Élvezni szeretnéd végre az izzasztó alakformáló gyakorlatokat ? Képessé akarsz válni legkisebb izmod kontrollált irányítására is A DYNAIR XXL használatával mindezeket gyorsan elérheted! Nem mellékesen: villámgyorsan szexi alakod lehet és javulhat a testtartásod! Női zónákra kifejezetten ajánlott, a pasid is formásabb lehet, és a gerincednek is jót tesz!

 

FUNKCIONÁLIS TRÉNING, ELMÉLETBEN
Előző számunkban bemutattuk az AEROSTEP-et, mellyel felkészültünk a síszezonra , illetve megismertük a funkcionális tréning jótékony hatásait az alakformálás területén.
Megtudhattuk, hogy az erőteljes egyensúlyozó kényszer mellett végzett erősítő gyakorlatok során az ún. szinergista, magyarul segédizmok is kemény munkára foghatók, ellentétben a stabil alátámasztás mellett végzett gyakorlatokkal.
Sok ilyen eszköz van, de mind közül a legnagyobb kihívást a DYNAIR XXL jelenti. Nem véletlen az elnevezés! Az XXL az instabilitás fokát jelöli. Tehát, hölgyeim, uraim!
 
Aki feszes, ügyes, formás izomzatot szeretne, szerezzen be egyet, és győződjön meg arról, micsoda különbséget jelent ezen az egyszerűnek tűnő, levegővel felfújt korongon végezni a gyakorlatokat! 
 

MIRE SZÁMÍTHATSZ, HA RENDSZERESEN HASZNÁLOD?
          Azok az izomcsoportjaid is feszesek, kidolgozottak lesznek, melyeket eddig nem tudtál a Neked megfelelőre formálni .
          Segítségével felkészülhetsz a legkeményebb sportkihívásokra is, hogy elkerülhesd a sérüléseket és jól teljesíts (pl. téli sportok, szörfözés, vízisí, labdajátékok, extrém sportok, küzdő sportok terén, vagyis minden olyan mozgásformában, ahol fontos a jó testegyensúly.) Az eszközt még a Bundesligában szereplő első osztályú labdarúgók felkészítésében, illetve sportterápiájában is használják, ha nekik jó, Neked is az lesz, hidd el!
          Testtartásod láthatóan javulni fog, törzsizmaid kiegyensúlyozottan fejlődnek, nem csupán erejük lesz megfelelő, hanem az életben előforduló minden várható és váratlan hatás esetén koordináltan, minden irányból megfelelően fogják tehermentesíteni a gerinced.
 
GYAKORLATBAN!
1. Taposás – guggolás kombináció
 Végrehajtás módja:
Állj mezítláb először egyik lábaddal az eszközre, majd óvatosan a másik lábaddal is. Amint sikerül megtartani az egyensúlyt, lassan hajlítsd a térded 120 fokig, karjaidat tartsd rézsútos mélytartásban feszesen, hátizmaid, törzsizmaid, farizmaid keményen tartanak! Végezz minél gyorsabb taposó mozdulatokat, mintha szaladnál, majd hirtelen próbálj megállni és teljesen mozdulatlanul tartsd a lábaid. Ha sikerült, végezz 4 térdhajlítást 90 fokos térdszögig. Ismételd a gyakorlatot addig, amíg kellemes fáradtságot nem érzel a comb-, lábszár- és csípőizmaidban.
FITT TIPP!
Kis pihenő után haladók még 2x végezhetik!
 
Funkció:
A taposó mozgás során a talpi érzékelés, illetve a térd-, csípőízületeket mozgató izmok teljes összhangjára, teljes koncentrációjára van szükség, kiválóan felkészít minden állásban történő dinamikus sportra. A gyors megállással a veszélyhelyzetek kivédésekor fontos ideg-izom kapcsolatok minőségét fejleszthetjük maximálisra, ízületeink tökéletesen védettek lesznek a váratlan szituációkban is. Mindeközben a lábszár, a comb és a farizmok is csodálatosan fejlődnek a hölgyek és persze az urak legnagyobb örömére!
 
 
2. Farizom és combhajlító feszesítés térdelésben
Végrehajtás módja:
Térdelj a Dynairre mindkét lábaddal úgy, hogy a lábfejed épp lelógjon róla, lábujjhegyeddel egyensúlyozz. Emelkedj függőleges comb- és törzshelyzetig, majd lassan próbálj spiccelni lábfejeddel. Csak úgy sikerülhet, ha farizmaidat, combhajlító és combközelítő izmaidat maximálisan megfeszíted! Ahogy megtaláltad az egyensúlyt, végezz lassan térdhajlításokat csípőtolással hátra és vissza kiinduló helyzetbe. Gerincfeszítő izmaidat tartsd folyamatosan feszesen, fejed legyen a törzsed meghosszabbításában, karjaid legyenek tested mellett feszesen tartva.
 
Funkció:
A hagyományos guggoló gyakorlatok jobban fejlesztik a comb elülső feszítő izomzatát, mint a hátul található combhajlítókat! Amennyiben csak ilyeneket végzünk, könnyen felborulhat combizmainak egyensúlya. Érdemes tehát ezzel a funkcionális gyakorlattal a combhajlítókat külön fejleszteni. Persze, aki csinos farizmokat szeretne, annak ez a gyakorlat kihagyhatatlan. Nem is gondolnánk, hogy a combközelítőket is milyen jól megdolgoztatja ez az egyszerű mozdulatsor. Aki kipróbálja, rögtön érteni fogja, miért is írtuk, hogy az egyensúlyozás során eddig nem fejlesztett izmainkat is munkára foghatjuk!
 
