Sokak szemében az „izmosító” súlyzós edzések még mindig félelmetes szörnyetegnek tűnnek, pedig a személyi edzők mindent elkövetnek, hogy eloszlassák a sok félreértést. Hányszor hallani, hogy „én nem akarok nagy izmokat”, amikor a hátgép vagy egy   négykilós kézisúly kerül szóba.

 

Amíg egyre több kutatás hoz eredményeket arra vonatkozóan, hogy miért kellene minden felnőtt korban lévő embernek komoly figyelmet szentelnie az izomzatának, addig még mindig sok nő fordul el ettől.  

 

A herkulesi méretek pedig egyáltalán nem fenyegetik a legtöbb nő testét. A feles testzsír pedig kitartó munkával eltűnik testünkről, és helyette kemény és gömbölyded formák válnak láthatóvá. Akik bíznak a minden izomcsoportra kiterjedő rendszeres edzésben, elképesztő eredményeket produkálnak. Azt azonban, hogy hogyan reagálnak az izmaink a súlyok mozgatására, a genetika határozza meg. Ezért van, hogy egyesek kevésbé, mások határozottan méretnövekedéssel reagálnak az edzésterhelésekre. A genetikai felépítésen múlik, hogy milyen izomrostjaink vannak, és hogy milyen az eloszlása. Az izomnövekedésben szerepet játszó tesztoszteron és ösztrogén hormonreakció is genetikus, ahogyan az is, hogy melyik testtájékon tárolunk több zsírszövetet. Ezek mind együtt határozzák meg a saját testalkati jellemzőinket.

 

Milyen az alkata?

 

Minden nő testalkata besorolható a három alaptestalkat egyikébe, vagy ezen típusok kombinációja. Az ún. mezomorf típus izmos, arányos testalkat, az endomorf alkat alul-fölül gömbölyded, hízásra hajlamos, az ektomorfok pedig vékonyak, sokszor fiús alkatúak. A legutóbbi típusba tartozók igen nehezen építenek izomtömeget, viszont igen gyorsan megerosödnek a kondiedzések hatására. A mezomorf alkatúak jóval gyorsabban izmosodnak, még ha azonos módon edzenek is a vékony ektomorfokkal. A „mackóforma” endomorfok vannak a legnehezebb helyzetben. Nekik általában meg kell küzdeniük a fölös zsírkilókkal ahhoz, hogy változást láthassanak méretben és formában a súlyzózás eredményeképpen.

Ne feledjük, hogy először a testalkat típusát kell meghatározni. Így tudunk majd elérhető célokat kitűzni. A testalkatot nem lehet megváltoztatni, a jellemzőit ismerve viszont ki lehet hozni belőle a maximumot. Ne feledjük, hogy nincs két egyforma ember. Nem biztos, hogy az a terv, ami másnak bevált nekünk is meghozza a vágyva-vágyott babérokat! Épp ezért ne hasonlítsuk magunk másokhoz. Arra figyeljünk, hogy a testalkatunkhoz illő edzésprogram hogyan alakít azzá, amivé lenni akarunk! A következő oldalakon bemutatott tréning segít eligazodni a gyakorlatok sokaságában.

 

Nyomás válltól

Üljünk egy padra, támasszuk meg a hátunkat. A kézisúlyzót a vállunktól indítva nyomjuk a fejünk fölé.

 

Egykezes tricepsz ülve

Egyenes háttal üljünk egy padra. Egyik kezünkbe fogjunk egy súlyzót, és emeljük magastartásba a karunkat. Engedjük le a súlyt a tarkóhoz, majd nyújtsuk ki a könyökünket. A felkar maradjon végig a fülünk mellett.

Lehúzás csigán mellhez

Fogjuk meg szélesen a rudat, és enyhén homorú háttal húzzuk le a mellkasunk felső részéhez. Figyeljünk arra, hogy homorítsunk, de ne dőljünk hátra.