Mint a mesében a találós kérdések: Mi az? Kicsi, de tápláló. Édesség, mégis egészséges. Mind hasonló, mégis más. Kétféle ember létezik: az egyik szereti az édességet, a másik köszöni szépen, de nem él vele.Mi, akik általában szeretjük az édességeket – mert hogy én is a többséghez tartozom – nehezen tudunk lemondani róla, akik pedig nem szeretik, talán nem is tudják, mit veszítenek.

 

Pedig van mit veszíteni. Ma az élelmiszerboltok polcain olyan mennyiségű árut, áruféleséget halmoztak fel, ami korábban elképzelhetetlen lett volna. Ily módon nehéz a választás, a bőség zavara miatt.


Választani kell, kinek-kinek a pénztárcájának, étkezési szokásainak megfelelően. És lám, az édességek között is találunk olyat, amely többféle igényt is képes kielégíteni. Kicsi, diszkrét csomagolású nassolni való szelet, mégis belefér nem csak az egészséges étkezésbe, hanem még a fogyókúrába, sőt a női táskába is. Azok is fogyaszthatják és fogyasztják is, akik nem különösen kedvelik az édességeket, és azok is bűntudat nélkül ehetik, akik szeretik. Egyes, étkezési szokásokat firtató felmérések szerint a müzliszelet fogyasztása lassan nő, különösen a hölgyek körében – Uraim! Önök ezt hagyják?


Miről is van szó?
A müzliszeletekről. Ezekről az extrudált gabonaféléket, liofilezett gyümölcsöket, mézet, lecitint, esetenként hozzáadott vitaminokat is tartalmazó nasikról (pl. Cerbona Fitt). Az extrudált gabonapelyhek, a méz miatt könnyen emészthető szénhidrátforrások. A liofilezéssel – egyfajta kíméletesebb aszalási móddal – tartósított gyümölcsök adják különleges ízét, jellegét. A benne lévő lecitin – amely egy zsírszerű anyag, az agy és az idegrendszer működésében játszik szerepet – az állaga kialakításában fontos. Vitaminjai szervezetünk zavartalan működését segítik. Egy átlagos vitaminozott müzliszelet a napi vitaminszükséglet 15 százalékát adja a benne lévő vitaminok függvényében.

 

Kisiskolásoknak nagyszerű tízóraihoz, kirándulásokra, nem kell félni, hogy összekeni vele magát – kivéve a csokis talpúakat -, de vizsgázó nagyobbak is választhatják hasonló megfontolásból. Gyümölcs mellé adva a fogyókúrázók tízóraijának is kitűnően megfelel. Mivel íze, összetevői teljesen mások, mint egy tejcsokoládénak, még azok is bátran kipróbálhatják, akik általában nem szeretik az édességeket. Kiknek nem ajánlott? Azoknak, akik bármely alkotórészére érzékenyek lehetnek. Tudnunk kell, hogy olajos magvakat is tartalmazhatnak – legtöbb terméken ezt fel is tüntetik. Nem ajánlom továbbá cukorbetegek számára, mert bár nem olyan, mint egy csokoládé, ennek ellenére az ő diétájukba ez sem fér bele.


Ajánlom viszont mindazoknak, akik a rohanó napjaik mellett egy kis egészséges pillanatra vágynak, szülőknek, nagyszülőknek és csemetéiknek. Legyünk nyitottak az újra és új utak nyílnak meg számunkra!


Szabó Szilvia

Dietetikus