Manapság a gomba módra szaporodó, életmóddal kapcsolatos ellentmondásos tanácsok hallatán nem csoda, hogy mindenki kicsit össze van zavarodva. „Erõsítsek vagy inkább kardiózzak?“ „Vörös- vagy fehérbor?“ „Teljes kiõrlésű vagy sem?“ Nagyító alá vettünk 8 divatos hiedelmet, és most tisztázzuk a félreértéseket.

 

Közben tesztelheted magad, egészségesen élsz-e?!
 
„REGGELI ELÕTT MEGYEK EL KOCOGNI“
Ha erõteljesebb mozgást végzel reggel – futás vagy spinning –, egy kis harapnivaló elõtte inkább segít, mint árt. Egy kevés reggelitõl még nem nehezedsz el, sõt a bevitt energia által a teljesítményed is jobb lesz, ami okán több kalóriát égetsz el. A gyümölcs, vagy egy teljes kiõrlésű gabonából készített kétszersült megelõzi a vércukor hirtelen lezuhanását, ami gyengeséget, szédülést és enerváltságot okozna. A gyümölcsökben lévõ fruktózt lassabban emészted meg, mint az energiaitalokban lévõ szukrózt, ami által az energiád is lassabban fogy el.
 
TIPP!
A tojást tartogasd késõbbre, aminek a fehérjetartalma a megmozgatott, fáradt izmok állapotán javít.
 
„INKÁBB VÖRÖSET ISZOM, MINT FEHÉRET“
Egy kevés alkohol (2 dl bor, 3 dl sör, vagy 2 cl likõr) azáltal képes csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, hogy megemeli a szervezetben az ösztrogénszintet, aminek hatására a májban megemelkedik a HDL (jó) koleszterinszint.
 
Az alkohol továbbá kis mennyiségben csökkenti a vérplazmában lévõ fehérje, a fibrinogén jelenlétét, ami felelõs lehet az érelzáródást okozó vérrögök kialakulásáért. Az alkoholnak köszönhetõek ezek a jó tulajdonságok. Akkor mégis miért teszünk különbséget? Azért, mert a vörösbor különlegessége a polifenol tartalmában rejlik, ami csökkenti az LDL (rossz) koleszterinszintet a szervezetben, javítja a vérkeringést, és csökkenti a vérnyomást.
 
FONTOS!
1 kis pohár jó minõségű vörösbor mindennap megengedett
 
„NAPONTA FOGYASZTOK PROBIOTIKUS TÁPLÁLÉKKIEGÉSZÍTÕT A BÉLFLÓRÁM EGÉSZSÉGÉÉRT“
A probiotikumok, azaz a bélfóra egyensúlyát fenntartó bélbarát baktériumot pótló szerek ajánlottak az emésztõrendszer  megbetegedéséért felelõs kórokozók ellen, és a belek egészséges működéséhez hasznosak. Csakhogy kevés bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy egy egészséges egyénnek szüksége lenne a napi pótlásra. A probiotikumok pótlása napi szinten kifejezetten a bélflóra egyensúlyának felbomlásakor, emésztési zavarok, felfúvódás vagy hasmenés esetében ajánlott.
 
TIPP!
Ha az egyik termék 1-2 héten belül nem segít, próbálj ki egy másikat. Különbözõ kórokozók ellen más-más bélbarát baktérium segít, de ha nem ismered a kórokozót, nem biztos, hogy elsõre megtalálod a tökéletes ellenszert.
 
„NAPONTA TÖBBSZÖR ALKOHOLTARTALMÚ KÉZTÖRLÕ KENDÕT VAGY ANTIBAKTERIÁLIS
SZAPPANT HASZNÁLOK“
Az a feltételezés, miszerint ha a kezedet tisztán tartod, ezzel véded magad a megfázással, vagy más olyan makacs   megbetegedésekkel szemben, amelyek gyorsabban terjednek közösségben, mint a pletyka –, önmagában helyes. De van itt egy bökkenõ. Bár az alkoholtartalmú mosakodó kendõk hasznosak a baktériumokkal szemben, mégsem hatásosak a vírusokkal szemben.
 
TUDTAD?
Sok, kifejezetten antibakteriálisnak meghirdetett szappan 99%-ban vírusölõ is, de tudni kell, hogy a hagyományos szappan is épp ezt teszi.
 
