Három robosztus férfi, emberfeletti ütéseket állnak ki és osztanak a ringben és a ketrecben. De milyenek otthon? Vajon a konyhában is harcosok a harcosok? Pofonok csattannak a lakásban is, vagy közös mosogatás folyik? Véletlen, hogy mindhárom férfi társa   kifejezetten törékeny lány?

 

Névjegy

VARGA LEVENTE  Brazil jiu-jitsu, kék öv
Kor:28

Súly: 93 kg.
Klub: TFT. Carlson Gracie Hungary

Edző: Sztraka Mihály
Eredmények:

Vale tudo: 4 mérkőzés ; 4 nyert
Brazil Jiu Jitsu: 3rd London Open BJJ Tournament, ezüstérem

 

„Egy utazási irodánál dolgozom fél állásban.Rólam senki nem gondolja, hogy küzdősportokat űzök. Csendes és visszahúzódó ember vagyok, de nagyon elszánt.”  

 

NÉMETH „TATÁR” GÁBOR

Judo 3 dan Kempo 1 dan, K1 – MMA, Ketrecharc
Kor:
32

Súly:
112 kg
Klub:
Juhász, Total Fight Team
Edző:
Kovács László
Eredmények:

IKF Kempo világbajnok, Ketrec: 18-ból 15 győzelem, Judo
és Kempo magyar bajnok

 

 „Az ütéseket jól bírom, hisz egy férfinek csak a lelke fáj! A küzdősport az életem része, a hobbim és a hivatásom is.”  

 

KARACS ATTILA

Kempo, K1

Kor :23 év

Súly:100 Kg

Klub: Juhász, Total Fight Team

Edző: Kovács László

Eredmények Német K-1 III. hely, Kings Of The Ring európai GP. győztes, World GP. III. hely, K-1 magyar GP. győztes

 

 Magánnyomozó vagyok, ami napi szintű elfoglaltság, de én elsődlegesen sportoló vagyok, és ezt a főnököm is így gondolja. Elítélem az erőszak minden formáját, hisz nincs olyan probléma, amit két ember ne tudna normálisan megoldani, ha mind a ketten azt akarják. Ha az egyik ebben nem partner, jöhet a ring, de semmi más!”

 

Küzdőszótár

Kempo

Az ököl törvénye
A Kempo komplex önvédelmi rendszer, egy sokrétű harcművészeti ágazat. Elsősorban önvédelemre tanít, másodsorban életforma, harmadsorban sport. A tanítványok pusztakezes ütés, rúgás, feszítés, dobástechnikákon kívül hagyományos és modern önvédelmi fegyverek használatát is elsajátítják, hogy minden helyzetben meg tudják védeni magukat.

Brazil Jiu-jitsu

Lágy művészet

A brazil jiu-jitsu a világ legszofisztikáltabb földharc központú küzdőstílusa. A cél az ellenfél mielőbbi földre vitele és feladásra (‘lekopogásra’, úgynevezett tap out-ra) kényszerítése.
A brazil jiu-jitsuban minden övfokozat tanári minősítést takar, éppen ezért nem könnyű megszerezni azokat.
Vizsga nem létezik, a gyakorlónak folyamatosan kell bizonyítania rátermettségét és technikai tudását, különösképpen a minden edzés végén történő földharc küzdelmek során.

Hibrid stílusok

Mindent lehet

Vale Tudo

Minden küzdősport ugyanarra az alapkérdésre igyekszik választ adni, mely szerint: hogyan győzhetünk le egy nagyobb, erősebb, agresszívebb támadót. Ennek a kíváncsi igénynek a kielégítésére születtek az úgynevezett M.M.A. (Mixed Martial Arts) versenyek, ahol a különböző stílusok megkötések és szabályok nélkül megmérkőzhettek. A szabályok elhagyására vagy minimalizálására azért volt szükség, mert a sok eltérő stílus más-más elképzelés szerint harcolt. A földharc technikákat állóharc elemekkel, ütésekkel, rúgásokkal dúsították, valamint kialakítottak magára a földön guruló küzdelemre is speciális ütő, rúgó technikákat.

