a vízbe! Minden nyáron sokan esnek áldozatul az így kapott szívgörcsnek, amely óvatos lemosakodással és a felhevült test fokozatos vízhőmérséklethez szoktatásával megelőzhető lenne.

 

Vigyázz, kész…fejlődsz!

FITTSÉGMUTATÓ

 

Az összetett mozgásnak köszönhetően mindenekelőtt az izmaid fejlődnek. A nagytestvérhez, a teremben gyakorolt röplabdához hasonlóan a strandröplabda szinte az összes kondícionális képességet javítja, ezen túl számos más jótékony hatása van, amely a mindennapok során is jól jöhet!

          Ha több menetet játszol, végig meg kell őrizned a kondíciódat, ezáltal állóképességed fejlődik.

          Időben kell reagálnod az ellenfél és csapattársad mozdulataira is, ezzel egy másik kondícionális képességet, a gyorsaságot „használod”, fejleszted.

          Folyamatos éber figyelemre van szükség, így reakció- és mozdulat gyorsaságod, a reflexeid javulnak.

          Fontos a koordináció is, mellyel mozdulataidat hangolod össze, például akkor, amikor egy kapott labdáért vetődsz.

          Ha már próbáltad, akkor tudod, hogy homokban nehezebb mozogni, így miközben a folyamatos talpon maradásra törekszel, egyensúlyérzékedet használod és fejleszted.

          Nem elhanyagolható az a szempont, hogy közben végig friss levegőn vagy, a légzőrendszer kapacitása bővül, a mélyebb légvételek következtében több oxigénhez jutsz. Ezáltal a szív- és érrendszerre is jó hatással van, mert a vér összetétele megváltozik, oxigéndúsabb levegőt szállít a sejtekhez.

 

Fotó: Szabó Miklós

Szöveg: Bódogh Edina