FONTOS!
Egyes elméletek szerint a túlzott antibakteriális védekezés immungyengülés, eredményezhet, és elõsegíti más baktériumok továbbtenyésztõdését is. Fontos a kézmosás, de a túlzott aggódás miatt vigyázz, nehogy kényszeressé válj.
 
„RENDSZERESEN EDZEK 45 PERCET ELLIPTIKUS GÉPEN ÉS SZOBABICIKLIN“
Ez a rutin igazi gyógyír a szívednek. A kardió gépek egy részét úgy tervezték, hogy használatuk során nem terhelik a csontokat, ami bár mértékkel, de kifejezetten ajánlott a már 30 éves korban elkezdõdõ csontszövetveszteség elkerülése érdekében.
 
FITT TIPP!
A kardió edzés mellett a step-aerobik, az ugrókötelezés, a futás, egy kis súlyemelés, vagy az erõgépek építik a csontszövetet és segítenek megelõzni a csontritkulást. Ne ijedj meg az erõsítéstõl, nem leszel vaskosabb, csak erõsebb és formásabb. Ráadásul minél több izmod van, annál több kalóriát leszel képes égetni.
 
„A HAL EGÉSZSÉGES, EZÉRT EGY HÉTEN 3X ESZEK TONHALAT“
Bár ellentmondásosak az elképzelések arról, hogy a nehézfémek valóban ártalmasak-e a szervezetnek, mégis inkább félni érdemes tõlük, mint megijedni. A tengeri halak közül a tonhal higanytartalma kiemelkedõen magas. A magas higanybevitel tünetei: gyöngeség, kimerültség, ingerlékenység, alvás-, koncentrálási és memóriazavarok, migrén, szédülés, izomgyöngeség, kezek és lábak zsibbadása, látási-, szem- és fülpanaszok. Viszont a jó hír az, hogy ha abbahagyod a magas higanytartalmú ételek fogyasztását, a szervezet képes magát rövid idõn belül méregteleníteni.
 
TIPP!
Ha halrajongó vagy, válassz többször alacsonyabb higanytartalmú finomságokat, pl. a rák, a lazac, a makréla és a kagyló. A lazac és a makréla gazdag omega-3 zsírsavakban is, ami sok más hasznos tulajdonsága mellett elengedhetetlen az agy és az idegrendszer fejlõdéséhez.
 
„GLUTÉNMENTESEN ÉTKEZEM“
Ha a gluténérzékenyek kis csoportjába tartozol, valóban nem ajánlott enned búzát, rozst, árpát, korpát, vagy más gabonaféléket, vagyis, ha kirekeszted ezeket az étrendedbõl, sokkal energikusabb leszel. Kétféleképpen állapíthatod meg, hogy gluténérzékeny vagy-e. A kézzelfogható megoldás a vérvétel, de magadat is tesztelheted. Távolítsd el 2 hétre az étkezésedbõl a kenyeret és a péksüteményeket, kivéve azokat, amikre rá van írva, hogy gluténmentes. A harmadik héttõl fokozatosan egyél újra gabonatartalmú ételeket, és figyeld meg, romlik-e az emésztésed és az energiaszinted. Ha nem érzel változást, akkor nincs értelme lemondani a reggeli pirítósról. Gluténmentes diétával valóban könnyen lehet fogyni, de csak azért, mert a kenyér kizárásával automatikusan kevesebb kalóriát viszel be. Ha egészséges vagy, a teljes gluténmentesség helyett válaszd inkább a teljes kiõrlésű gabonából készült kenyereket.
 
„MINDEN HÓNAPBAN 1-2 NAPOT MÉREGTELENÍTEK“
A legtöbb hozzáértõ elveti azt az elméletet, hogy idõnként drasztikus módszerekkel meg kell szabadulnunk a bennünk felgyülemlett mérgektõl. Az emésztési-, a légzési- és az endokrin rendszere egy egészséges felnõttnek elég erõs ahhoz, hogy megóvja õt a „mérgektõl“. A hosszabb távú koplalás lassítja az anyagcserét, ami súlygyarapodáshoz vezet, és káros is lehet az aktív, a várandós, vagy beteg emberekre nézve.
 
TIPP!
Inkább a zsíros és a cukros ételek fogyasztását csökkentsd, de azokat végleg. Az egészséges és formás alak feltétele a rendszeres mozgás és a változatos étrend.
 
Márkus Erika