 3. Derék feszesítés oldalfekvésben 
Végrehajtás módja:
Feküdj oldalt az eszközre úgy, hogy az eszköz pontosan a derekad vonalát kövesse! Alul lévő karoddal öleld át vállad, felül lévő karodat tartsd a tested mellett. Alul lévő lábad hajlítsd csípőben és térdben derékszögig. A felül lévő lábad legyen törzsed meghosszabbítása. Egész tested tartsd egyenesen, mintha állnál. Ahogy sikerül megtartani az egyensúlyt, végezz törzsemeléseket oldalra, lassan, kontrolláltan.
FITT TIPP!
Haladók megpróbálhatják úgy, hogy alul lévő karjukat kinyújtják magastartásba és felül lévő lábukat megemelik.
 
Funkció:
A ferde hasizomzat izolált erősítése megfelelő eszköz nélkül igen körülményes és veszélyes lehet! Az eszköz, alakjának köszönhetően tökéletesen tehermentesíti a gerincet, instabilitása miatt viszont komoly kihívást jelent a rézsútosan vonuló – törzsünket biztonsági övhöz hasonlóan védelmező – belső és külső ferde hasizmoknak. Az egyensúlyozással pedig a gerinc egészsége és a minél karcsúbb megjelenés érdekében legfontosabb haránt hasizom is folyamatos munkára kényszerül.
 
4. Mélyhátizom gyakorlat a minél szebb testtartás érdekében
Végrehajtás módja:
Hasalj fel úgy az eszközre, hogy legmagasabb pontja épp derekad legmélyebb pontja alá kerüljön! Lábaid közepes terpeszben, lábujjaidon és tenyereden támaszkodj. Emeld fel a törzsed, majd lassan engedd el a talajt egyik kezeddel, aztán a másikkal is, és helyezd el takarótartásba. Végezz lassan törzsemeléseket, forgatásokat, fejed maradjon törzsed meghosszabbításában, nem szabad hátrafeszítened!
FITT TIPP!
Akinek már jól megy, megpróbálhatja a haladó változatot: karjaidat tested mellett tartod feszesen, lassan megemeled egyik lábad, majd a másikat. Az egyensúlyt megtartva igyekszel oldalra, illetve előre-hátra „hintázni” (lassan!) az eszközön. FIGYELEM!
Ez csak a legügyesebb haladóknak javasolt!
 
Funkció:
Tudjuk, hogy napjainkban egészségünk szempontjából a legfontosabb izomcsoport a funkcionálisan fejlett mélyhátizom! Mivel nem látványos, „divatos” izomcsoportról van szó, illetve a hagyományos gyakorlatok nem túl izgalmasak, sokan elhanyagolják fejlesztését. Ez az eszköz lehetővé teszi a játékos, mégis maximális koncentrációt igénylő gerincstabilizáló gyakorlatok végzését. Végezd mindennap, és elfelejtheted a hátfájást!
 
5. Egyenes és haránthasizom gyakorlat
Végrehajtás módja:
Ülj a Dynair szélére. Innen lassan feküdj hanyatt úgy, hogy átöleled egyik térded! Amint mozdulatlan vagy, két oldalt támaszkodj kezeiddel a talajon rézsútos mélytartásban. Lassan nyújtsd ki a megemelt lábad úgy, hogy a combok egy síkba essenek. Karjaidat nyújtsd magastartásba. Amint sikerül mozdulatlanul megtartani a helyzetet, végezz lassú, kiskiterjedésű törzsemelést mély kilégzés mellett, majd engedd vissza. Mikor elfáradtál, kicsit nyújtsd meg hasizmaidat hanyatt fekve az eszközön, majd végezd a gyakorlatot a másik lábad megemelésével is.
 
Funkció:
Az eszköz alakja a lumbális szakaszt megfelelő helyzetben tartja, és így megfelelő csigolyapozíciókban javíthatod a haránthasizom stabilizáló funkcióját, amikor kinyújtod a karod magastartásba. Az oldalirányú kitérítő erőt csak maximális hasizommunkával sikerülhet megtartani. A törzsemeléssel pedig az egyenes hasizmot is megfelelően megdolgoztatjuk, ezzel minden fontos – a gerincet tehermentesítő – izmot fejlesztettünk, nem beszélve arról, milyen jót tettünk alakunknak így karácsony után.  
 
6. Teljeskörű csípőformálás
Végrehajtás módja:
Feküdj hanyatt a talajon, talpaidat helyezd középre, kisterpeszben vagy, karjaid rézsútos mélytartásban a talajon! Emeld csípőd addig, hogy törzsed, combod egy egyenesbe kerüljön, mintha állnál. Ahogy megtaláltad az egyensúlyt, végezz lassú csípőkörzéseket egyik, majd másik irányba.
FITT TIPP!
Ügyesebbek megpróbálhatnak nyolcasokat leírni csípőjükkel!
 
Funkció:
A hölgyek mindent megtesznek a csípőtájék fejlesztésére, hiszen jól tudják, számukra itt jelentkezhet minden nem kívánt „turpisság” legelőször, amit valószínűleg párjuk sem néz jó szemmel! Nem beszélve a magabiztos fellépésről (és itt nem elsősorban egy magasabb lépcsőfokra gondolok), illetve a nadrág- és szoknyaméret megtartásáról. Ezzel a gyakorlattal nemcsak a nagyfarizom, hanem a csípőt stabilizáló, oldalt található középső és kisfarizom is nagyszerűen és látványosan csinosodni fog. Persze, mindezek mellett a mélyhátizom és a combhajlítók eddig még nem dolgoztatott részei is fejlődni fognak!