K1 MMA
A box ringben zajlik, 5 ujjas kesztyűben. Az ütés, rúgás, fojtás, feszítés, dobás engedélyezett. Fekvő személy fejének lábbal támadása sem tilos.
 Judo

A szabály adta lehetőségek segítségével az ellenfél dobása, leszorítása, fojtása vagy karjának feszítése a cél a győzelem érdekében. A szó szerinti fordításban ez is “lágy művészetet” jelent, miként elődje, a jijitsu, azzal a lényeges eltéréssel, hogy itt a “do” módszer egy tökéletesített változata a jitsunak. A judorendszer a fizikai képzés mellett különös jelentőséget, tulajdonít a szellem csiszolásának, fejlesztésének is, amely nélkül a tökéletes technikai felkészültség el sem képzelhető. Sportágában ma már Európa-, világ- és olimpiai bajnokságot rendeznek.

K1
A Karate, a Kick box, a Taek kwon do és a Kung fu voltak azok a harcművészeti ágak, amelyeket ötvözve a K1 elindult hódító útjára.
A K1 szabályok nem engedélyezik a könyök használatát, valamint a földharcot. 8 súlycsoport létezik. A küzdő felek védőfelszerelése szabványos boxkesztyűből, ágyékvédőből és fogvédőből áll. Az egyedi mérkőzések 3×3 vagy 5×3 percből állnak. A bajnokságokon a menetek 3×3 percesek. A mérkőzések pontozásos rendszerben folynak. Ha nem születik győztes, akkor egy extra menet alatt döntik el, ki a jobb.

Harcosok klubja

 

Miért épp ezeket a sportokat választottátok? Pingpongozhatnátok is, vagy elég lenne futni.

NG: A bátyám judózott és apukám levitt egy edzésre. Négy éves lehettem,   és ott maradtam. Jelenleg is judózom és kempózom is, a ketrecben többek között ezeket a technikákat vegyítem. A küzdősport az életem része, a hobbim és a hivatásom is.

VL: Kempóval kezdtem, több harcművészeti ágat is kipróbáltam, és rájöttem a földharc a nekem való, így maradtam a Brazil Jiu-jitsu mellett, majd a hibrid harcművészeti ágakra voksoltam.

Nyugodt gyerek voltál? Gondolom, verekedtél kissrác korodban.

KA: 1999 óta egy film hatására kezdtem el kempózni. FreeFighting rendezvényeken harcoltam először, aztán ahogy a K1 terjedt a világon, Magyarországra is eljutott és azóta ezt a sportágat űzöm.

 

Mennyi elfoglaltsággal jár egy küzdősportoló élete?

 

VL: A felkészülési idő egy versenyre másfél-két hónap. Kevés verseny van egy évben. Napi 2 – 3 óra edzésre van időm, ennek része az állóképesség, az erő, és a technikák elsajátítása.

NG: A napi edzésem nekem is 2-3 óra, melynek része a futás és a súlyzós edzés is. Alapozás, erőnléti edzések, álló-, és földharcok váltakoznak tematikus rendben az edzésemben. Versenyre való felkészülésnél már nem súlyzózunk, akkor már a technikára és a szellemi felkészülésre koncentrálunk.

KA: Gáborral együtt készülök, hasonló elvek szerint. Hosszabb időre nem is vagyok távol a családomtól.

 

 

Civil foglalkozásotok hogyan egyeztethető össze a sporttal?

 

KA: Magánnyomozóként dolgozom, napi szintű elfoglaltság, de én elsődlegesen sportoló vagyok, és ezt a főnököm is így gondolja.

VL: Egy utazási irodánál dolgozom fél állásban.

NG: Egy biztonsági cégnél vagyok vezető beosztásban. Mindenképpen olyan munkát kellett találnunk, amelyik összeegyeztethető a sporttal, mert az az első. Néha hetekre elutazunk egy-egy versenyre, de a felkészülési időszak végén sem tudok már dolgozni.

 

Harcosok vagytok az élet más területein is, a szerelemben, a munkában?

 

NG: Nem tudom. Majd Eszter megmondja… De hűséges és kitartó társ vagyok. Szerintem a sport megtanít küzdeni és ez átvihető az élet más területeire is.

KA: A kitűzött céljaimért harcolok, de igyekszem elérhető célokat vetíteni magam elé. A fölös energiák ledolgozásának legjobb és kultúrált módja, ha az ember sportol. Mindegy, hogy mit, hiszen ez egyéntől függő. Elítélem az erőszak minden formáját, hiszen véleményem szerint nincs olyan probléma, amit két ember ne tudna normálisan megoldani, ha mind a ketten azt akarják. Azonban, ha az egyik ebben nem partner, jöhet a ring, de semmi más!

VL: Rólam senki nem gondolja, hogy küzdősportokat űzök. Csendes és visszahúzódó ember vagyok.

 

Pasim, küzdj és bízva bízzál!

