20 kérdés, amit nem mertél feltenni a nőgyógyászodnak: Mit csináljunk, ha a citológiai teszt nem hoz jó eredményt? Ha babát tervezünk, milyen gyógyszereket mellőzzünk? Hogyan kerülhetjük el a miómák kialakulását? Sajnos, a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat során nem jut időnk, hogy mindezt megkérdezzük. Most többet kérdeztünk, helyetted is!

 

1.      második véleményt!

A vizsgálathoz megfelelő személy megtalálása éppen olyan fontos, mint a jó időzítés. A legjobb választás egy radiológus specialista. De természetesen a mammográfiai vizsgálatot mindig követnie kell klinikai vizsgálatnak is, olyan orvos részvételével, akinek ez a szakterülete. Így, ha az eredménnyel nem vagy elégedett, ne tétovázz, kérj másik véleményt is! Ha a vélemények eltérnek, keress egy harmadik orvost is! 

 

2.      pozitív citológiai teszt: a legszörnyűbb gyanú

A HPV nevű, szexuális úton terjedő vírus okozza a legtöbb káros elváltozást a méhnyakon, sőt a méhnyakrákért is felelős lehet. Így, ha a citológiai teszted pozitív lett, és orvosod még nem tette meg, kérj HPV szűrést is! Ha ez utóbbi negatív, akkor nem árt megismételni a citológiai vizsgálatot.

 

3.      védelem – másnap is

A legnagyobb hiba, amit a nők az esemény utáni tablettával kapcsolatban elkövetnek, az, hogy nem tartják otthon. Ezek a tabletták a nem kívánt terhességek ellen szinte teljes védelmet adhatnak 72 órán belül, azt azonban ne felejtsük el, hogy minél később vesszük be, annál kisebb eséllyel lehetnek eredményesek. Ezért nem árt, ha a nőgyógyászoddal felíratsz magadnak egyet, és ki is váltod a receptet. Ezek a tabletták általában egy-kétéves szavatossági idővel rendelkeznek. Persze, ha épp nincs otthon, és megtörtént a baj, még mindig van 72 órád, hogy megszerezd!

 

4.      a fájdalommentes mellvizsgálat titka

A mammográfiai vizsgálat alatt a mellre gyakorolt nyomás kellemetlen, de el kell viselni, hiszen így biztosítható, hogy tiszta kép keletkezzen. Sajnos, nem úszhatod meg. Csökkentheted viszont a fájdalmat, és még tisztább képet kaphatsz, ha a vizsgálatot a menstruációd utáni napokra időzíted. A legideálisabb időpont az első vagy második nap lenne, mert ilyenkor a mellben található mirigyek nincsenek megduzzadva, így jobban átlátható a mellszövet. Az időpont kiválasztására azért is érdemes figyelni, mert így elkerülheted a felesleges izgalmakat, amelyeket az vált ki, hogy később megduzzadnak a mirigyek, és így nem olyan tiszta az eredmény. 

 

5.      a fogamzásgátlás megfelelő módja

Nemrég szakítottál? Sokat utazol? Tartós kapcsolatban élsz vagy éppen egyedül? Mindenképpen meg kell beszélned a nőgyógyászoddal az életed ilyen intim kérdéseit. Ezzel segítesz neki (és magadnak!), hogy a megfelelő fogamzásgátlási módot ajánlja. A megfelelő módszer kiválasztása valóban nagyon fontos kérdés. Furcsa, hogy a nők mégis több időt töltenek a nyaralásuk megszervezésével, mint a családtervezéssel. A nem kívánt terhesség megelőzésének legbiztosabb eszköze még mindig a fogamzásgátló tabletta. A méhen belüli eszközök (spirál) azoknak jó, akik már szültek, és nem szeretnének hormon-készítményeket szedni. Ráadásul ez évekre biztosít védelmet, anélkül, hogy bármit is kéne tenned! Fiatal nőknek, akiknek nincs tartós kapcsolatuk, az óvszer a legjobb megoldás, hiszen ez a nemi úton terjedő betegségek ellen is véd, amelyek akár meddőséget is okozhatnak később!

 

6.      nyugodj meg, mielőtt „bevisznek”

Ha nőgyógyászati sebészeti beavatkozásra kell menned, legjobb, ha viszel magaddal egy walkmant a kedvenc zenéiddel. Szakértők szerint, ha a beavatkozás előtt 15 perccel a kedvenc zenéidet hallgatod, csökken az émelygés és a hányinger, a vérveszteség, és így a kórházban töltött idő is.

 

7.      puffadás menstruáció előtt? – többé soha!

Ha fogamzásgátló tablettát szedsz, figyelj oda, hogy az igazán neked valót válassza orvosod. A mai tabletták összetételükben és hormontartalmukban is nagyban különböznek a régiektől, ami azt eredményezi, hogy kevesebb mellékhatásuk van, és a szervezet is jobban alkalmazkodik hozzájuk.

A nőgyógyász minden nőnek a saját hormonális rendszerére szabottan ajánl megfelelő tablettát.   Puffadás pedig általában csak a gyógyszer abbahagyása utáni néhány hónapban jelentkezik.

 

8.      a méret igenis számít

Hogy elkerüld a károsodásokat, mindig a lehető legkisebb méretű tampont használd! Ez azért fontos, mert a túl nagy tampon akadályozza, hogy a húgyhólyag teljesen kiürüljön, és így fertőzések alakulhatnak ki. Ráadásul a meleg és sötét környezet különösen kedvez a kórokozók elszaporodásának.

