Dr. Keleti Ágnes, a Cerbona Rt. élelmiszeripari üzletág igazgatója, igencsak szoros időbeosztásban él. A munkájával járó stresszt rendszeres edzéseken oldja, a felgyülemlett feszültségeket az aerobikteremben hagyja. A sportbarátok közül valószínűleg sokak számára ismerős a Keleti Ágnes név… 

 

Hisz a helsinki, majd a melbourne-i olimpián összesen öt aranyérmet nyert az egykori legendás tornásznőnk.

Bár a korkülönbség miatt nyilvánvalóan nem lehet azonos a fehérvári üzletasszony az olimpikonnal, a rokonságra azért rákérdeztem.

 

Nem vagyunk rokonok, csupán névazonosságról van szó. De akkoriban születtem, amikor Keleti Ágnes ünnepelt sportoló volt, így nem lehetetlen, hogy a névválasztásban befolyásolta a szüleimet. Egyébként édesapám is igazolt sportoló volt, akkoriban a jónevű Ikarusban futballozott.

Ráadásul Ön is komolyan foglalkozott a tornával.

Igen egész kicsi korban gyermektornával kezdtem, majd ahogy cseperedtem, folyamatosan versenyeztem a saját korosztályomban. Már nagyobbacska általános iskolás voltam, amikor az egyik könyököm csúnyán kificamodott, s utána már nem tudtam száz százalékosan terhelni. Az élsporttól búcsút vettem, de a torna végigkísért a középiskolás és az egyetemi években is, akkoriban csapatversenyeken vettünk részt.

 

A torna mellett érdekelte más sportág is? A labdával milyen volt a viszonya?

Őszintén szólva amerről jött a labda én az ellenkező irányba szaladtam. – meséli nevetve. A labdával nem voltam nagy barátságban. Az alkatom sem volt labdasportos és a torna egyébként is lekötötte a kapacitásaimat.

 

Így kétszeres anyukaként, felelős beosztású vezetőként mit jelent a mozgás az Ön számára manapság?

Rengeteget jelent. A gyermekeim születése idején nemigen mozogtam túl sokat, de olyan 6-8 éve, újra rendszeresen edzem. Hetente két-három alkalommal aerobik órára járok, s ezek az órák az eltelt idő alatt nagyon fontos részei lettek az életemnek. A feszített tempót, a szellemi igénybevételt remekül ellensúlyozza a mozgás, s az aero-bik ráadásul nem is áll messze a tornától, melyben én az alapokat szereztem.

 

A sportos életmód mellett az étkezésekre is odafigyel?

Természetesen nagy hangsúlyt fektetek a táplálkozásra, nem véletlen, hogy a szakmámban is ebbe az irányba indultam el. Tudom, hogy mennyire fontos az emberek számára a korszerű, egészséges étrend, s ezt a mindennapi munkámba is igyekszem belevinni. Szerencsére soha nem volt szükségem drasztikus fogyókúrára, de a súlyomra figyelnem kell, ezért tudatosan étkezem, s odafigyelek a mennyiségre és a minőségre is.

 

Marad ideje főzni?

Hétköznapokon nem jellemző, de hétvégeken gyakran. Van úgy, hogy a család komoly kívánságlistát állít össze, és én igyekszem mindenkinek megfelelni. Mivel egészen eltérő igények is megjelennek, ez nem mindig könnyű feladat.

 

Egy anyuka, aki egyben a modern táplálkozásnak is szakértője, hogy tud hatni gyermekei étkezési szokásaira?

Példát mutat, de nálunk nem is igazán kell. A 15 éves lányom nagyon komolyan veszi, rengeteg zöldségfélét, húsokat fogyaszt minimális szénhidráttal. Inkább arra kell már figyelnem, ne essen át a ló túloldalára. De a 10 éves kisfiam is megkérdezi időnként, hogy ez vagy az egészséges-e.

 

A sportot sikerült belecsempészni gyermekei mindennapjaiba?

Teljes mértékben. Ebben ők is partnerek, nagyon szeretnek mozogni, és bennük is munkálkodik némi versenyszellem. A lányom 8 évig balettozott, 6 évig úszott, mostanában pedig szinkron korcsolyázik. A fiam is úszott, jelenleg a küzdősportok érdeklik, karatézik. Még a szabadidőnket is igyekszünk aktívan eltölteni, ha csak tehetjük, minden évben elmegyünk családostul síelni. A síelést nagyon kedvelem.

 

Befejezésül hadd kérdezzem kicsit a munkájáról.

Egyetem után kerültem a Cerbona jogelőd cégéhez. Akkoriban nyitott a vállalat a feldolgozott élelmiszerek irányába. Először a száraz tészták kerültek piacra, majd indultak az úgynevezett extrudált termékek, a már sokak által kedvelt müzlik és müzliszeletek gyártása. Büszke vagyok rá, hogy az irányvonalak meghatározásából alaposan kivettem a részem, s hogy az idő minket igazolt. Szerencsére az utóbbi években egyre nagyobb nyilvánosságot kap az egészséges táplálkozás fontossága, s márkáink nagyon népszerűek lettek. Kutatóink nap, mint nap tesznek azért, hogy termékeink ne csak finomak, ízletesek legyenek, hanem a modern táplálkozástudomány minden feltételének megfeleljenek.

 

Szarvas Zoltán