Mi is a fit ball? A fit ball egy rugalmas gimnasztikai labda, egy rekreációs sporteszköz, melynek használata közben óvjuk a csont- és ízületi rendszert. A fit ball tréning egy dinamikus, vidám, minden kondicionális és koordinációs képességet hatékonyan fejlesztő edzésrendszer.

 

Ezeknek az edzéseknek a különlegessége, hogy sokkal biztonságosabb prevenciós edzésforma, mint más aerob jellegű órák, így az egész társadalom számára használható.

Gyerekek, idősek, fittek és edzetlenek számára is tudunk olyan edzéseket tartani, ami számukra megfelelő.

 

A fit ball népszerű eszköz a fitneszekben, a fizioterápiában, és a testnevelésben is.

A fitnesz termekben többfajta fitball órát is kipróbálhatunk:

• zsírégető fit ball (cél a zsírégetés, az óra alatt a tanár egy hoszszabb koreográfiát épít fel, ezalatt folyamatosan fenntartjuk a pulzusunkat)

• fit ball aerobic (különböző stílusú koreográfiás óra)

• fit ball alakformáló (a fit ball labdával ill. a labdán végzünk különböző izomtónizáló gyakorlatokat)

• fit ball stretching (különböző izomcsoportok nyújtása fit ball labdán)

• terhes torna

• gerincgimnasztika

• személyi edzéseken kiegészítő eszközként használják

A fit ball az iskolai testnevelés órákon is egyre nagyobb tért hódít, ami nagy sikernek számít, hiszen napjainkban sajnos a fiatalok egyáltalán nem szeretnek sportolni, kerülnek minden, fizikai elfáradással járó tevékenységet. Ugyanakkor a nagy labdák minden fiatal érdeklődését felkeltik, így szívesebben vesznek részt ezeken az órákon.

A kórházakban, egészségügyi intézményekben rekreációs, rehabilitációs, prevenciós célokra használják, ezeket a foglalkozásokat hivatásos gyógytornászok tartják.

 

A különböző típusú fitball órákat mindenképpen érdemes kipróbálni, az egész testet, koordinációs és kondicionális képességet egyaránt megdolgoztatja, így igen hatékony edzést biztosít számunkra!

 

Mészáros Réka

A1 Wellness szakmai igazgató

www.a1wellness.hu