 

9.      adj időt a kedvesnek!

Ha ciklusod szabályos, 28 napos, és teherbe szeretnél esni, legjobb, ha a 12. és a 16. nap között próbálkoztok (míg ha pl. 32 napos a ciklusod, ez az időszak a 16-20. napra essen!). Ne tegyétek viszont napi 1 alkalomnál többször! Azok az órák, amiket te ilyenkor kiaknázatlannak érzel, éppen arra valók, hogy a leendő apa spermái alkalmassá váljanak a megtermékenyítésre.

 

10.  babát szeretnél? Kerüld ezeket a gyógyszereket!

A ciklus közepén bármilyen szalicilsav tartalmú fájdalomcsillapító vagy nem szteroidos gyulladásgátló gyógyszer szedése megzavarhatja a tüszőrepedés folyamatát, így nehezebben ismerheted fel, mikor vagy termékeny időszakban. Így ha babát szeretnél, nem árt ezekkel a szerekkel csínyján bánnod.

 

11.  módszerváltoztatás – és nincs fertőzés

Ha a védekezéshez pesszáriumot használsz, és gyakran vannak húgyúti fertőzéseid, kérd meg a nőgyógyászod, ajánljon más eszközt. A pesszárium nyomást gyakorol a húgycsőre, amelyben így összegyűlhet a vizelet, amely remek táptalaj a fertőzéseknek. Ha megtörtént a baj, kérj vizelettenyésztést, és miután az eredmény áltál kiválasztott gyógyszerrel kikezelték a betegséget, válts fogamzásgátló eszközt.

 

12.  fékezd meg a folyót!

A menstruációd az első naptól az utolsóig szenvedés, mivel kétóránként betétet vagy tampont kell cserélned? Ha ilyen erős a menstruációd, olyan fogamzásgátlót válassz, amelyben viszonylag magasabb az ösztrogén mennyisége. 

 

13.  egy szexi, „illatos” kertért

Beterveztél egy romantikus estét, de aggódsz, hogy az illatod nem lesz olyan, amilyet szeretnél? A szakértők szerint jó, ha ilyenkor napközben sok gyümölcsöt eszel (pl. ananászt és epret). Kerüld viszont a rokfort sajtot, a fokhagymát és a spárgát!

 

14.  terhességi teszt: duplázz!

A legtöbb otthon végezhető terhességi teszt nem tudja a menstruáció késésének első napjától biztosan igazolni egy terhesség meglétét. Ha tehát negatív lesz a teszt, ismételd meg egy hét múlva, hogy biztos legyél az eredményben.

 

15.   le a fájdalommal!

A szeretkezés közben vagy a tampon felhelyezésénél érzett égő érzés és fájdalom mindig valami bajt jelez! Ne hidd, hogy a fájdalom a szexuális érintkezés velejárója! Mihamarabb keresd fel az orvosodat, hogy diagnosztizálja a bajt.

 

16.   harcolj a miómákkal!

A méhben kialakuló mióma nem csak fájdalmas, de esetenként meddőséget vagy akár vetélést is okozhat. A megelőzés egyik módja, ha figyelsz a testsúlyodra. A zsírszövetben ugyanis felhalmozódik az ösztrogén, amely hozzájárul a miómák megnagyobbodásához.

 

17.  fogamzásgátlás ma, terhesség holnap

Miután abbahagytad a fogamzásgátlót, a termékenységed szinte rögtön visszatérhet eredeti szintjére, de más eszközöknél ez nem feltétlenül van így. Például, ha spirált használsz, néhány hónapra is szükség lehet, míg ha a fogamzásgátló injekciót választottad, akár 10 hónapba is kerülhet, hogy teherbe ess. Így, ha a közeljövőben babát szeretnél, nem árt, ha már előre felkészülsz.

 

18.  elesettnek érzed magad? A tabletta is teheti!

Ha nem vagy éppen a legjobb kedvedben, nem árt, ha a tablettádra is gyanakszol. A kedvetlenség egyik oka lehet a szintetikus hormonok hatásának, különösen 35 év felett. De ne izgulj, attól még szedhetsz fogamzásgátlót, csak meg kell találni az igazán neked valót!

 

19.  mondd meg az igazat!

A legtöbb orvos nem fog kivizsgálni szexuális úton terjedő betegségek okán, hacsak nem kéred. Ha meg akarod őrizni a termékenységedet, sőt az életed, nem árt, ha megosztod az orvosoddal olyan titkaidat, mint partnereid száma, és hogy milyen gyakran élsz szexuális életet, megfelelő védekezés nélkül. Minél gyakrabban cseréled partnereidet, annál nagyobb a veszélye annak, hogy összeszedsz valamilyen betegséget, mint pl. chlamydia, HIV, HPV vagy Hepatitis B.

 

20.  adj neki 2 nap szabadságot!

Ha pontos eredményt szeretnél a citológiai tesztedre, előtte kerüld a szexuális érintkezést és a tamponhasználatot: 48 órán át. Mindkét dolog felsértheti a hüvelyfalat és a méhszájat, így az orvosnak nem lesz könnyű jó mintát vennie. A legjobb az, ha a teszt előtt le is tudsz zuhanyozni, de ne ilyenkor próbálj ki új tusfürdőt vagy szappant. Ez azért fontos, hogy egyrészt a hüvely pH értéke ne változzon, és hogy az erős illat ne nyomja el hüvelyváladékod saját szagát, hiszen az orvosnak az is fontos támpontot nyújthat.