 

Eszter, Gábor barátnője, ex-küzdősportoló:

– Jelenleg tanulok és 1,5 éve a legjobb barátunk születésnapi buliján szúrtam ki Gábort. Behálóztam. Fiatalabb koromban én is küzdősportokat űztem, ezért is volt nagyon szimpatikus Gábor. Féltem őt, de tudom, el kell fogadnom, ez a hobbija – és a szerelme is. Nagyon szeretem nézni, ahogy harcolnak, főleg edzéseken. Versenyekre is elkísérem, és ha az ellenfelet első látásra nagyon veszélyesnek ítélem, szinte ájulásig izgulom magam. Jóval a küzdelem befejezése után is remeg kezem-lábam.

Az alvó oroszlán

Alapjaiban Gábor imád aludni. Ám igazi segítőtárs, és nem retten vissza a házimunkától sem. Mi mindent együtt csinálunk, még úszni is eljár velem. Kiegyensúlyozott, nyugodt ember, és egy mókamester, ami nagyon jó hatással van a kapcsolatunkra. Gáborban benne van a harcos, a maga nyugalmával és megbízhatóságával. Agressziónak nyoma sincs a magánéletünkben, Gábort kenyérre lehet kenni.

 

 „Alapjában Gábor   imád aludni, akit kenyérre lehet kenni.”

Eszter

 

Orsi, Attila élettársa, Márk anyukája, tanuló:

-Jelenleg asztrológiát tanulok, és a fiammal vagyok otthon. Egy szórakozó helyen ismerkedtünk össze, már több mint öt éve. Vegetáriánus vagyok és ez az első vacsoránkon derült ki, hogy természetesen Attila a húst hússal eszi. A szójafasírtok nem arattak osztatlan sikert, de ma már megfér egymás mellett a hús és a zöldség.

Két embert láttam eddig a környezetemben, akikről, amikor munka vagy sport közben láttam őket, azt éreztem, a helyén vannak. Egyik a barátnőm a gyerekek között az oviban, a másik Attila a ringben, neki ez az élete. Nagyon izgulok érte, de ez idővel kicsit csillapodott már, talán meg is szoktam. Elkísérem a versenyekre, ám mindig külön utazunk, Attilának olyankor csak a harcra tud koncentrálni, így csak utána találkozunk. Márk még nem jöhet velünk, de pár év múlva ő is ott lesz az első sorokban és szurkol a papának.

Márkot nem terveztük, de nagyon örültünk neki, és egy igazi eleven fiú, és nyugodt, mint az apja.

Házimunkamustra

– Attila segítőkész, nagyon jó apa fiatal kora ellenére. Megértjük és segítjük egymás életét, ahol tudjuk. Én hirtelen haragú vagyok, Attila hidegfejű, ebből vannak néha konfliktusaink. Szabadidőnkben az egész család kirándul, egy nagyobb baráti társassággal akár több napra is, sátorral, sziklát mászunk és gyalogolunk, én hobbi szinten ejtőernyőzöm is.

 

 „Én hirtelen haragú vagyok, Attila hidegfejű, ebből vannak néha konfliktusaink.”

Orsi 

 

Krisztina, Levente kedvese, egyetemista:

 – Utolsó éves vagyok a Műszaki egyetemen. Több mint négy éve ismerem Levit, a szüleink baráti viszonyban vannak és mi így találkoztunk.

Kapcsolatunk elején nagyon próbáltam lebeszélni a verekedésről, és valami lágyabb sport felé terelgetni, mert nagyon féltettem, de hamar feladtam. Megértettem, a verekedés marad, hiszen Leventének ez is az élete része. Elfogadtam, hogy ez a hobbija, megismertem a sportágat, a szabályokat, a stílusokat, meg is szerettem talán. Magyarországi versenyekre mindig elkísérem, mindig nagyon izgulok érte.

Vérnyomásmérő

– Levit lehetetlenség felidegesíteni, én már pattogok az idegességtől, ő még mindig rezzenéstelenül néz rám. Nagyon házias és jókat is főz. Utazással töltjük a szabadidőnket ezt mindketten nagyon szeretjük. Kapcsolatunk harmonikus, Levi jó társ, és egyáltalán nem harcos otthon.

 

 „Kapcsolatunk elején én nagyon próbáltam lebeszélni a kedvesemet a verekedésről, és valami lágyabb sport felé terelgetni, de hamar feladtam. Megértettem, a verekedés marad, hiszen Leventének ez is az élete része.”

Krisztina