OwnZone® – egyre több fitnesz klubban találkozunk a felirattal. Az aerobik órarendben bizonyos edzések mellett megjelenik a jogvédett kis logo, sőt rövidesen az edzőtermek kardiogépein is találkozhatunk az „OwnZone® edzéshez foglalva” feliratú táblákkal.

 

Az OwnZone®, vagyis Saját Zóna kizárólagosan csak a Polar pulzusmérő órákban megtalálható, a gyártó cég által kifejlesztett és szabadalmaztatott szoftver nevét takarja. Az OwnZone® sikere abban rejlik, hogy –amint a neve is mutatja– minden egyes felhasználó aktuális fizikai-kondicionális állapotához igazodva az edzés bemelegítő szakaszában néhány perc alatt meghatározza a szív- és keringési rendszer pillanatnyi állapotát, és az edzés alatti pulzusértékeket automatikusan ehhez a szinthez igazítja.  

 

A legújabb szériájú M 30-as és M 60-as órák esetén a Saját Zóna meghatározása átlagosan mindössze 90-120 másodpercet igényel a teljes edzésidőből. Ennyit (ideális esetben egy kicsit többet is) pedig mindenképpen illik a bemelegítésre szánni!

 

Miért fontos nekünk a Saját Zóna?

 

Céltudatos edzés nem létezik a szívfrekvencia folyamatos ellenőrzése (azaz pulzuskontroll) nélkül! Azt, hogy edzésünk során zsírt éget a szervezetünk vagy szénhidrátot, tehát elsősorban fogyást, testsúlycsökkenést, vagy inkább az aerob kapacitás fejlődését – esetleg túledzettséget, teljesítményromlást – eredményez-e a rendszeresen végzett testmozgás: ez mind-mind szívfrekvenciánk függvénye!   Emiatt használja egyre több szakcikk és személyi edző a kardio edzésprogramok intenzitásaként a sebesség és ellenállás helyett a maximális pulzusszám valamennyi százalékát mértékegységként.

 

Minden ember különböző kondícionális paraméterekkel rendelkezik, emiatt a terhelés meghatározásakor sem állíthatjuk egyértelműen, hogy pl. a futópadon 5 km/h sebességgel történő gyaloglás minden vendégnél zsírégető hatással bír. Jól edzett sportolónak lehet, hogy alulterhelést jelent, egy túlsúlyos személynél pedig túlzottan magas pulzusszámot produkál, így az edzés egyik esetben sem mondható hatékonynak. Ha viszont pulzusszámhoz kötjük az edzést, biztosak lehetünk abban, hogy mindenki a számára megfelelő ideális terhelést kapja, így a sportoló valószínűleg magasabb sebességnél (pld. 7-8 km/h-s kocogásnál), az edzetlen vendég pedig alacsonyabb (4-4,5 km/h-s) tempónál éri el a számára zsírégető hatású intenzitást.

 

Hogyan határozhatjuk meg egyéni célzónánkat egyszerűen, pontosan és biztonságosan?

 

Az OwnZone® funkcióval ellátott pulzusmérő órákba egy olyan orvosi-technikai találmányt építettek be, amelyet többek között a szívgyógyászatban is sikeresen alkalmaznak a szív pillanatnyi állapotának és terhelhetőségének vizsgálatára, a betegek műtét előtti és utáni állapotának felmérésére. Ha itt megállta a helyét, bátran bízhatsz abban, hogy az edzőteremben is működni fog! Fontos azonban, hogy a célzóna-meghatározásra (kardio tesztelésre) vonatkozó ajánlásokat pontosan hajtsd végre.

 

Hogyan zajlik az OwnZone® meghatározás?

 

A SajátZóna mérését 90 BPM-es pulzusszámról indítsd (ennek eléréséig végezz könnyű mozgást az adott gépen), majd lassan, fokozatosan emeld az intenzitást úgy, hogy pulzusod a következő egy percben lépésről-lépésre haladva elérje a 100-at, majd a második percben a 110-et. Ha sikerült betartanod a fokozatosságot, az óra már ekkor jelezni fogja a bemért pulzus-célzóna határértékeket. Ha ez nem történt meg, folytasd tovább a szívfrekvencia emelését a 3. percben 120-as, a 4. percben 130-as, az 5. percben 140-es pulzusszámig. Legfeljebb ennyi időre lesz szükséged ahhoz, hogy az óra meghatározhassa a pillanatnyi fizikai- és idegrendszeri állapotodnak megfelelő, edzéscéljaidhoz optimális szívfrekvenciát.

 

Milyen gyakran szükséges a Saját Zóna mérése?

 

Ha biztos akarsz lenni abban, hogy hatékonyan – és nem vaktában – edzel, akkor minden egyes edzés alkalmával!   Szíved a szervezet legkisebb változásaira is érzékenyen reagál. Elég egy szóváltás a főnököddel, vagy egy átmulatott éjszaka, és fizikai terhelhetőséged máris megváltozik. Ezeket a szívfrekvenciád változásain lemérhető apró jeleket te észre sem veszed, viszont edzőtársad: a pulzusmérő óra az   OwnZone® funkció segítségével azonnal megérzi, és módosítja az aktuális tréninghez ajánlott pulzus-célzóna értékeidet. Így minden alkalommal biztos lehetsz abban, hogy a Saját Zónádban vagy, és az általad meghatározott edzéscélnak megfelelően, eredményesen dolgozol!

 

Egyszerű vagy bonyolult az OwnZone® meghatározás elsajátítása?

 

A pulzusmérő órák használata semmivel sem komplikáltabb, mint egy rádiótelefon kezelése. Ha a használati utasítás böngészése helyett jobban szereted a személyes tanácsadást, szeptembertől amatőrök, magánfelhasználók részére rövid gyakorlati „tanfolyamokat” is szervezünk, ahol személyi edzőkkel konzultálva megtanulhatod a Saját Zóna meghatározásának minden részletét!